Στο Λας Βέγκας, στη Νεβάδα των ΗΠΑ χτυπά αυτές τις μέρες η «καρδιά» της Τεχνολογίας. Εκεί, βλέπετε, διεξάγεται, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η CES, η έκθεση που εν πολλοίς «μαρτυρά» τις τάσεις που θα επικρατήσουν τη χρονιά που ξεκινά στον κόσμο της Τεχνολογίας και όχι μόνο. Από πλευράς προϊόντων τώρα, στη CES έχουμε δύο ειδών ανακοινώσεις: αυτές που αφορούν εκείνα που πρόκειται να λανσαριστούν οσονούπω και αυτές που έχουν να κάνουν με κόνσεπτ και πρωτότυπα, η ανάπτυξη των οποίων βρίσκεται εν εξελίξει. Τα μεν πρώτα απευθύνονται στους λεγόμενους “early adopters”, εκείνους με την απαραίτητη, ως επί το πλείστον, οικονομική επιφάνεια για να τα κάνουν δικά τους, τα δε δεύτερα χαράσσουν απλώς κατευθύνσεις προδίδοντας προς τα πού θα κατευθυνθεί η βιομηχανία.

Τι μας πήρε τα μυαλά όμως στη φετινή CES; Ποια είναι εκείνα τα προϊόντα, οι ανακοινώσεις, τα κόνσεπτ που μας άφησαν άφωνους και μας κέρδισαν με την πρώτη ματιά; Η αλήθεια είναι πως οι εταιρείες του χώρου έβαλαν τα δυνατά τους, κι έτσι τα… highlights της CES 2016 δεν ήταν και λίγα. Εμείς πάντως μια απόπειρα για ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα την κάναμε…

lg-foldable-oled

Η οθόνη που διπλώνει από την LG

Οθόνες στη CES είδαμε πολλές, τηλεοράσεις ακόμα περισσότερες. Η τάση που κυριάρχησε ήταν το , απόδειξη πως η στιγμή που το Ultra HD θα αντικαταστήσει το Full HD σε επίπεδα τιμής, δεν απέχει και πολύ. Εκείνη που έκλεψε όμως τις εντυπώσεις ήταν η LG η οποία και παρουσίασε την πρώτη, αναδιπλούμενη οθόνη OLED! Μιλάμε για μια οθόνη ανάλυσης 1200×810 pixels η οποία διπλώνει όπως ακριβώς θα έκανε ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα, χωρώντας έτσι στην τσάντα σας ή όπου αλλού σκοπεύετε να τη μεταφέρετε! Βέβαια η LG είχε φέρει μαζί της στο Λας Βέγκας μονάχα ένα πρωτότυπο της εν λόγω οθόνης, όμως η αρχή μοιάζει να έγινε κι αυτό είναι που μετράει!

Ξεχωρίσαμε επίσης: την τηλεόραση των 55” της LG με τις δύο οθόνες: μία σε κάθε της όψη, τις τηλεοράσεις της Sony που θα «streamάρουν» 4Κ περιεχόμενο από τη Sony Pictures, τις SUHD τηλεοράσεις της Samsung μέσα από τις οποίες θα διαχειριστείτε το «έξυπνο» σπίτι σας.

oculus-rift-preorder

Oculus Rift με $599

Ακριβό μας προέκυψε το Oculus Rift. Το γνωστότερο headset εικονικής πραγματικότητας, αποδείχθηκε μάλλον ασύμφορο αφού η αλμυρή του τιμή το καθιστά απαγορευτικό για τον μέσο φίλο της Τεχνολογίας. Δεν είναι, βλέπετε, τα $599 που θα στοιχίζει αυτό καθ’ αυτό το headset (θα συνοδεύεται και από το Oculus Remote, ένα ασύρματο χειριστήριο Xbox One και μία κάμερα), όσο τα περίπου $1.000 που θα χρειαστεί να επενδύσει ο κάτοχός του σε hardware, προκειμένου να απολαύσει την απρόσκοπτη VR εμπειρία που υπόσχεται η Oculus. Η τελευταία έκανε λόγο για περισσότερα από 100 διαθέσιμα παιχνίδια για το Rift μέχρι το τέλος της χρονιάς, όμως μπροστά στο συνολικό «κοστούμι», τα υπόλοιπα περνούν μάλλον σε δεύτερη μοίρα. Όσοι υποστήριζαν πως το πραγματικό VR θα αποτελεί προνόμιο των λίγων, φαίνεται να δικαιώνονται και μένει να δούμε πώς θα πάρουν τα νέα οι καταναλωτές.

