Κάθε υπολογιστής διαθέτει και ένα όνομα. Μην μπερδευτείτε με το όνομα χρήστη, αυτό του λογαριασμού σας δηλαδή. Εδώ μιλάμε για το όνομα με το οποίο είναι γνωστός ο υπολογιστής σας στα δίκτυα που συνδέεται. Πού χρησιμεύει; Εμμ… Οπουδήποτε ένα όνομα υπολογιστή μπορεί να φανεί δίκτυο –ως επί το πλείστον στην ταυτοποίησή του μέσα σε ένα ευρύτερο δίκτυο. Σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, ο χρήστης μπορούσε κατά την εγκατάστασή τους να επιλέξει το όνομα δικτύου του υπολογιστή του, ωστόσο στα Windows 10 αυτό δεν είναι δυνατό αφού τα ίδια τα Windows δίνουν στο σύστημα ένα τυχαίο όνομα (μη φανταστείτε κάτι σε… Bob ή Τάκη αλλά μια σειρά τυχαίων χαρακτήρων).

change-name-pc-1

Δεν είναι εκνευριστικό όμως στο οικιακό ή το επαγγελματικό σας δίκτυο να βλέπετε κι έναν –τουλάχιστον- υπολογιστή με όνομα στα… αλαμπουρνέζικα; Σε τελική ανάλυση ο υπολογιστής σας είναι, λογικό είναι να θέλετε να τον προσωποποιήσετε μέχρις εκεί που δεν πάει. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς ακριβώς θα το κάνετε.

google-services-2

Θα πάτε στο μενού Έναρξη και θα ψάξετε να βρείτε τα Settings (Ρυθμίσεις). Στο παράθυρο που ανοίγει, επιλέξτε το System (Σύστημα) και από εκεί το About (Πληροφορίες υπολογιστή). Διαλέξτε το Rename PC (Μετονομασία υπολογιστή) και εισάγετε το όνομα που επιθυμείτε –πατάτε ΟΚ και είστε πανέτοιμοι!

change-name-pc-3

Αν τυχόν διαθέτετε παλαιότερη έκδοση των Windows (βλ. Windows 7, 8 ή 8.1), θα χρειαστεί να πάτε στον Πίνακα Ελέγχου, να επιλέξετε το System and security (Σύστημα) και από εκεί να πατήσετε στο πλήκτρο Change settings (Αλλαγή ρυθμίσεων). Θα ανοίξει ένα popup. Εκεί, θα δείτε μια επιλογή που δίπλα της θα έχει το κειμενάκι To rename this computer, click “Change” (Για να μετονομάσετε αυτόν τον υπολογιστή, κάντε κλικ στο κουμπί “Αλλαγή”). E, πατήστε το και εισάγετε το όνομα που θέλετε!

change-name-pc-4

Σε περίπτωση που είστε κάτοχος Mac, μην ανησυχείτε, έχουμε προνοήσει και για εσάς! Θα πάτε στο μενού System Preferences «κλικάροντας» στο εικονίδιο της Apple στη μπάρα στο επάνω μέρος της οθόνης σας, και εκεί θα πατήσετε το πλήκτρο Sharing. Στο παράθυρο που ανοίγει, βρείτε την επιλογή Computer Name και πληκτρολογήστε το όνομα της αρεσκείας σας.