Οι Κινέζοι αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με την αγορά της Τεχνολογίας και δη των κινητών τηλεφώνων! Έχοντας να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια προκατάληψη σχετικά με τα made in China” προϊόντα, οι Ασιάτες άρχισαν σιγά-σιγά να εξαπλώνονται σε ανατολή και δύση, κερδίζοντας σταδιακά μερίδια σε παραδοσιακά «δύσκολες» αγορές και βλέποντας τις εταιρείες τους να απολαμβάνουν ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα.

Για να καταλάβετε για τι ακριβώς μιλάμε, οι Κινέζοι κατασκευαστές κατέχουν μερίδιο που ξεπερνά το 30% παγκοσμίως στην αγορά κινητών τηλεφώνων: 32,3% για το 2014 και περίπου 33,5% σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2015. Η Huawei ήταν 4η σε πωλήσεις παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Lenovo 6η, η Xiaomi 7η, η TCL 8η και η ZTE 9η.

Κι όμως, παρά τα παραπάνω, πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα διστάζουν να εμπιστευτούν Κινέζο κατασκευαστή για το smartphone τους. Είστε κι εσείς μέσα σ’ αυτούς; Κανένα πρόβλημα: εμείς είμαστε εδώ για να διαλύσουμε κάθε ενδοιασμό σας!

Meizu-MX52

Made in China: ε, και;

Λέτε ότι δεν εμπιστεύεστε προϊόντα φτιαγμένα στην Κίνα. Ότι φοβάστε για την κακή ποιότητα κατασκευής τους, για το ενδεχόμενο να χαλάσουν και άλλα τέτοια αστεία. Για το iPhone τι γνώμη έχετε; Ωραίο; Σένιο; Το λιμπίζεστε; Ε, βρείτε ένα, γυρίστε το ανάποδα και δείτε τι γράφει στην «πλάτη» του: Designed by Apple in California. Assembled in China. Ξέρετε, στην Κίνα ούτε χολέρα έχουν, ούτε άχρηστοι είναι: απλά ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Οι μεγάλες εταιρείες εμπιστεύονται την κινεζική βιομηχανία, απλά διότι τα έξοδα παραγωγής είναι μικρά. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι απλά θέμα προκατάληψης. Ωριμάστε και αποφασίστε υπεύθυνα.

Άγνωστες εταιρείες

Τα λέγαμε και πιο πάνω. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Πληροφοριών (International Data Corporation ή IDC), σε παγκόσμιο επίπεδο οι τρεις στις πέντε πρώτες εταιρείες στον χώρο των smartphones είναι κινέζικες! Συγκεκριμένα η Huawei είναι 3η, η Xiaomi 4η και η Lenovo 5η. Προσθέστε και τις ZTE, OnePlus, Oppo, Meizu, Haier και Alcatel (ως θυγατρική της TCL μετά την εξαγορά της) και έχετε μια λίστα με γνωστές και πολλά υποσχόμενες εταιρείες, τα ονόματα των οποίων ακούγονται σε όλο τον κόσμο. Λοιπόν; Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι οι Κινέζοι υποφέρουν ακόμα από εσωστρέφεια;

maxresdefault (2)

Μας ψεκάζουν κατασκοπεύουν

Μην το γελάτε καθόλου: πολλοί ήταν εκείνοι που απέφευγαν επί χρόνια τώρα προϊόντα κινεζικών εταιρειών, φοβούμενοι πως αυτά περιείχαν λογισμικό που τους… κατασκόπευε. Ναι βρε, ακριβώς αυτό: στην Κίνα, δεν έχουν τι να κάνουν, γι’ αυτό και εγκαθιστούν spyware στις συσκευές τους για να ακούν τη μάνα σας καθώς σας πρήζει να ντυθείτε καλά και να προσέχετε τα λαιμά σας μέρες που είναι. Σοβαρά τώρα: με τις συσκευές τους να εισάγονται σε Ευρώπη και Αμερική, πιστεύετε ότι οι Κινέζοι θα τολμούσαν να μη συμμορφωθούν με τα στάνταρ ασφαλείας της δύσης; Ούτε για αστείο. Όσο θεωρείτε πως εκτίθεστε στη Samsung ή την LG αγοράζοντας συσκευές τους, άλλο τόσο «κινδυνεύετε» από μία κινέζικη εταιρεία.

Σας πείσαμε;

Αν λοιπόν τα παραπάνω έκαμψαν κάπως τις αντιστάσεις σας, τότε είστε σε καλό δρόμο. Προσοχή όμως: μην «καταπιείτε» ό,τι σας σερβίρουν αμάσητο. Κάντε την ερευνά σας, μάθετε για την εταιρεία που σκοπεύετε να εμπιστευτείτε και τη συσκευή που έχετε βάλει στο μάτι. Βεβαιωθείτε πως θα καλύψει τις ανάγκες σας και ότι είναι ακριβώς αυτό που έχετε κατά νου. Ελέγξτε ότι η εγγύησή της θα σας καλύπτει απόλυτα εκεί που θα βρίσκεστε και μάθετε για το σέρβις της –ω μη γένοιτο αλλά hope for the best, plan for the worst”. Κάντε το μεγάλο βήμα μόλις αισθανθείτε 100% σίγουροι και ένα είναι το βέβαιο: έχοντας επενδύσει σε μια συσκευή με τρελό value for money, δεν πρόκειται να το μετανιώσετε!