«Γηράσκω αεί διδασκόμενος» είχε πει πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια ο Σόλωνας (κι ας πιστωνόταν στον Σωκράτη αρχικά!) σε ένα από τα πιο σταθερά γνωμικά που έχουν ειπωθεί ποτέ, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει πάψει στιγμή να ισχύει, ούτε κατ’ ελάχιστο! Ακόμα κι αν έχετε αποχαιρετήσει χρόνια τώρα θρανία και έδρανα, έχετε τη δυνατότητα να συνεχίσετε να επιμορφώνεστε (ή να το κάνετε συμπληρωματικά, αν είστε φοιτητής/μαθητής) με τη βοήθεια του ίντερνετ και συγκεκριμένα του YouTube!

Στο site της Google, βλέπετε, υπάρχουν ορισμένα κανάλια που διαφέρουν από τα άλλα: δεν περιλαμβάνουν βίντεο με γάτες, σκύλους, πιγκουίνους, μωρά, αμάξια και γκολ του Μέσι αλλά επιμορφωτικό περιεχόμενο κάθε λογής! Ποιος είπε ότι το YouTube είναι το σπίτι άχρηστων βίντεο, ο μοναδικός σκοπός των οποίων είναι η κατανάλωση του ελεύθερου και μη χρόνου μας; Αν υπάρχει θέληση, μπορείτε να καταρτίσετε το δικό σας πρόγραμμα ώστε να παρακολουθείτε το περιεχόμενο που ετοιμάζουν και σας προσφέρουν εντελώς δωρεάν συγκεκριμένα κανάλια.

Από την καλύτερη λήψη μιας φωτογραφίας και το δέσιμο ενός παπιγιόν, μέχρι την επίλυση μιας δευτεροβάθμιας εξίσωσης και την εκμάθηση Αρχαίων Ελληνικών, στο YouTube είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα βρείτε τον τρόπο να αναπτύξετε δεξιότητες και γνώσεις. Επιλέξαμε για εσάς, μάλιστα, συγκεκριμένα κανάλια, τα οποία καλό θα ήταν να αρχίσετε να παρακολουθείτε τακτικά. Χαμένοι δεν θα βγείτε…

CGP Grey

Ένας «θρύλος» του YouTube, ο τύπος εξηγεί πράγματα που και πολύπλοκα είναι, και δύσκολα θα θυμόσασταν να ρωτήσετε κάποιον: από το πώς προκύπτει ο πάπας και το τι είναι οι ήπειροι, μέχρι το αν ο Πλούτωνας είναι πλανήτης και το αν η Ολλανδία λέγεται στα αγγλικά “Holland” ή “The Netherlands”. Η παρουσίαση γίνεται με πανέξυπνο τρόπο και με τη χρήση γραφημάτων, εικόνων και σχημάτων.

SciShow

Ένα από τα πιο παλιά, επιμορφωτικά κανάλια στο YouTube, το SciShow όχι απλά δεν έχει πέσει με τα χρόνια αλλά έχει γίνει ακόμα καλύτερο. Στόχος του είναι να κάνει την Επιστήμη γενικά πιο προσιτή στον καθένα. Για να τον πετύχει λοιπόν, τι κάνει; Την παρουσιάζει με τρόπο τέτοιο που και άσχετοι την καταλαβαίνουν! Απαντά σε διάφορα ερωτήματα, καταπιάνεται με πράγματα και καταστάσεις που πηγάζουν από την καθημερινότητά μας και γενικώς είναι τόσο ευθύ και επεξηγηματικό που θα νιώσετε να καταλαβαίνετε καλύτερα τον κόσμο γύρω σας από το πρώτο κιόλας βίντεο που θα παρακολουθήσετε!

MinutePhysics

Ποιος είπε ότι η Φυσική είναι δύσκολη και μαθαίνεται έπειτα από ώρες επί ωρών μπροστά από μαυροπίνακες και βιβλία με ακαταλαβίστικες σημειώσεις; Η Φυσική είναι κάτι το εντυπωσιακό που αν μη τι άλλο μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις, κάτι που έχει καταφέρει περίφημα το MinutePhysics: με πάμπολλα βίντεο διάρκειας κάτω από 5 λεπτά, θα σας κάνουν σοφότερους δίχως όλα εκείνα τα αχρείαστα εξηγώντας με τον πιο απλό τρόπο πράγματα που δύσκολα θα αντιλαμβανόσασταν διαφορετικά.

Vsauce

Ξεφεύγοντας και πάλι από τις επιστήμες, για εσάς που αναζητάτε την επιμόρφωση μεν, στο πιο… ανάλαφρό της δε, υπάρχει το Vsauce. Τι κάνει αυτό; Κατά βάση απαντά ερωτήσεις που ποτέ δεν θα σκεφτόσασταν να ρωτήσετε. Γιατί φιλιόμαστε; Σε ποιον ανήκει το Φεγγάρι; Τι θα συνέβαινε στη Γη αν όλοι οι κάτοικοί της πηδούσαν ταυτόχρονα; Ερωτήσεις σαν κι αυτές απαντώνται μέσα από τα σύντομα, χιουμοριστικά και εύπεπτα βίντεο του Vsauce…

AsapSCIENCE

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, το AsapSCIENCE είναι ακόμα ένα κανάλι που δίνει βάση στη διάρκεια των βίντεό του, πασχίζοντας να εξηγήσει τα κόνσεπτ με τα οποία καταπιάνεται, όσο πιο ξεκάθαρα, λιτά και σύντομα γίνεται. Θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το MinutePhysics που λέγαμε πιο πάνω, μόνο που δεν ασχολείται αποκλειστικά με τη Φυσική αλλά ξεφεύγει, εξετάζοντας και άλλες Επιστήμες.