Από έγκριση πέρασε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα της CYTA μετά την ιδιωτικοποίηση της από το Κυπριακό Υπουργικό συμβούλιο.

Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, το Κυπριακό Υπουργικό συμβούλιο, ενέκρινε το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της CYTA ύστερα από την ιδιωτικοποίησή της. Την ίδια στιγμή, ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη δυνατότητα παρέμβασης του κράτους στις τηλεπικοινωνίες για λόγους ασφάλειας ακόμα και μετά την εξεύρεση επενδυτή.

Η Kυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διασφαλίζει με απόλυτο τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της Cyta και ρυθμίζει τις δυνατότητες παρέμβασης του κράτους για σκοπούς εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά το πέρας της συνεδρίας. Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης πως, το Υπουργικό ανοίγει τον δρόμο στη Βουλή να εξετάσει την ίδρυση εταιρείας, η οποία στο αρχικό στάδιο θα ανήκει στο κράτος με την προοπτική της εισόδου στρατηγικού επενδυτή.

«Το κράτος θα διατηρήσει σημαντική συμμετοχή ακόμα και μετά την έλευση στρατηγικού επενδυτή. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο αλλά και πλαίσιο κανονισμών, το οποίο διασφαλίζει με ένα τρόπο απόλυτο και ξεκάθαρο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση αποκρατικοποίησης της Cyta», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Όπως είπε, «μισθοί, συντάξεις, μονιμότητα, προοπτικές ανέλιξης και συλλογική σύμβαση είναι διά νόμου και σε κάθε περίπτωση διασφαλισμένες» ξεκαθαρίζοντας πως δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους της Cyta. «Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους εργαζομένους, έχουμε διασφαλίσει τους εργαζομένους και προβλέπουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία». Όμως έχουμε αντιδράσει, επαναλαμβάνω, ή τοποθετηθεί με τις πράξεις μας εμμένοντας στην οδό του εκσυγχρονισμού και των αλλαγών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα όλα όσα πρέπει να διασφαλιστούν».

Αξίζει να αναφερθεί πως η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει την περασμένη Παρασκευή ότι στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο, πέραν από τις τέσσερις επιλογές που δίνει στους υπαλλήλους της Cyta όταν θα αποκρατικοποιηθεί ο Οργανισμός, έχει προστεθεί πρόνοια με βάση την οποία αυτοί που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία Cyta Ltd, θα έχουν όλα τα δικαιώματα και κεκτημένα που απορρέουν από την συλλογική σύμβαση που ισχύει σήμερα στην αρχή. Ο κ. Γεωργιάδης κατ’ επανάληψη τόνισε ότι η κυβέρνηση διασφάλισε πλήρως τους μισθούς, τις συντάξεις και τις προοπτικές ανέλιξης των 1600 μονίμων υπαλλήλων της ΑΤΗΚ και των 600 ωρομίσθιων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυπριακής αγοράς η είσοδος του στρατηγικού επενδυτή αναμένεται στα τέλη του 2016. Η έγκριση του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της προτελευταίας δόσης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το νομοσχέδιο προνοεί πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έντονη είναι η αντiδραση των εκπροσώπων των συντεχνιών της Αρχής.

Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Αρχής θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου στις 14 Ιανουαρίου.

Τα σημεία «κλειδιά» στην ιδιωτικοποίηση

cytaΤο ποσοστό που θα διατηρήσει το κράτος στην υπό ιδιωτικοποίηση Cyta είναι το «κλειδί» για την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων στο Κυπριακό Κοινοβούλιο. Αν και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης, κάποια αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ψήφισης των νομοσχεδίων αναλόγως του ρόλου που θα έχει το κράτος στο νέο σχήμα.

Μετά την κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των περίπου 2200 υπαλλήλων του Οργανισμού, που απορρέει μέσα από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Cyta Ltd είναι η πλέον βαρύνουσα παράμετρος στις τελικές αποφάσεις του ΔΗΚΟ, που μέχρι σήμερα ήταν το «ανάχωμα» στην ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος παρά τη σαφή αντίθεση του με την ιδιωτικοποίηση της Cyta, τις τελευταίες μέρες προτάσσει με δηλώσεις του έντονα την ανάγκη διασφάλισης της συμμετοχής του κράτους στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ενδεχομένως να έχει στη νέα εταιρία το κράτος. Ο κ. Παπαδόπουλος με δηλώσεις του στην κρατική ραδιοτηλεόραση, επικέντρωσε την επιχειρηματολογία του στην διασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οργανισμού της Cyta από το κράτος και στην κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών «προκαλώντας» την κυβέρνηση να πάρει θέση. Παλαιότερα, το ΔΗΚΟ είχε προτάξει την ανάγκη «κρατικού ελέγχου» της Cyta, παραπέμποντας σε μερική αποκρατικοποίηση της.

Τις δύο αυτές παραμέτρους σχολίασε με χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως το κόμμα του δεν θα είχε ένσταση στο θέμα του εκσυγχρονισμού της Cyta ακόμη και με την παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού ξένου επενδυτή. Ο κ. Σιζόπουλος κατέστησε σαφές ότι το κράτος θα πρέπει να διατηρήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Εισηγήθηκε ακόμη όπως δοθεί στον οποιοδήποτε στρατηγικό επενδυτή ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών για να αποτελέσει κίνητρο στον ίδιο τον επενδυτή, όπως σημείωσε, να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Cyta.

Λίγο αργότερα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα νομοσχέδια για τα εργασιακά στη Cyta με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να ανακοινώνει ότι το υπουργικό ενέκρινε επίσης ακόμη ένα νομοσχέδιο το οποίο κατοχυρώνει την εθνική ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο το κράτος θα διατηρήσει μεγάλο ποσοστό στη νέα εταιρεία Cyta που θα δημιουργηθεί, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε καταφατικά.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου σε σχέση με τη Cyta ανώτατο στέλεχος του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε την έγκριση των δύο νομοσχεδίων από το υπουργικό θετική εξέλιξη. Το κόμμα θα ξεκαθαρίσει τη θέση του στην επιτροπή οικονομικών. Από το υπουργείο οικονομικών διαρρέει ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τη σύγκληση του Eurogroup στις αρχές Ιανουαρίου είναι επαρκής. Οι διεθνείς πιστωτές, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρόνο στις κυπριακές αρχές. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ωστόσο αν θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 350 εκατ. €, από τα οποία τα 200 εκατ. € προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού. Το Προεδρικό Μέγαρο ενημέρωσε τις ηγεσίες των συντεχνιών της Cyta ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχεται το αίτημα τους για συνάντηση η οποία θα καθοριστεί τις επόμενες λίγες μέρες.