Οι συσκευές της Apple έχουν μια εξαιρετική φήμη ως προς την αξιοπιστία και τη φιλικότητά τους προς τον χρήστη. Σπάνια βγάζουν κάποιο πρόβλημα λόγω software, ενώ ακόμα κι όταν το κάνουν, είναι προγραμματισμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνουν τον κάτοχό τους ως προς την επίλυσή του. Επειδή όμως εύκολα πελαγώνει κανείς στη θέα ενός «νεκρού» iPad, iPhone ή iPod touch, πάμε να δούμε τι θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που δοκιμάσετε να ενεργοποιήσετε τη συσκευή σας αλλά εκείνη δεν ανταποκρίνεται.

Σε περίπτωση λοιπόν που η οθόνη παραμένει μαύρη ή «παγωμένη», τότε θα πρέπει να «αναγκάσετε» τη συσκευή να επανεκκινήσει. Δεν θα χάσετε τα δεδομένα σας, οπότε δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος. Κρατήστε πατημένα απλά το πλήκτρο ενεργοποίησης και το Home για περίπου 10” μέχρι να δείτε το λευκό λογότυπο της Apple. Λογικά το iPhone/iPad/iPod touch σας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει τη λειτουργία του κανονικά.

iphone-off-1d

Αν και πάλι δεν δείτε αποτέλεσμα, ώρα να περάσουμε στο plan b. Συνδέστε τη συσκευή σας σε έναν φορτιστή (τοίχου καλύτερα, ώστε η τροφοδοσία της με ρεύμα να είναι η καλύτερη δυνατή) και αφήστε τη εκεί για περίπου μία ώρα. Συνήθως μετά από λίγα λεπτά, στην οθόνη της θα πρέπει να εμφανιστεί η χαρακτηριστική ένδειξη φόρτισης, σε διαφορετική περίπτωση ελέγξτε την πηγή ρεύματος, τα καλώδια και τον φορτιστή σας.

iphone-off-2

Εφ’ όσον η συσκευή ενεργοποιηθεί αλλά δεν σας επιτρέπει να μπείτε στο μενού της, καθώς κολλά στην οθόνη με το λογότυπο της Apple ή ακόμα χειρότερα, σας εμφανίζει μια λευκή ή μπλε οθόνη σφάλματος κατά την εκκίνηση, συνδέστε τη με έναν υπολογιστή και ανοίξτε το iTunes. Κρατήστε πατημένα το πλήκτρο ενεργοποίησης και το Home μέχρι να εμφανιστεί η οθόνη ανάκτησης (το λεγόμενο Recovery mode). Από τις επιλογές που θα σας προσφερθούν εκεί, αρχικά δοκιμάστε με το Update το οποίο και θα επανεγκαταστήσει το iOS χωρίς να σβήσει τα δεδομένα σας. Σε διαφορετική περίπτωση, το Restore είναι δυστυχώς και η τελευταία σας λύση, πριν να επικοινωνήσετε με τη γραμμή υποστήριξης της Apple.

Καλή επιτυχία!