Τώρα με το Netflix να έχει γίνει… της μόδας, σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σας από ‘δω κι από ‘κει τον όρο VPN. Ίσως μάλιστα να έχετε συγκρατήσει και το ότι κάποιοι «έμπαιναν στο Netflix μέσω VPN». Σας μιλήσαμε μάλιστα γι’ αυτό λίγες μέρες πριν, όταν και σας συμβουλέψαμε να μην προτιμήσετε proxies και VPN θέλοντας να ζήσετε την εμπειρία του Netflix σαν να ήσασταν συνδρομητής εξ Αμερικής διότι το δίκτυο σκοπεύει σιγά-σιγά να μπλοκάρει τη λειτουργία τέτοιων «πατεντών». Όλα καλά κι όλα ωραία, όμως τι στο καλό είναι αυτό το VPN;

H λέξη VPN προκύπτει από τα αρχικά των Virtual Private Network, ελληνιστί «εικονικό ιδιωτικό δίκτυο». Πρακτικά, πρόκειται για μία ασφαλή σύνδεση ανάμεσα σε δύο συσκευές μέσω διαδικτύου –φανταστείτε το σαν μια γραμμή στην οποία δεν μπορεί να παρέμβει (εύκολα) κάποιος. Το VPN χρησιμοποιείται κατά κόρον από εταιρείες, προκειμένου οι εργαζόμενοι σε αυτές να έχουν πρόσβαση στα εσωτερικά τους δίκτυα (intranet) όταν βρίσκονται εκτός γραφείου. Στο εξωτερικό, η χρήση VPN δικτύων είναι συνήθης πρακτική και για εκπαιδευτικά ιδρύματα, κολλέγια και πανεπιστήμια που θέλουν να προσφέρουν στους φοιτητές τους απομακρυσμένη πρόσβαση στις cloud υπηρεσίες τους, τα προγράμματά τους και τις βάσεις δεδομένων τους.

vpn-2

Τα VPN δίκτυα χρησιμοποιούν μια σειρά πρωτοκόλλων (SSL, IPSec, TLS, PPTP, L2TP, ανάλογα την περίσταση) για να διασφαλίσουν πως τα δεδομένα που διακινούνται μέσα τους είναι ασφαλή. Ένα τέτοιο δίκτυο μάλιστα, μπορεί να στηθεί από οποιονδήποτε κατέχει βασικές γνώσεις επί του αντικειμένου, αν και οι μεγάλες εταιρείες προτιμούν για τον σκοπό αυτό να αναθέτουν τη δημιουργία και τη συντήρησή του σε κολοσσούς του χώρου.

Όσο για τους οικιακούς χρήστες, μη νομίζετε ότι δεν έχουν κι εκείνοι λόγο για να χρησιμοποιήσουν VPN για την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο. Θεωρητικά, ακόμα κι αν στο PC σας είναι εγκατεστημένο το καλύτερο firewall, αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά μπορεί να μάθει για τις online δραστηριότητές σας –μην ξεχνάτε πως υπάρχει πάντα ο ISP, ο πάροχός σας που καταγράφει λεπτομερώς κάθε σας ενέργεια. Έχοντας εγγραφεί σε μία VPN υπηρεσία όμως, πρακτικά παρακάμπτετε τον ISP ή αν προτιμάτε, τα βήματά σας χάνονται μόλις βρεθείτε στο κατώφλι της εξώπορτάς του.

650x300xnetflix-thumbs-up.jpg.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.OAyYo5VDpH

Ακριβώς έτσι δουλεύουν και οι VPN υπηρεσίες με το Netflix: πληρώνοντας για μια τέτοια, συνδέεστε στο διαδίκτυο παίρνοντας όμως IP άλλης χώρας και συγκεκριμένα εκείνης που θα επιλέξετε, «ξεγελώντας» έτσι την υπηρεσία. Βέβαια στην περίπτωση του Netflix, όπως προείπαμε, τα «αστεία» τελειώνουν οσονούπω αλλά όπως και να ‘χει, τουλάχιστον με αφορμή αυτό, μάθατε τι πάει να πει επιτέλους VPN!