Οι ερευνητές της ESET παρουσιάζουν τις νέες τάσεις των χρηστών όσον αφορά τις online αγορές και τις τραπεζικές συναλλαγές.

Μία σειρά ερευνών διεξήγαγε η ESET, προκειμένου να χαρτογραφήσει τις τάσεις και τη συμπεριφορά των χρηστών σε ότι αφορά τη χρήση του διαδικτύου για την πραγματοποίηση αγορών και τραπεζικών συναλλαγών, σε τέσσερις χώρες – Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία και ΗΠΑ.

Καταρχήν, σε ότι αφορά τις online τραπεζικές συναλλαγές, παρατηρούνται διαφορετικές συμπεριφορές ανά έθνος, με τους Γερμανούς (64%) και τους Ρώσους χρήστες να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα αυτή για πληρωμές, ενώ οι Αμερικάνοι (72,8%) και οι Βρετανοί (77,6%) πιο συχνά για έλεγχο της κατάστασης του λογαριασμού τους.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι χρήστες εμπιστεύονται περισσότερο την οικιακή σύνδεσή τους για τέτοιους σκοπούς – χρήστες στη Δύση (περίπου 80%), λίγο περισσότερο από τους χρήστες στη Ρωσία (57,3%). Συγκριτικά με αυτό, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Ρώσους (26,7%) είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει μία ευρυζωνική σύνδεση κινητού για να πραγματοποιήσει συναλλαγές. Σε ότι αφορά την ασφάλεια, οι Βρετανοί εμφανίζονται οι πιο συνετοί, καθώς το 77,5% πραγματοποιεί online συναλλαγές μόνο εφόσον υπάρχει μία λύση ασφαλείας, τη στιγμή που ένα εκπληκτικά υψηλό ποσοστό (21,5%) χρηστών στη Ρωσία, «δεν γνωρίζουν» αν διαθέτουν εγκατεστημένη προστασία.

Χωρίς τίτλοΕκπλήξεις επεφύλασσαν οι τοποθετήσεις των χρηστών και στο ζήτημα των online αγορών. Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Bitcoin, το οποίο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές στη Ρωσία ως μέθοδος πληρωμής, σε μία εποχή που το εθνικό τους νόμισμα, το ρούβλι δέχεται πιέσεις, αποδεικνύοντας ότι πράγματα που κάποτε φάνταζαν να ανήκουν σε ένα μακρινό τεχνολογικό μέλλον, είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας.

Σε μεγάλες αγορές από την άλλη, όπως στις ΗΠΑ, οι χρήστες προτιμούν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για τις αγορές τους, ενώ στη Δυτική Ευρώπη, χρησιμοποιούνται μέθοδοι πληρωμής όπως το PayPal κτλ.

Ωστόσο, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι πολλοί χρήστες δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι συναλλαγές τους αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για κλοπή ευαίσθητων δεδομένων από τους κυβερνοεγκληματίες.

Για το λόγο αυτό, η ESET προτείνει τη χρήση μίας εξειδικευμένης λύσης ώστε να επιτευχθεί ένα υψηλότερο επίπεδο προστασίας, όπως της ESET Smart Security 9, και της ειδικής λειτουργίας Banking & Payment Protection, που προστατεύει το browser του χρήστη, διασφαλίζοντας ότι όλες οι online οικονομικές συναλλαγές διεκπεραιώνονται σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον.