Η πλοήγηση σε ένα αρχείο του Excel που διαθέτει φύλλα με πολλές γραμμές και στήλες μπορεί να γίνει δύσκολη υπόθεση. Άντε να “scrollάρετε” μια ώρα με το ποντίκι μέχρι να φτάσετε τέρμα κάτω και μετά πάλι πάνω ξανά. Το ίδιο και για το πήγαινε-έλα δεξιά κι αριστερά. Γιατί όμως να κουράζεστε αχρείαστα όταν υπάρχει ένας σαφώς ευκολότερος τρόπος για να κάνετε τη δουλειά σας;

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα Shift, Ctrl καθώς επίσης και τα πλήκτρα κατεύθυνσης (τα «βελάκια» πάνω, κάτω, δεξιά κι αριστερά). Δοκιμάστε για αρχή να πατήσετε το Shift και το κάτω βελάκι: θα δείτε ότι πέραν του αρχικά επιλεγμένου κελιού, επιλέγονται και το κάτω του και το ακόμα πιο κάτω κ.ο.κ. –μέχρι να σταματήσετε να το πατάτε. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί αν χρησιμοποιήσετε και τα άλλα πλήκτρα κατεύθυνσης.

excel-2

Αν αντί για το Shift χρησιμοποιήσετε τώρα το Ctrl, πάντα σε συνδυασμό με ένα βελάκι, θα δείτε ότι το επιλεγμένο κελί μεταφέρεται στο τελευταίο με περιεχόμενο της σειράς ή της στήλης προς την κατεύθυνση που «έδειχνε» το πλήκτρο που πατήσατε. Η κίνηση αυτή θα σας βολέψει αφάνταστα καθώς προσπαθείτε να δείτε π.χ. πού ολοκληρώνεται το περιεχόμενο ενός φύλλου: αντί να το ψάχνετε χειροκίνητα, με λίγα πατήματα τριών πλήκτρων, είστε έτοιμοι!

Για το τέλος, κάτι λίγο πιο «προχωρημένο»: αν συνδυάσετε τα όσα μάθαμε πριν λίγο, δηλαδή πατήσετε μαζί τα Ctrl, Shift και ένα πλήκτρο κατεύθυνσης, θα δείτε ότι όχι μόνο μεταφέρεστε στο τελευταίο κελί με περιεχόμενο σε μία στήλη ή σειρά αλλά επιλέγετε και όλα τα ενδιάμεσα από το αρχικά επιλεγμένο κελί! Αν λοιπόν θέλετε να αλλάξετε μορφοποίηση στα κελιά με περιεχόμενο ενός πίνακα, σε συγκεκριμένο αριθμό κελιών μιας σειράς ή μίας στήλης ή… οπουδήποτε εν τέλει, με τον τρόπο αυτό θα επιλέξετε αυτά που θέλετε και μάλιστα χωρίς να αγγίξετε καν το ποντίκι!

Μην το φοβηθείτε: πειραματιστείτε ελεύθερα και θα δείτε ότι θα βολευτείτε αφάνταστα το παρόν σύστημα!