Το Google έχει εξελιχθεί σε συνώνυμο του διαδικτύου. Τα πάντα στο ίντερνετ άλλωστε από εκεί ξεκινούν: ο κυβερνοχώρος έχει τις απαντήσεις σε κάθε ερώτημα, όμως για την εύρεσή τους, άπαντες καταλήγουν στο Google. H ομώνυμη εταιρεία ιδρύθηκε το 1998 από τους Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν και δύο χρόνια αργότερα είχε ήδη αρχίσει να κάνει στην άκρη τους ανταγωνιστές της βάζοντας πλώρη για την κορυφή.

Τι γινόταν όμως πριν το Google; Πού ψάχναμε οι μεγαλύτεροι ό,τι μας απασχολούσε στο διαδίκτυο και ποιες ήταν οι μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούσαμε; Ελάτε για ένα retrospective για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί…

Lycos

Μία από τις πρώτες μεγάλες μηχανές αναζήτησης που εμφανίστηκαν στο ίντερνετ και που μάλιστα παραμένει σε λειτουργία μέχρι και σήμερα! Ο… Lycos δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Κάρνετζι Μέλλον στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ το 1994 και από το 1995 βοήθησε αρκετό κόσμο να βρει ό,τι έψαχνε. Προσφέρει email και webhosting ενώ έχει στην κατοχή του αρκετά… ρετρό ιντερνετικά brands όπως το Angelfire και το Tripod.

search-engines-lycos

AltaVista

Μία από τις πιο γνωστές μηχανές αναζήτησης των 90s, το AltaVista εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 1995. Το όνομά του προέκυψε από την περιοχή στην οποία εργάστηκαν οι ιδρυτές του, το Πάλο Άλτο (πού αλλού…) στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια. Το AltaVista κράτησε γερά μέχρι την εποχή που εμφανίστηκε το Google. Έκτοτε άρχισε να πέφτει και το 2003 εξαγοράστηκε και ενσωματώθηκε στο…

search-engines-altavista

Yahoo!

Μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Σάνιβεϊλ στην Καλιφόρνια, η Yahoo! είναι παγκοσμίως γνωστή για τη μηχανή αναζήτησής της. Ουσιαστικά βέβαια πρόκειται για ολόκληρο portal αφού ανέκαθεν προσέφερε υπηρεσίες email, web hosting, groups, βάσεις δεδομένων και πολλά άλλα. Η Yahoo! ιδρύθηκε το 1994 και εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της –έχοντας στραφεί και προς τη δημιουργία περιεχομένου- μέχρι και σήμερα.

search-engines-yahoo

Ask Jeeves

Μία από τις πιο ξεχωριστές μηχανές αναζήτησης και όχι άδικα, εδώ που τα λέμε, το Ask Jeeves διακρίθηκε σύντομα από τον ανταγωνισμό αφού υιοθετούσε ένα κόνσεπτ ερώτησης/απάντησης. Τις απαντήσεις μάλιστα τις έδινε ο θρυλικός μπάτλερ Jeeves, κάτι που έδινε έναν ξεχωριστό τόνο στο site! Το Ask Jeeves εμφανίστηκε το 1995 και το 2006 μετονομάστηκε σε Ask.com, μορφή που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

search-engines-ask-jeeves

Dogpile

Πιθανότατα να μην έχει υπάρξει άλλο site τέτοιου βεληνεκούς με τόσο χάλια όνομα αλλά σε τελική ανάλυση ίσως αυτό να ήταν που έκανε το Dogpile τόσο δημοφιλές εξ αρχής –ιδίως στον αγγλόφωνο κόσμο. Αυτό που ανέκαθεν έκανε το site, από το 1995 μέχρι και σήμερα, ήταν να συγκεντρώνει τα αποτελέσματα αναζητήσεων σε μηχανές όπως το Google, το Yahoo!, ακόμα και το ρωσικό Yandex, και να τα παρουσιάζει στους επισκέπτες του.

search-engines-dogpile