Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που το Facebook ενεργοποίησε τη νέα του πολιτική, βάσει της οποίας για να συνδεθεί κάποιος στο δίκτυο και να απολαύσει τις υπηρεσίες του, έπρεπε να δηλώσει το πραγματικό του όνομα –σε διαφορετική περίπτωση του απαγορευόταν η σύνδεση και μάλιστα απαιτείτο κάποιο επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταχύτητά του ώστε να διευθετηθεί η υπόθεση! Αν και θεωρητικά πρόβλημα δεν υπήρχε με την εν λόγω προσέγγιση (άλλωστε συνέβαλλε και στη μείωση του “bullying”, των κάθε λογής απατών, ακόμα και την αποθάρρυνση τυχόν τρομοκρατών), υπήρξαν πολλά πρακτικά θέματα τα οποία μάλιστα δεν αποτέλεσαν απλά μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά απασχόλησαν ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες όπως τους τρανσέξουαλ, Αμερικανούς με καταγωγή από ιθαγενείς και γενικότερα, οποιονδήποτε με «περίεργο» ή ασυνήθιστο όνομα.

Κάτω από πολλές πιέσεις από οργανώσεις και ενώσεις και έχοντας κατηγορηθεί για ασέβεια απέναντι στην ταυτότητα των χρηστών του λοιπόν, το Facebook πήρε πίσω την προαναφερθείσα πολιτική, έστω και εν μέρει. Μολονότι τα υπερβολικά μέτρα αποτελούν παρελθόν, το δίκτυο επιτρέπει στα μέλη του να αναφέρουν πρόσωπα που θεωρούν πως δεν χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους στοιχεία, ζητώντας τους βέβαια να εξηγήσουν τους λόγους που κάνουν κάτι τέτοιο. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως με την παραμικρή αναφορά, κάποιος θα τίθεται εκτός Facebook: αν συγκεντρωθούν αρκετές τέτοιες, τότε το μέλος θα καλείται να αποδείξει την ταυτότητά του στο δίκτυο με το τελευταίο να δεσμεύεται πως θα ασχολείται ξεχωριστά με κάθε περίπτωση.

facebook-name-2

Τα παραπάνω έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και εφ’ όσον όλα πάνε καλά, τότε δεν θα αργήσει η στιγμή που θα τα δούμε και στην Ευρώπη. Το θέμα με τα ψεύτικα ονόματα στο Facebook έχει απασχολήσει κόσμο και κοσμάκη κατά καιρούς με πρώτες και καλύτερες οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά ομάδων που χρήζουν υποστήριξης. Από την άλλη, η υπηρεσία, θέλοντας να διαφοροποιήσει λογαριασμούς και σελίδες γνωστών και δημοφιλών προσώπων από άλλες, ψεύτικες ή απλά φέρουσες το ίδιο όνομα, έχει θεσπίσει καιρό τώρα το χαρακτηριστικό σύμβολο που ενημερώνει σχετικά με το αν είναι επίσημες (ένα λευκό «ν» σε γαλάζιο κύκλο).