Οι επενδύσεις σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και 4G υπηρεσίες ρίχνουν φως στο αποτύπωμα του mobile στην Ευρωπαϊκή οικονομία, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει τα €600 δις.

Η βιομηχανία του mobile φαίνεται ότι κρύβει μια αυξημένη δυναμική, με τη συνεισφορά της στην ευρωπαϊκή οικονομία να αυξάνεται από περίπου € 500 δις. το 2014 στα € 600 δις. το 2020.

Το οικονομικό αποτύπωμα της βιομηχανίας του mobile στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να αυξηθεί εντός της προσεχούς τετραετίας, κυρίως λόγω των επενδύσεων των παρόχων σε δίκτυα και υπηρεσίες, που σχετίζονται με την τεχνολογία του 4G. Σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (Groupe Speciale Mobile Association-GSMA), οι συνδέσεις 4G, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα αποτελούν το 60% του συνόλου έως το 2020 από περίπου 20% σήμερα.

Στο σχετικό report, με τίτλο “The Mobile Economy: Europe 2015”, οι αναλυτές του GSMA προβλέπουν ότι οι επενδύσεις σε δίκτυα και υπηρεσίες επόμενης γενιάς θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της δυναμικής του 4G πανευρωπαϊκά. “Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στο 4G, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρά τις δύσκολες μακροοικονομικές και ρυθμιστικές συνθήκες. Αναμένουμε ότι οι επενδύσεις στο 4G θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για το υπόλοιπο της δεκαετίας” αναφέρουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, η κάλυψη των δικτύων 4G από περίπου 80% στα τέλη του 2015 θα υπερβεί το 95% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η βελτιωμένη κάλυψη, η μεγαλύτερη γκάμα διαθέσιμων συσκευών σε μάλιστα σε ένα ευρύτερο φάσμα τιμών, καθώς και η αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών μουσικής και video streaming είναι μερικοί από τους παράγοντες που ωθούν υιοθέτηση του 4G.

Ώριμη αγορά

4g-graphΤο μέλλον του 4G στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το sepe.gr, θεωρείται κάτι παραπάνω από ευοίωνο, αν και η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας. Έως τα τέλη του έτους αναμένεται ότι η αγορά θα αριθμεί 430 εκατομμύρια μοναδικούς συνδρομητές, που αντιπροσωπεύουν το 79% πληθυσμού της περιοχής. Αυτό καθιστά την Ευρώπη την περιοχή με την πιο μεγάλη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από από τις αντίστοιχες επιδόσεις της Βόρειας Αμερικής.

Ως αποτέλεσμα, πάντως, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, υπάρχει ένα μικρό μόνο περιθώριο για τη μελλοντική αύξηση των συνδρομητών: ο αριθμός των μοναδικών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη θα φτάσει 450 εκατομμύρια μέχρι το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 81% του – εκτιμώμενου έως τότε – πληθυσμού της περιοχής.

Aύξηση των δεδομένων

Η επέκταση της κάλυψης του 4G αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στη χρήση mobile δεδομένων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνα της Cisco, η μέση μηνιαία χρήση δεδομένων για τη Δυτική Ευρώπη προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από λιγότερο από 1 GB ανά μήνα το 2014 σε περίπου 6GB το 2019, καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 45%.

Όπως αναφέρει η έκθεση του GSMA, πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι οι πελάτες 4G καταναλώνουν περισσότερο από το διπλάσιο του όγκου των δεδομένων, που κατανάλωναν ως χρήστες 3G. Σύμφωνα με την έκθεση, τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα συνδράμουν στην τόνωση των εσόδων του κλάδου από υπηρεσίες, μετά από μια μακρά περίοδο αρνητικής ανάπτυξης.