Σταθερότητα στον κύκλο εργασιών, σημαντικά ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση και αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό, παρουσίασε ο όμιλος της Profile.

profileΗ αύξηση εργασιών στο εξωτερικό αλλά και στον Δημόσιο τομέα ισοσκέλισε την υποχώρηση που παρατηρήθηκε κατά το β’ εξάμηνο, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, σε νέα έργα του χρηματοοικονομικού τομέα στο εσωτερικό.

Συγκεκριμένα, σε ενοποιημένο επίπεδο ο Όμιλος εμφανίζει κύκλο εργασιών €16,6 εκατ. από €16,7 εκατ. το προηγούμενο έτος, ενώ τα Κέρδη προ Αποσβέσεων, Τόκων και Φόρων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €3,4 εκατ. από €4,1 εκατ., ποσοστιαία μείωση της τάξεως του 17%. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε €7,8 εκατ. από €8,2 εκατ. ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώνονται σε €1,24 εκατ. από €2 εκατ., μείωση κατά 39%. Η μείωση στην κερδοφορία προέκυψε κατά κύριο λόγο ως αποτέλεσμα των αυξημένων αποσβέσεων και αναπτυξιακών δαπανών (επενδύσεις, πρόσληψη νέου προσωπικού, κ.ά.) καθώς και των προβλέψεων που πραγματοποίησε ο Όμιλος. Τα κέρδη ανά μετοχή προσδιορίστηκαν σε €0,10 έναντι €0,17 της προηγούμενης χρήσης.


Με βάση τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Χρήσης 2008 το σύνολο του ενεργητικού προσδιορίστηκε σε €28,2 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 6,9% αναφορικά με την προηγούμενη χρήση και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε €15 εκατ. Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται μόλις σε €4,2 εκατ., ενώ οι δείκτες ρευστότητας του Ομίλου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.


Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας PROFILE ΑΕΒΕ διαμορφώθηκε εντός του 2008 στα €14,3 εκατ. από €15,6 εκατ. και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα €0,3 εκατ. ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBIDTA) ανήλθαν σε €2,2 εκατ. Σημειώνεται ότι η μείωση των μεγεθών της μητρικής εταιρείας οφείλεται αφενός στην πλήρη δραστηριοποίηση των θυγατρικών εταιρειών, οι οποίες χειρίζονται πλέον σημαντικά έργα και αφετέρου σε αναπτυξιακές δαπάνες όπως επενδύσεις, πρόσληψη υψηλόβαθμων στελεχών κ.ά.


Εντός της χρήσης 2008 οι δύο κύριες επιχειρηματικές μονάδες της εταιρείας εμφάνισαν για πρώτη φορά σχεδόν ισομερή συμβολή στα έσοδα του Ομίλου με το Business Solutions Division να συμβάλλει σημαντικά μέσω πλέον των 10 έργων στο Δημόσιο τομέα, σε Υπουργεία, Οργανισμούς, Δήμους και Επιμελητήρια με υλοποιήσεις ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Παράλληλα, το Financial Solutions Division συνέβαλε με την αύξηση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρες της Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Επιπρόσθετα, ο Όμιλος διεύρυνε συνεργασίες με καταξιωμένους οίκους λογισμικού όπως Oracle, FundTech, Fiserv, TMA Systems κ.ά. για την πληρέστερη κάλυψη των αγορών που δραστηριοποιείται.


Επιπλέον, το 2008 αποτέλεσε δυναμική χρονιά για την πλατφόρμα Financial Management System (FMS) με νέες εγκαταστάσεις αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας Universal Ticketing Solution (UTS). Το FMS επιλέχθηκε από μεγάλες τράπεζες του εσωτερικού και εξωτερικού (π.χ. Aspis Bank, BNP Paribas, EBS (CBS), FBB, FIBA κ.ά.), και υλοποιούνται επιμέρους υποσυστήματα της λύσης όπως είναι τα FMS Lease, FMS Financials, FMS Risk κ.ά.


Σε ότι αφορά την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση του Ομίλου της PROFILE εκτιμά ότι συγκεκριμένοι παράγοντες επιτρέπουν αισιοδοξία παρά την εκτεταμένη διεθνή κρίση. Ειδικότερα, η έως τώρα πορεία των εργασιών – και ιδιαίτερα των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό – καθώς και οι προοπτικές ανάληψης σημαντικών νέων έργων του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για την επιτυχή υλοποίηση των επιχειρηματικών στόχων της PROFILE. Ταυτόχρονα, η ισχυρή ανταγωνιστική θέση, η κεφαλαιακή επάρκεια, η υψηλή ταμειακή ρευστότητα και ο χαμηλός δανεισμός επιτρέπουν στον όμιλο να εκμεταλλευθεί πλήρως τις ευκαιρίες που αναμένεται να προκύψουν, λόγω της συγκυρίας, στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.