Σας έχουμε πρήξει μέσα από τις ψηφιακές σελίδες του Techpress σχετικά με την ασφάλεια των συσκευών σας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε: ο όγκος και το ποιόν των δεδομένων που διακινούνται καθημερινώς μέσα από τα smartphones μας είναι τέτοια, που δεν υπάρχει χώρος για ρίσκα: μία λάθος κίνηση και οποιοσδήποτε με κακόβουλες προθέσεις μπορεί να σας κάνει μεγάλη ζημιά. Σε μια προσπάθεια να σας αφυπνίσουμε, έχουμε συγκεντρώσει ορισμένα άσχημα σενάρια. Στόχος μας; Να αποτρέψουμε το απευκταίο κινητοποιώντας σας και μετατρέποντάς σας σε υποψιασμένους χρήστες!

Για πάμε να δούμε περιπτώσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν:

placeraider

Υποκλοπές

Μιλάμε για έναν τύπο επίθεσης γνωστό και ως “man-in-the-middle”. Είχε συμβεί στο παρελθόν με επιτήδειους να εκμεταλλεύονται κενό ασφαλείας του Chrome και να πλήττουν Galaxy S6, S6 Edge και Note 4. Τι έκαναν; Απλά… άκουγαν κλήσεις, εισερχόμενες τε και εξερχόμενες ωσαύτως, με τον παθόντα να μην έχει ιδέα και έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα παρεμβολής σε αυτές!

Έλεγχος συσκευής

Πάλι εξ αιτίας προβλήματος στον Chrome (που μάλιστα είχε εμφανιστεί από την πρώτη στιγμή νέας του έκδοσης), κάποιος μπορούσε να αποκτήσει πλήρη έλεγχο μίας τρίτης συσκευής. Αυτό που λέμε “full root access” και μάλιστα λόγω μιας «τρύπας» στη Javascript V8. Και φυσικά εννοείται πως μπορούσε να κάνει ό,τι μα ό,τι ήθελε…

Παρακολούθηση κινήσεων

PlaceRaider: μια εφαρμογή που χρησιμοποιούσε την κάμερα μίας συσκευής για να τραβά φωτογραφίες του χώρου γύρω της. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό, έτσι; Κάποιος μπορεί άνετα να δει τι βρίσκεται στο σπίτι σας ή ακόμα και να εισβάλλει στις πιο προσωπικές σας στιγμές. Εννοείται χωρίς εσείς να πάρετε χαμπάρι.

Απόσπαση χρημάτων

Το 2014 μία κακόβουλη εφαρμογή ενημέρωνε τους χρήστες Android πως το κινητό τους βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το FBI και πως για να γλιτώσουν τυχόν «τραβήγματα» θα έπρεπε να καταβάλλουν κάποιο πρόστιμο. Κι αν αυτό σας φαίνεται τραβηγμένο, μάθετε ότι υπάρχει λογισμικό που «κλειδώνει» μία συσκευή (laptop, smartphone, tablet) απαιτώντας από τον χρήστη την πληρωμή «λύτρων» ώστε να την ξεκλειδώσει!

Κλοπή ταυτότητας

Καλό και χρυσό το NFC όμως έχει ανοίξει μια Κερκόπορτα στο τείχος ασφαλείας των συσκευών που ουδείς έχει καταφέρει να σφραγίσει εκ νέου. Μέσω μίας τεχνικής γνωστής και ως “bumping attack”, κάποιος επιτήδειος μπορεί να επικοινωνήσει με τη συσκευή σας, φτάνει να φέρει τη δικιά του κοντά της. Χωρίς καν να το αντιληφθείτε, μπορεί να τραβήξει ευαίσθητα δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών από μέσα μεταφοράς μέχρι PayPal και eBay.

Συσκευή-βαποράκι

Υπάρχει περίπτωση όμως ένας «κακός» τύπος που μόλις σας επιτέθηκε, να μην έχει βάλει στο μάτι τη συσκευή σας. Όχι, μην ανησυχείτε, μια χαρά στέκει. Απλά θέλει να τη χρησιμοποιήσει σαν μέσο κάλυψης (“distributed denial-of-service” ή “DDOS attack”) προκειμένου να προσβάλλει άλλες. Έτσι, εσείς εκτίθεστε κι εκείνος κάνει τη δουλειά του.