Τα Startupper Awards λένε “ναι” στη βράβευση των πρωτοβουλιών και εταιρειών που αξίζουν, μέσα από τη “ψήφο” του ελληνικού οικοσυστήματος και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου.

Η σκέψη υπήρχε εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Πολύ πριν κάποιοι αρχίσουν να σκέφτονται πως μπορούν να αποκομίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη από εταιρείες που βρίσκονται στα πρώτα βήματα τους και θεωρούν πως μπορούν να απομυζήσουν και το τελευταίο τους ευρώ.

Μάλιστα, ο αρχικός στόχος ήταν τα βραβεία να δοθούν στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά οι πολιτικο – οικονομικές εξελίξεις μας πρόλαβαν. Για την ακρίβεια, μας πρόλαβαν δύο φορές γιατί η δεύτερη σκέψη ήταν να γίνει η ψηφοφορία τον Σεπτέμβριο. Αλλά και πάλι οι εξελίξεις δεν μας άφησαν και πολλά περιθώρια.

Όμως, αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να τα κάνουμε πράξη! Τα Startupper Awards κάνουν το πρώτο βήμα προκειμένου το ελληνικό οικοσύστημα -καθώς επίσης και κάθε ενδιαφερόμενος- να επιλέξει τις εταιρείες, τις πρωτοβουλίες και τους ανθρώπους που αξίζουν να βραβευθούν. Α, δεν χρειάζεται να πληρώσετε κάποιο ποσό για να συμμετάσχετε. Το μόνο που σας ζητάμε είναι να ψηφίσετε ώστε το δείγμα να είναι κατά το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό και να έρθετε στο πάρτι που θα διοργανώσουμε για την απονομή των βραβείων.

Η βασική μας ιδέα και σκέψη ήταν ότι το οικοσύστημα, μέσα έναν ανεξάρτητο φορέα θα ήταν χρήσιμο να αναδείξει τους καλύτερους της startup σκηνής στην Ελλάδα με καθαρούς όρους και διαδικασίες δίχως ίχνος σκιάς και χωρίς να ζητάμε από όσους συμμετάσχουν να πληρώσουν έως και τα βραβεία που θα λάβουν…

Ξέρουμε, φυσικά, ότι θα υπάρξουν σχόλια, καθώς στην Ελλάδα ζούμε. Ωστόσο, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής αποφασίσαμε ότι πρέπει να τα διοργανώσουμε γιατί πολύ απλά είμαστε και εμείς μέρος του οικοσυστήματος, ενώ και το Startupper.gr αποτελεί – πλέον – σημείο αναφοράς για τις εγχώριες startups και τους Έλληνες startuppers.

Οι υποστηρικτές

Τα Startupper Awards τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανασυγκρότησης, του ΣΕΒ και της ΕΧΑΕ, και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ENDEAVOR Greece, του ΣΕΚΕΕ, της Hellenic Startup Association και του Orange Grove.

start-upΤα εννέα από τα δέκα Startupper Awards

Best New Startup
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Υπό αυτό το πρίσμα, οι νέες startup θεωρούνται νικητές καθώς ξεκινούν το σχετικό ταξίδι και ήδη έχουν αποκομίσει “πλούσιες” εμπειρίες. Ωστόσο, ορισμένες εξ’ αυτών το έχουν κάνει καλύτερα, με ορατά αποτελέσματα, έχοντας κερδίσει τα βλέμματα, χρηματοδότηση, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολλών ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Best Startup Idea
Ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας μιας startup επιχείρησης δεν είναι άλλο από την ίδια την ιδέα. Αυτή, δεν έχει να κάνει μόνο με το αντικείμενο που θα ασχοληθεί, αλλά συνδυάζεται και με τον τρόπο που θα το εφαρμόσει.

Best Disruptor
Βασικό συστατικό επιτυχίας μιας startup είναι να “ταράξει” τα λιμνάζοντα ύδατα ενός τομέα, δημιουργώντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Υπάρχει; Και εάν ναι, ποιο είναι αυτό;

Best Social Responsibility
Μπορεί να υπάρχουν -και συνήθως αποτελούν την πλειοψηφία- οι startup που εστιάζουν στην επιχειρηματική επιτυχία, ωστόσο υπάρχουν και εκείνες το μοντέλο των οποίων βασίζεται στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και υπευθυνότητα. Αναδείξτε τις!

Best Business Remodeling
Βασικό κομμάτι της πορείας ενός startup είναι η αλλαγή των προτεραιοτήτων του και η προσαρμογή στις εκάστοτε ανάγκες, αλλά και στις συνεχείς μεταβολές των δεδομένων. Τις περισσότερες φορές, η συγκεκριμένη προσαρμογή απαιτεί αλλαγές εκ βάθρων και για αυτό ορισμένα startups το πετυχαίνουν και άλλα όχι. Ποια πιστεύετε πως το πέτυχαν;

Best Fast Growth
Το ζητούμενο για κάθε επιχείρηση αλλά κυρίως για κάθε startup η οποία βρίσκεται στα πρώτα της βήματα είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Πρόκειται για το απαιτούμενο μέσο ώστε να ωθήσουν την αρχική τους ιδέα να πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα. Ποιές εταιρείες το κατάφεραν καλύτερα;

Best Πρωτοβουλία
Στα πρώτα τους βήματα οι startup επιχειρήσεις χρειάζονται πολύπλευρη στήριξη, τόσο οικονομική, αλλά κυρίως σε επίπεδο συμβουλών και υποδομών. Στην Ελλάδα υπάρχουν -πλέον- πρωτοβουλίες με στόχο την παροχή βοήθειας και υποστήριξης. Ψηφίζουμε, λοιπόν, προκειμένου να αναδείξουμε την καλύτερη από αυτές.

Best Global Startup
Είμαστε ξεκάθαροι: Startup που δεν το ενδιαφέρει να επεκταθεί εκτός των ελληνικών συνόρων δεν εμπίπτει στην έννοια του startup! Ποιο είναι, όμως, το ελληνικό startup που έχει καταφέρει να εδραιωθεί καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σε διεθνές επίπεδο;

Best Crowdfunding Platform
Ένα είναι βέβαιο. Μια startup θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για να προχωρήσει. Εκεί έρχονται να δώσουν λύση οι εναλλακτικές πλατφόρμες όπου μπορεί εύκολα να παρουσιαστεί η ιδέα στους υποψήφιους επενδυτές και να παρέχει έτσι την ευκαιρία χρηματοδότησης.

Όλα τα βραβεία θα απονεμηθούν μετά από ανοιχτή – δημόσια- ψηφοφορία μέσω του Startupper.gr και την πλατφόρμα E-SURVEY, ενώ η οργανωτική επιτροπή θα δώσει ένα και μόνο βραβείο που θα ανακοινωθεί στο πάρτι της απονομής των βραβείων.