Η αλήθεια είναι πως στο Play Store μπορεί να βρει κανείς τα πάντα. Ανάμεσα στις άπειρες εφαρμογές ωστόσο, είναι απόλυτα λογικό ορισμένες να είναι λίγο πιο… περίεργες σε σχέση με τις υπόλοιπες, με την κακή έννοια.

android-virus-2

Ένας χρήστης του YouTube ανέβασε σε βίντεο την περιπέτεια που πέρασε, όταν κατεβάζοντας μία φαινομενικά αθώα εφαρμογή από το Play Store, του ζητήθηκε να της επιτρέψει να λειτουργεί πιο γρήγορα, απενεργοποιώντας τις διαφημίσεις. Ποιος λογικός άνθρωπος δεν θα έλεγε «ναι» σε κάτι τέτοιο άλλωστε; Το πρόβλημα ωστόσο είχε να κάνει με το ότι το παραπάνω ήταν η «καμουφλαρισμένη» έγκριση για να αποκτήσει πρόσβαση η εφαρμογή στην υπηρεσία προσβασιμότητας (Android Accessibility Service) του λειτουργικού. Τι σημαίνει αυτό; Πως πρακτικά από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, μπορούσε να προβάλλει στον χρήστη ό,τι διαφημίσεις ήθελε και μάλιστα, ακόμα και στις περιπτώσεις που εκείνος αρνιόταν να κάνει κάτι, εκείνη να εγκαταστήσει τρίτα προγράμματα και malware κατά βούληση!

 

Πρόκειται για το Shedrun, μία οικογένεια κακόβουλου λογισμικού που ναι μεν ανιχνεύεται αλλά πολύ δύσκολα μπορεί να απεγκατασταθεί. Ο λόγος είναι πως «ριζώνει» στη συσκευή, εγκαθιστώντας τυχόν τρίτες εφαρμογές στο τμήμα της μνήμης της συσκευής που βρίσκεται το λειτουργικό της σύστημα, οπότε ουσιαστικά αυτές είναι παρούσες ακόμα και μετά από εργοστασιακή επαναφορά! Ο στόχος του δεν είναι άλλος πέραν τούτου: το μόνο που θέλει είναι να εγκαταστήσει εφαρμογές στο smartphone σας και να σας ταράξει στη διαφήμιση!

Στο βίντεο πιο πάνω βλέπετε τι ακριβώς μπορεί να κάνει το Shedrun. Προσοχή λοιπόν, ο κίνδυνος ελλοχεύει και το ισχυρότερο antivirus/firewall για μια συσκευή είναι ο ίδιος ο χρήστης της!