Έστω ότι για κάποιο λόγο σας ζητείται να αλλάξετε τον τύπο ενός αρχείου μέσα από τα Windows. Είστε σίγουροι πως γνωρίζετε πώς ακριβώς θα το κάνετε; Κατ’ αρχάς, αν μιλάμε για μετατροπή αρχείου (π.χ. από .wmv σε .mp3), τις περισσότερες φορές απαιτείται ειδικό πρόγραμμα για να αλλάξει μορφή στα δεδομένα, τις πληροφορίες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αυτό μπορεί να γίνει αλλάζοντας απλά την κατάληξη του αρχείου από την Εξερεύνηση των Windows!

Για να το κάνετε, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιήσει την εμφάνιση της κατάληξης των αρχείων. Δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία απλή ρύθμιση που χρειάζεται να κάνετε, μην αγχώνεστε! Ανοίξτε ένα οποιοδήποτε παράθυρο Εξερεύνησης των Windows (π.χ. Ο Υπολογιστής μου) και πηγαίνετε από το μενού στο Προβολή. Εκεί, θα δείτε την επιλογή Επεκτάσεις ονόματος αρχείων: φροντίστε να είναι ενεργοποιημένη. Τα παραπάνω ισχύουν σε Windows 8, 8.1 και 10.

change-filetype-2

Αν διαθέτετε παλαιότερη έκδοση των Windows, τότε θα πρέπει να κάνετε λίγη περισσότερη δουλειά. Θα χρειαστεί να βρείτε από το μενού το Επιλογές φακέλων. Εκεί, θα πάτε στο δεύτερο tab, αυτό που έχει τίτλο Προβολή και μέσα του μια μεγάλη λίστα με “checkboxes”. Θα βρείτε αυτό που λέγεται Απόκρυψη επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων και θα φροντίσετε ώστε να είναι αποεπιλεγμένο. Πατήστε ΟΚ και τελειώσατε.

Πλέον, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να επιλέξτε το αρχείο που θέλετε και να του αλλάξετε την κατάληξη –είναι οι τρεις, συνήθως, χαρακτήρες μετά την τελεία στο τέλος. Τα Windows θα σας ρωτήσουν αν όντως θέλετε να αλλάξετε τον τύπο του αρχείου, εσείς θα συναινέσετε και αυτό ήταν όλο! Αν δεν ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία, τότε πολύ απλά θα προσθέσετε την υποτιθέμενη νέα κατάληξη του αρχείου σας στο όνομά του.

change-filetype-3

Παράδειγμα: έστω ότι έχετε το “neo_eggrafo.xlsx” το οποίο και θέλετε να αλλάξετε σε .xls (δεν ασχολούμαστε με το αν έχει νόημα μια τέτοια μετατροπή τοιουτοτρόπως). Αν η κατάληξή του δεν εμφανίζεται στην Εξερεύνηση των Windows ή την Επιφάνεια εργασίας, τότε εσείς, το μόνο που θα καταφέρετε, θα είναι να το μετονομάσετε σε “neo_eggrafo.xls.xlsx” και επειδή οι χαρακτήρες μετά την τελευταία τελεία είναι εκείνοι που καθορίζουν τον τύπο του αρχείου, το μόνο που θα έχετε κάνει, είναι μια τρύπα στο νερό. Γι’ αυτό, δώστε βάση και ακολουθήστε τη διαδικασία που σας περιγράψαμε και δεν θα έχετε το παραμικρό πρόβλημα.