H Business Software Alliance (BSA) έλαβε περισσότερες από 800 αναφορές για χρήση πειρατικού λογισμικού κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2009.

bsaH Business Software Alliance (BSA) έλαβε περισσότερες από 800 αναφορές για χρήση πειρατικού λογισμικού κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2009 στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο κλάδος των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες αποτέλεσε το μεγαλύτερο κομμάτι των αναφορών, ενώ ακολούθησαν οι κλάδοι στον αρχιτεκτονικό/σχεδιαστικό τομέα, στις πωλήσεις/διανομή, στην μηχανική, στις κατασκευές και στις γραφικές τέχνες αντίστοιχα. Στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι έρευνες που πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από τους κρατικούς ελεγκτικούς φορείς (Αστυνομία, Φορολογικές Αρχές κλπ) της κάθε χώρας.

Ο κ. Julian Swan, Compliance Marketing EMEA στην Business Software Alliance συμβουλεύει «Οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τους κινδύνους του παράνομου λογισμικού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υποβάλλονται περισσότερες από 100 αναφορές χρήσης πειρατικού λογισμικού την εβδομάδα. Η ραγδαία αύξηση που παρατηρείται στην περιοχή αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως οι επιχειρήσεις που στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση ρισκάρουν μειώνοντας τα έξοδα τους, ή ακόμα και οι πρόσφατα απολυμένοι υπάλληλοι  που επιθυμούν να αναφέρουν τα πρώην αφεντικά τους».

«Ωστόσο, οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην ουσία. Με την παρούσα οικονομική  αστάθεια, οι εταιρίες οφείλουν να προστατεύσουν τους πόρους τους και να εξασφαλίσουν την ομαλή ροή της λειτουργίας τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν του αβέβαιου αυτού κλίματος. Η οποιαδήποτε μείωση δαπανών θέτει τις επιχειρήσεις σε μεγαλύτερο οικονομικό και λειτουργικό ρίσκο καθώς και σε κίνδυνο δυσφήμησης της επωνυμίας τους».

Το λογισμικό που διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες χρήσης εξασφαλίζει σε κάθε επιχείρηση υποστήριξη, υπηρεσίες και αναβαθμίσεις από τον δημιουργό του λογισμικού και κατ’ επέκταση προσφέρει επιπλέον προστασία από ιούς, απώλειες αρχείων και άλλους λειτουργικούς κινδύνους. Επιπλέον, η αρνητική δημοσιότητα που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση για χρήση πειρατικού λογισμικού ενδεχομένως να επηρεάσει επαγγελματικές συνεργασίες.