dell-latitude-13

Νέες σειρές Dell Latitude

Πέρυσι η Dell είχε παρουσιάσει το XPS 13 αφήνοντάς μας άναυδους. Φέτος όμως ξεπέρασε και τον εαυτό της με τις νέες σειρές Latitude. Τα Latitude 13 διαθέτουν ακόμα πιο λεπτό προφίλ, οθόνη με σχεδόν ανύπαρκτο πλαίσιο και ανάλυση που ποικίλει μεταξύ FHD και QHD+ με προαιρετική λειτουργία αφής. Θα ενσωματώνουν επεξεργαστές Intel Core M, η μπαταρία θα επαρκεί για 10 ώρες χρήσης ενώ η φόρτιση θα γίνεται μέσω USB Type-C. Επιπρόσθετα ανακοινώθηκαν τα Latitude 12 7000 και Latitude 11 5000, υβριδικά laptops/tablets: τα πρώτα διαθέτουν προαιρετική 4K οθόνη Gorilla Glass ενώ αμφότερα κρύβουν μέσα τους επεξεργαστές Intel Core M και, όπως και τα Latitude 13, φορτίζουν μέσω USB Type-C. Το φθηνότερο μοντέλο θα τιμάται περί τα $749 και θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

Ξεχωρίσαμε επίσης: το ultrabook Blade της Razer, τα Notebook 9 της Samsung, το EliteBook Folio της HP.

netflix

Το Netflix μιλάει Ελληνικά (περίπου)

Η φετινή CES για τη χώρα μας συνοψίζεται σε μία λέξη: Netflix. Η διασημότερη πλατφόρμα streaming σειρών και ταινιών, ανακοίνωσε την εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο με τη χώρα μας να βρίσκεται –επιτέλους- στην πολυπόθητη λίστα! Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν ήδη τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την υπηρεσία δωρεάν για έναν μήνα, πριν προχωρήσουν σε ένα από τα τρία διαθέσιμα πακέτα συνδρομών –οι τιμές τους ξεκινούν από τα 7,99€ σε μηνιαία βάση. Το Netflix ωστόσο θα έχει να αντιμετωπίσει πέραν από τους υπάρχοντες παρόχους περιεχομένου (OTE, Forthnet, Vodafone), δύο σημαντικές απουσίες: αυτή των ελληνικών υποτίτλων και εκείνη ορισμένων σημαντικών σειρών –όπως το Doctor Who και το House of Cards. Πρόκειται ωστόσο για on demand υπηρεσία με υποστήριξη, μάλιστα, πολλαπλών οθονών. Υπομονή και σε μερικούς μήνες θα μπορούμε να εξάγουμε τα πρώτα συμπεράσματα.

huawei-mate-8

Το μοναδικό Huawei Mate 8

Το Huawei Mate 8 ήταν το smartphone που έκλεψε την παράσταση στη CES. Όχι ότι δεν το ξέραμε, απλά να που μάθαμε πως μετά την Κίνα, έρχεται και στη δύση. «Φοράει» Android 6.0 Marshmallow το οποίο το συνδυάζει θεσπέσια με Emotion UI της Huawei που φέρνει αρκετά στο iOS. Η συσκευή διαθέτει μεταλλικό περίβλημα με προσεγμένο φινίρισμα και αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος στην πίσω όψη, ενώ μέσα της κρύβει μπαταρία 4.000 mAh που της χαρίζει εξαιρετική αυτονομία. Η οθόνη του είναι ανάλυσης Full HD στις 6”, την ώρα που οι 8 πυρήνες και τα 3/4 GB RAM (ανάλογα την έκδοση), εξασφαλίζουν κορυφαία απόδοση στο multitasking και άνετη εκτέλεση ακόμα και των πιο απαιτητικών apps και παιχνιδιών. Η τιμή του θα είναι στα 599€.

