Στα παλιά τα πληκτρολόγια, που λέτε, υπήρχαν πάνω από τους αριθμούς, κάτι παράξενα πλήκτρα: F1, F2, F3 κ.ο.κ. μέχρι και το F12. Λίγοι γνώριζαν πού χρησίμευαν αυτά και οι περισσότεροι απλώς τα αγνοούσαν. Καθώς όμως ο καιρός περνούσε, οι λειτουργίες ενός υπολογιστή πλήθαιναν και τα πληκτρολόγια μίκραιναν: έτσι, ως αποτέλεσμα, τα λεγόμενα “F keys” ή «πλήκτρα F», ελληνιστί, όχι απλά άρχισαν να χρησιμοποιούνται αλλά απέκτησαν και διπλό ρόλο!

Αν παρατηρήσετε το πληκτρολόγιο οποιουδήποτε laptop, θα διαπιστώσετε πως το “f” βρίσκεται πλέον καταχωνιασμένο σε μια γωνία, την ώρα που στο κέντρο του πλήκτρου υπάρχει το σύμβολο μιας άλλης λειτουργίας. Την ίδια στιγμή, στην κάτω αριστερή γωνία του πληκτρολογίου έχει εγκατασταθεί ένα μυστήριο πλήκτρο που πάνω του γράφει απλά “Fn”. Τι είναι τέλος πάντων όλα αυτά;

f-keys-2

Μην αγχώνεστε, τίποτα πολύπλοκο. Πατώντας τα πλήκτρα “F” σε συνδυασμό με το “Fn” που λέγαμε πιο πάνω, απλά ενεργοποιείτε τη δεύτερη λειτουργία τους που μπορεί να αφορά την αυξομείωση της φωτεινότητας της οθόνης ή της έντασης του ήχου, την αναπαραγωγή multimedia, την ενεργοποίηση του ασύρματου δικτύου κλπ. Σε κάποια πληκτρολόγια μάλιστα, ένα από τα πλήκτρα έχει πάνω του ένα λουκέτο. Αυτό είναι το λεγόμενο Fn lock, το πλήκτρο δηλαδή που πατώντας το μαζί με το “Fn” θα «κλειδώσει» τα “F” ώστε να ανταποκρίνονται με ένα τους πάτημα. Αν δεν εντοπίζετε το Fn lock, μην ανησυχείτε: δεν έχουν όλα τα πληκτρολόγια!

Αν έχετε στην κατοχή σας ένα τέτοιο laptop αλλά θέλετε σώνει και καλά να κλειδώσετε ή να ξεκλειδώσετε τα πλήκτρα “F”, τότε θα πρέπει να μπείτε στο BIOS (δοκιμάστε να πατήσετε κάποιο εκ των F8, F10 ή Del καθώς εκκινεί ο υπολογιστής σας). Ψάξτε για μια εντολή του τύπου “Function Key Behavior” ή κάποια που να έχει να κάνει με τα πλήκτρα “F” (το οποίο “F” προκύπτει από το “function”) και επιλέξτε τι ακριβώς θα κάνουν τα πολύπαθα αυτά κουμπιά.

f-keys-3

Επιπρόσθετα, την ίδια ακριβώς δουλειά μπορείτε σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνετε και μέσα από το λειτουργικό σας σύστημα. Το Mac OS X π.χ. σας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα μέσα από το μενού System Preferences και συγκεκριμένα το υπομενού Keyboard. Στα Windows πάλι, ψάξτε προσεκτικά το λογισμικό του κατασκευαστή που συνοδεύει το laptop σας –ένα καλό παράδειγμα είναι το Mobility Center της Dell που σας δίνει ακριβώς αυτή την ευκαιρία.