Li-Fi. Από το Light Fidelity. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας διότι το εν λόγω πρότυπο σύντομα θα «φοριέται» σε τέτοιο βαθμό, που θα κάνει το Wi-Fi μακρινή ανάμνηση! Το Li-Fi είναι μια νέα μέθοδος μεταφοράς δεδομένων που χρησιμοποιεί το ορατό φάσμα αντί για κάποια συχνότητα ραδιοκυμάτων. Για να δουλέψει, απαιτεί κάποια πηγή φωτός όπως π.χ. μια λάμπα LED, μία σύνδεση στο διαδίκτυο και έναν αισθητήρα φωτός. Κι αν το παραπάνω σας φαίνεται τελείως… sci-fi, μάθετε ότι δοκιμάστηκε σε συνθήκες γραφείου και δουλεύει απόλυτα!

Το Li-Fi μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητες έως και 100 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές του «συμβατικού» Wi-Fi, αγγίζοντας το 1 Gbps (Gigabit ανά δευτερόλεπτο, that is). Το εντυπωσιακό στην όλη κατάσταση, είναι πως τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω του φωτός, με τον ίδιο, «αόρατο» τρόπο όπως με το Wi-Fi –που όμως, όπως είπαμε, χρησιμοποιεί ραδιοκύματα. Ουσιαστικά, φανταστείτε πως κάθε λαμπτήρας LED θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένα ασύρματο hotspot! Θέλετε κι άλλο πλεονέκτημα; Με δεδομένο το ότι ξεμπλέκουμε από τα ραδιοκύματα, ξεχνάμε και τις παρεμβολές! Άρα αφ’ ενός εξασφαλίζουμε καθαρότερες συνδέσεις και δυνατότερο σήμα και αφ’ ετέρου, η πρόσβαση καθίσταται δυνατή ακόμα και σε μέρη που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν –π.χ. εντός αεροπλάνων.

li-fi-2

Συνεχίζοντας με τα πλεονεκτήματα του Li-Fi, προσθέτουμε και το ότι το ορατό φάσμα είναι περίπου 10.000 φορές ευρύτερο σε σχέση με αυτό των ραδιοσυχνοτήτων, κάτι που ουσιαστικά καθιστά το Li-Fi ως την πλέον σίγουρη λύση για το μέλλον (μιλάμε για ένα φάσμα που δεν θα «γεμίσει» ποτέ!). Το μοναδικό του μειονέκτημα, τουλάχιστον για την ώρα; Μα η πλήρης αδυναμία του να λειτουργήσει σε εξωτερικούς χώρους, υπό το φως του ήλιου! Ο ζωοδότης ήλιος, βλέπετε, θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη –και μοναδική κατά πάσα πιθανότητα- παρεμβολή στο σήμα ενός Li-Fi δικτύου, ακυρώνοντάς το! Ακόμα κι έτσι πάντως, το Li-Fi θα μπορούσε να λειτουργήσει τέλεια σε εσωτερικούς χώρους, σε πρώτη φάση ως backup μέθοδος δικτύωσης.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το Wi-Fi απέκτησε έναν ισχυρό ανταγωνιστή. Η Τεχνολογία καταγράφει αλματώδη πρόοδο χρόνο με τον χρόνο, οπότε είμαστε αισιόδοξοι πως το Li-Fi σύντομα θα καταφέρει να βρει τον τρόπο να παρακάμψει σε κάποιο βαθμό τον μοναδικό σκόπελο που υπάρχει στον χάρτη του και να αρχίσει να διαδίδεται. Και με τις ταχύτητες που υποστηρίζει, έτσι κι αρχίσει… ποιος το πιάνει!