Scam και spam. Αν και οι δύο όροι μοιάζουν αρκετά, τόσο ετυμολογικά, όσο και νοηματικά, δεν θα πρέπει να συγχέονται. Το spam είναι κάτι «αθώο»: πρόκειται, σαν να λέμε, για εκείνο το διαρκές, ενοχλητικό «πρήξιμο» από αγνώστους προκειμένου να σας πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες που δεν χρειάζεστε –ως επί το πλείστον χάπια Viagra και υποκατάστατά τους. To scam είναι κάτι διαφορετικό αφού εδώ μιλάμε για κανονική απάτη. Διάφοροι επιτήδειοι σκαρφίζονται κάθε λογής τέχνασμα προκειμένου να σας αποσπάσουν, είτε πληροφορίες που αφορούν την ιντερνετική σας παρουσία (κωδικούς πρόσβασης σε υπηρεσίες, emails και e-banking πλατφόρμες), είτε κατ’ ευθείαν χρήματα, βρίσκοντας προφάσεις για να σας ζητήσουν να τους τα καταθέσετε.

Μία τακτική των απατεώνων που στέλνουν scam mails, είναι να μιμούνται υπηρεσίες στις οποίες πιθανόν να είναι εγγεγραμμένος και να χρησιμοποιεί ο λαμβάνων ένα τέτοιο μήνυμα. Κίνηση πρώτη: αν διαθέτετε πάνω από έναν λογαριασμό email, φροντίστε να θυμάστε ποιον έχετε δηλώσει σε κάθε υπηρεσία. Τα πρώτα χρόνια, τα mails αυτά δεν έπειθαν: είχαν ορθογραφικά λάθη, έλεγαν άλλα αντ’ άλλων, δεν διέθεταν τα απαραίτητα λογότυπα και το στυλ των εταιρειών από τις οποίες υποστήριζαν ότι προέρχονται. Ελάτε όμως που τώρα τελευταία η κατάσταση έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να μη μπορείτε να πείτε μετά βεβαιότητας αν ένα «περίεργο» mail που μόλις λάβατε, είναι πραγματικό ή όχι.

Ψυχραιμία όμως! Κρατήστε τη λίστα που σας παρουσιάζουμε ως κόρη οφθαλμού και φροντίστε να ακολουθείτε ευλαβικά κάθε της βήμα, κάθε φορά που ένα τέτοιο mail βρίσκει τον δρόμο του προς το mailbox σας. Μια μέρα θα μας ευγνωμονείτε.

scam-emails-2

Είναι η σωστή διεύθυνση;

Το mail σας ήρθε σε μία συγκεκριμένη διεύθυνση (προφανώς). Είναι αυτή που έχετε δηλώσει στην υπηρεσία; Αν ναι, προχωράμε στο επόμενο βήμα. Αν όχι, delete και καληνύχτα.

Έχει λόγο να έρθει;

ΟΚ, σας ήρθε ένα mail που σας λέει ότι ο λογαριασμός σας στο App Store, στο Google Play ή το e-banking της τράπεζάς σας, είναι έτοιμος να διαγραφεί. Έχετε κάνει κάτι κακό ή κάτι που να δικαιολογεί ένα τέτοιο mail; Σκεφτείτε με την ησυχία σας.

Παρατηρήστε το στυλ

Ανοίξατε το mail. Αρχίστε να το «ξεψαχνίζετε». Έχει τα σωστά λογότυπα; Χρησιμοποιούνται οι φυσιολογικές γραμματοσειρές; Σας απευθύνεται με τον συνήθη τρόπο (δείτε άλλα, παλαιότερα mails από τον ίδιο αποστολέα);

scam-emails-3

Τι ζητάει;

Το mail σας ενημερώνει πως κάτι δεν πάει καλά. Περιμένει να «τσιμπήσετε» προκειμένου να σας ζητήσει κάτι. Τι είναι αυτό; Σας λέει να κάνετε κάποια κατάθεση; Ούτε για αστείο. Σας λέει να επιβεβαιώσετε τον λογαριασμό σας; Για δείτε το…

Όλα τα λεφτά στα URL

Προφανώς μέσα στο mail θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα URL. Κάντε “mouseover” (πηγαίνετε δηλαδή τον κέρσορα πάνω του), εν ανάγκη κάντε δεξί «κλικ» και αντιγράψτε τον σύνδεσμο

[κατόπιν κάντε τον paste (επικόλληση) στο Notepad/Word]. Παραπέμπει στη σωστή διεύθυνση; Το URL είναι της μορφής που θα έπρεπε να είναι; Μήπως σας στέλνει σε κάποιο site-μαϊμού, σε μία κίβδηλη σελίδα που σκοπό έχει να σας εξαπατήσει;

Επικοινωνήστε οι ίδιοι

Αν μετά τα παραπάνω εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι, επικοινωνήστε οι ίδιοι με τον φερόμενο ως αποστολέα, όχι απαντώντας στο mail αλλά κατ’ ευθείαν μέσω του site του. Εξηγήστε ακριβώς τι mail λάβατε και ει δυνατόν επισυνάψτε και screenshots ζητώντας να σας επαληθεύσει την ορθότητά του.