Το «στήσιμο» ενός υπολογιστή είναι κάτι όμορφο (έχει άλλη χάρη να βλέπει κανείς το σύστημά του να χτίζεται κομμάτι-κομμάτι) που όμως κρύβει τους δικούς του κινδύνους: ένα λάθος να κάνετε, κάπου να είστε απρόσεχτοι και θα το πληρώνετε για μια ζωή. Είτε είστε πρωτάρηδες στο… σπορ λοιπόν, είτε πεπειραμένοι «κατσαβιδάκηδες», υπάρχουν κάποιες οδηγίες τις οποίες οφείλετε να έχετε κατά νου σε κάθε σας βήμα.

Σίγουρα, τα παθήματα γίνονται μαθήματα, όμως επειδή σε μια τέτοια διαδικασία ένα τέτοιο «μάθημα» μπορεί να κοστίσει από εκατοντάδες μέχρι και χιλιάδες ευρώ, καλό είναι να το αποφύγετε. Εμείς συγκεντρώσαμε για λογαριασμό σας όλα όσα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν: είτε τα γνωρίζετε (και απλώς χρειάζεστε ένα “refresh”), είτε τα βλέπετε για πρώτη φορά, φροντίστε να τα αποστηθίσετε καλά: αμαρτία είναι να «την πατήσετε»…pc-tower-2

Διώξτε τον στατικό ηλεκτρισμό

Ο στατικός ηλεκτρισμός είναι ύπουλο πράγμα καθώς μπορεί σας «πιάσει στον ύπνο», καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα υποσύστημα! Για να τον αφαιρέσετε από πάνω σας, αγγίξτε ένα γειωμένο μεταλλικό αντικείμενο. Φροντίστε να επαναλαμβάνετε συχνά την κίνηση αυτή ώστε να εξασφαλίσετε πως ο πανίσχυρος επεξεργαστής ή η πολύτιμη κάρτα γραφικών σας, δεν κινδυνεύουν.

Αφήστε επαρκή χώρο

Το tower, ο πύργος του υπολογιστή σας, θα πρέπει να διαθέτει επαρκή ελεύθερο χώρο στο εσωτερικό του μετά την τοποθέτηση όλων των υποσυστημάτων. Αυτό απαιτείται για να υπάρχει καλή ροή αέρα και απαγωγή θερμότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, η τελευταία θα εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του κουτιού, θερμαίνοντας τα διάφορα υποσυστήματά τους και μειώνοντας τον χρόνο ζωής αλλά και τις επιδόσεις τους.

Μαζέψτε τα καλώδια

Τελειώνοντας με τη σύνδεση των υποσυστημάτων του υπολογιστή σας, ασχοληθείτε λίγο με το μάζεμα των καλωδίων που… εξέχουν από το καθένα. Χρησιμοποιήστε tire-ups ή αντίστοιχα υφασμάτινα αξεσουάρ για να συμμαζέψετε κάθε λογής καλώδιο. Προσέξτε μόνο με τι έρχονται σε επαφή και προμηθευτείτε, εφ’ όσον μπορείτε, υποσυστήματα με modular τεχνολογία (προσθαφαιρούμενα καλώδια).

pc-tower-3

Καθαρίζετε συχνά τη σκόνη

Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τη φροντίδα που θα χρειαστεί το PC σας εν ευθέτω χρόνω όμως βάλτε το από τώρα στο πρόγραμμά σας: ορίστε κάθε πότε θα ανοίγετε το tower για να το καθαρίσετε προσεκτικά από τη σκόνη. Αν αφήσετε την τελευταία να μαζευτεί σε μεγάλες ποσότητες μέσα του, θα μπλοκάρει τη διέλευση του αέρα και θα αυξήσει σημαντικά τις θερμοκρασίες των υποσυστημάτων του.

Βιδώστε τις βίδες όσο σφιχτά χρειάζεται

Η μητρική, η ψύκτρα του επεξεργαστή, ενδεχομένως οι δίσκοι και οι PCI συσκευές, στερεώνονται πάνω στο tower ή όπου αλλού «πατούν» με βίδες. Σφίξτε τες καλά ώστε να μην τρίζει το κουτί αλλά μην το παρακάνετε, αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύετε να καταστρέψετε τα υποσυστήματά σας.

Προσθέστε ένα UPS/σταθεροποιητή

Έχοντας τελειώσει με τη συναρμολόγηση, μην ξεχάσετε το πιο σημαντικό απ’ όλα: την αγορά ενός UPS ή ποιοτικού πολύπριζου με σταθεροποιητή τάσης. Μην σας πιάσουν οι τσιγκουνιές σας: επενδύστε σε ένα ποιοτικό αξεσουάρ ώστε να μην ανησυχείτε κάθε φορά που η τάση του ρεύματος ανεβοκατεβαίνει…