Όταν μιλάμε για το σήμα σε ένα smartphone, είθισται να αναφερόμαστε στις «μπάρες» που φαίνονται στη σχετική ένδειξη στην οθόνη. Φυσικά αντιλαμβάνεστε πως η κουβέντα που γίνεται από εκεί και πέρα επί του θέματος είναι καφενειακού επιπέδου καθώς για τις προαναφερθείσες ενδείξεις δεν υπάρχουν ούτε κοινά στάνταρ, ούτε συγκεκριμένες οδηγίες –με λίγα λόγια, ο κάθε κατασκευαστής κάνει ό,τι του αρέσει. Έτσι λοιπόν οι 4 μπάρες μίας συσκευής μπορεί να διαφέρουν αισθητά από τις 4 μπάρες μιας άλλης, τη στιγμή που μία τρίτη μπορεί να έχει όχι 4 ή 5 αλλά 8!

Το σήμα σε μία συσκευή μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB), τη λογαριθμική μονάδα μέτρησης ισχύος ενός σήματος. Πώς θα γίνει όμως να δείτε την τιμή αυτή στο smartphone σας; Ενεργοποιώντας το Field Test Mode, μία λειτουργία που παρέχει διάφορες χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για μία συσκευή, συμπεριλαμβανομένης και ισχύος του σήματός της. Παρακάτω θα δούμε πώς ακριβώς θα ενεργοποιήσετε αυτό mode. Πριν απ’ αυτό όμως, καλό είναι να έχετε υπ’ όψιν σας πως το σήμα διαφέρει όχι μόνο από συσκευή σε συσκευή αλλά και από πάροχο σε πάροχο. Επιπρόσθετα, καλό είναι να γνωρίζετε σε τι δίκτυο είστε συνδεδεμένοι (2G, 3G, 4G, LTE) διότι μόνο έτσι θα μπορείτε να αποφανθείτε –εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος- αν το σήμα σας είναι καλό ή όχι.

Πάμε στην πράξη τώρα…

field-test-mode-2

iPhone

Θα πάτε στα Settings και θα απενεργοποιήσετε το Wi-Fi. Κατόπιν θα κάνετε το ίδιο και με το 4G/LTE –με άλλα λόγια η συσκευή σας θα είναι συνδεδεμένη σε 3G δίκτυο. Κάντε κλήση, τέλος, όχι σε κάποια επαφή αλλά στον εξής αριθμό: *3001#12345#*. Αφού το iPhone σας κάνει… τα δικά του, κοιτάξτε προσεκτικά στην πάνω αριστερή γωνία και θα δείτε έναν αρνητικό αριθμό: ε, αυτός αντιστοιχεί στην ισχύ του σήματός σας. Πατώντας το πλήκτρο Home επανέρχεστε στην κανονική λειτουργία του iPhone σας.

Αν θέλετε να εμφανίζονται σε μόνιμη βάση τα dB αντί για τις μπάρες του σήματος στο iPhone σας, τότε ενόσω τρέχει το Field Test Mode, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο ενεργοποίησης της συσκευής μέχρι να εμφανιστεί στην οθόνη το μήνυμα Slide to Power Off. Αφήστε το και πατήστε παρατεταμένα το πλήκτρο Home και είστε έτοιμοι. Αν θέλετε να επαναφέρετε την ένδειξη στην αρχική της κατάσταση, απλά επανεκκινήστε το iPhone σας.

Android

Τα πράγματα εδώ είναι πιο εύκολα. Θα πάτε στα Settings και κατόπιν στο About Phone. Η ένδειξη της ισχύος σήματος σε dB θα βρίσκεται είτε στην κατηγορία Network, είτε στο Status –ανάλογα τη συσκευή σας, ελέγξτε και για μία τρίτη, πιθανή επιλογή, ονόματι Network Type.

Αν θέλετε κάτι εναλλακτικό, μπορείτε να κατεβάσετε εφαρμογές που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά, τουτέστιν σας δείχνουν το σήμα σας σε dB μαζί με άλλες, διάφορες πληροφορίες. Δεν έχετε παρά να πάτε στο Play Store, να ψάξετε για “cell signal” και να επιλέξτε μία απ’ αυτές με τον υψηλότερο μέσο όρο αξιολογήσεων.

field-test-mode-3

Πόσα dB αντιστοιχούν σε ένα καλό σήμα;

Αυτό που πρέπει να ξέρετε με τα dB είναι πως οι τιμές τους είναι πάντα αρνητικές και πως όσο πιο κοντά στο 0 βρίσκονται, τόσο καλύτερο είναι το σήμα. Ούτως ειπείν, το -80 είναι καλύτερο από το -90. Επιπρόσθετα, καθώς πρόκειται για λογαριθμική μονάδα μέτρησης, πρέπει να έχετε κατά νου πως η κλίμακά τους δεν είναι γραμμική: μία διαφορά της τάξης των 3 dB αντικατοπτρίζει σήμα δυο φορές ισχυρότερο ενώ μία των 10 dB αφορά σήμα δέκα φορές ισχυρότερο. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο πιο κοντά στο 0 βρίσκεστε, τόσο το καλύτερο. Αυτό να έχετε κατά νου και είστε καλυμμένοι.

Όσο για τις διαφορές που προκύπτουν από τους τύπους των δικτύων, τα dB στα LTE μας δίνουν το λεγόμενο RSRP (Reference Signal Receive Power) ενώ σε όλα τα υπόλοιπα το RSSI (Received Signal Strength Indicator). Τις διαφορές μεταξύ τους δεν έχει νόημα να τις αναλύσουμε τώρα, μιας που θα υπεισέλθουμε σε θέματα ιδιαίτερα τεχνικά –και ως εκ τούτου δυσνόητα. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζετε εσείς, είναι πως δεν γίνεται να συγκρίνουμε τις τιμές ισχύος δικτύων 2G/3G/4G και LTE.