Τα τελευταία χρόνια, τα wearables έχουν εξελιχθεί σε μία εκ των πιο σημαντικών και ανερχόμενων προϊοντικών κατηγοριών στην αγορά της Τεχνολογίας. Κύριοι εκφραστές τους δεν είναι άλλα από τα fitness bands και τα smartwatches τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά. Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που τα εμπιστεύονται, βρίσκοντας σε αυτά έναν αξιόπιστο τρόπο να παρακολουθούν την κατάσταση του οργανισμού τους, όχι μόνο όταν ασκούνται αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για εσάς πάντως που δεν είστε φανατικοί της άθλησης και του “fitness” αλλά δεν θα λέγατε όχι σε κάποιες βασικές μετρήσεις, υπάρχει λύση και μάλιστα δίχως να χρειαστεί να βάλετε το χέρι στην τσέπη για ένα fitness band: το smartphone σας!

fitness-2

Όλα τα μοντέρνα smartphones διαθέτουν αισθητήρες κίνησης, κάτι που σημαίνει ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν την απόσταση που διανύσατε, τον χρόνο που σας πήρε, τα βήματα που κάνατε, ακόμα και το αν ανεβοκατεβήκατε σκαλιά και πόσα ήταν αυτά! Μιλάμε βέβαια για συσκευές τελευταίας τεχνολογίας: στο iOS ας πούμε, αυτό είναι δυνατόν να γίνει με το μοντέλο iPhone 5s ή μεταγενέστερο την ώρα που στο Android δεν υπάρχει αντίστοιχο «σημείο μηδέν»: το Google Fit θα αποπειραθεί να λειτουργήσει με κάθε συσκευή, με την ακρίβεια στις μετρήσεις του βέβαια να εξαρτάται από την ποιότητα του αισθητήρα της –το ίδιο συμβαίνει και με την κατανάλωση της μπαταρίας της.

Ωραία… Η συσκευή σας θα καταγράψει όλα τα παραπάνω, όμως πώς ακριβώς αυτά θα φτάσουν σε εσάς; Χρειάζεται μία εφαρμογή που θα αναλάβει να σας τα παρουσιάσει και εδώ ακριβώς είναι που υπεισέρχονται το Google Fit που είπαμε πιο πάνω και το Apple Health. Στην περίπτωση του πρώτου, θα χρειαστεί να το εγκαταστήσετε στη συσκευή σας αν δεν υπάρχει ήδη και να του επιτρέψετε να χρησιμοποιεί τους αισθητήρες που απαιτούνται για τη λειτουργία του. Με δεδομένο πως είναι «δεμένο» με τον λογαριασμό σας στη Google, μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία σας και online! Με την εφαρμογή της Apple τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα καθώς δεν χρειάζεται τίποτα από πλευράς σας για να λειτουργήσει.

fitness-3

Και για τις δύο εφαρμογές, μπορείτε να ορίσετε από ποιες συσκευές θα αντλούν δεδομένα. Αν για παράδειγμα διαθέτετε iPhone και Apple Watch, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το Health είναι συνδεδεμένο και με τα δύο έτσι ώστε να παρακολουθεί τις κινήσεις σας με όση το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε γενικές γραμμές, αν διαθέτετε πέραν του smartphone σας και ένα wearable, συστήνεται να το προσθέσετε και αυτό στον λογαριασμό σας προκειμένου τα αποτελέσματα που θα βλέπετε να ανταποκρίνονται περισσότερο στην πραγματικότητα. Αν συγκαταλέγεστε ωστόσο στο casual κοινό, όπως προείπαμε, η δουλειά σας θα γίνει, και με το παραπάνω, με το πιστό, καλό σας smartphone!