Ξεχωρίσαμε επίσης: τα Polaroid Snap & Power, τo ZTE Grand X 3, το LG K10, το Acer Liquid Jade Primo, το Letv Le Max Pro.

polar-balance

Έξυπνη ζυγαριά Polar Balance

Στο πλαίσιο του «έξυπνου/διασυνδεδεμένου» σπιτιού, η Polar παρουσίασε τη δική της πρόταση στις ζυγαριές. Πρόκειται για την Polar Balance, την πρώτη «έξυπνη» ζυγαριά που μοιάζει με… ζυγαριά –οι προηγούμενες υλοποιήσεις που είχαμε δει, είχαν τελείως αλλοπρόσαλλα designs. Ελαφριά και με τετράγωνο σχήμα, θα σας ζυγίσει με ακρίβεια και αμέσως μετά θα στείλει τη μέτρησή της στο συνοδευτικό της app στο smartphone σας. Εκείνο, αφού εισάγετε και τα λοιπά βιομετρικά σας στοιχεία, θα σας συμβουλέψει μεταξύ άλλων για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να διατηρήσετε ή να μειώσετε το βάρος σας! Η Polar Balance συν τοις άλλοις χτυπά τον ανταγωνισμό εκεί που «πονά» αυτός, τουτέστιν, στην τιμή: όταν η Withings Smart Body Analyzer στοιχίζει $150 και η Under Armour $180, η λύση της Polar θα τιμάται μόλις $99. Μένει να δούμε πότε με το καλό θα έρθει και προς Ευρώπη μεριά…

samsung-family-hub

Ψυγείο με οθόνη αφής 21,5” από τη Samsung

Ποιος είπε ότι ένα ψυγείο δεν μπορεί να εξελιχθεί σε gadget –και τι gadget… H Samsung παρουσίασε στη CES το Family Hub, ένα μοντέλο το οποίο εμφανισιακά δεν διαφέρει από ένα τυπικό, μεγάλο ψυγείο με μία ειδοποιό ωστόσο διαφορά: στη μία του πόρτα διαθέτει μια Full HD οθόνη αφής 21,5”! Παράλληλα, στο εσωτερικό του είναι εξοπλισμένο με κάμερες έτσι ώστε να σας δίνει live εικόνα, όχι απλά χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε την πόρτα αλλά ακόμα κι όταν βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ! Ειδικά για την αγορά της Κορέας, στην οποία αναμένεται να ντεμπουτάρει κιόλας αργότερα μέσα στη χρονιά, θα σκανάρει τα σούπερ μάρκετ για προσφορές στα προϊόντα που αγοράζει ο κάτοχός του, ενημερώνοντάς τον για τα καλύτερα “deals”. Τιμή δεν έχουν πει από τη Samsung κι ανησυχούμε…

Ξεχωρίσαμε επίσης: το ψυγείο της LG η πόρτα του οποίου ανοίγει με ένα άγγιγμα.

volvo-microsoft-band-2

Microsoft Band 2 & Netflix στα νέα Volvo

Όταν τα πάντα γύρω μας γίνονται «έξυπνα», σιγά που θα τη γλύτωναν τα αυτοκίνητα. Η Volvo ήταν μία από τις εταιρείες που παρουσίασε τις ιδέες της στη CES και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως μας άρεσαν πολύ. Κατ’ αρχάς, το XC90 συνεργάζεται πλέον και με το Microsoft Band 2, επιτρέποντάς σας να το βάλετε μπρος, να το (ξε)κλειδώσετε και να ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό ή/και την πλοήγηση, όλα αυτά μιλώντας… στον καρπό σας! Το πιο φουτουριστικό στοιχείο ωστόσο, είναι το Concept 26”, το οποίο και αφορά οχήματα που… οδηγούν μόνα τους: καθώς το όχημα αναλαμβάνει χρέη σοφέρ, στο ταμπλό εμφανίζεται μια ευμεγέθης οθόνη η οποία προβάλει περιεχόμενο από το Netflix και επειδή για κάτι τέτοιο, το καλό σήμα είναι απαραίτητο, η Volvo συνεργάζεται ήδη με την Ericsson για την ανάπτυξη αποδοτικότερων τεχνολογιών streaming.

Ξεχωρίσαμε επίσης: το κράνος με την ενσωματωμένη οθόνη της BMW, το ηλεκτρικό πρωτότυπο της Faraday Future με τα 1.000 άλογα.