Παλιότερα, ο καθείς μπορούσε να δημιουργεί ο,τι extension (πρόσθετο ή add on) ήθελε για τον Chrome. Και σήμερα δηλαδή πάλι το ελεύθερο έχει, απλά ας πούμε ότι η Google είναι πιο προσεκτική ως προς το τι προτείνει στους χρήστες του και πελάτες της. Στο Web Store θα βρείτε π.χ. νόμιμα extensions ακριβώς για τέτοια χρήση. Κι όμως, σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται και extensions «απ’ τ’ άλλα», τα μη εγκεκριμένα. Αν είστε σίγουροι για την προέλευση ενός τέτοιου και πρέπει σώνει και ντε να το κατεβάσετε, ποιος θα βρεθεί να σας πει όχι; Απλά να, η Google θα κάνει λίγο πιο δύσκολη τη ζωή σας…

chrome-add-ons

Για να κατεβάσετε ένα extension που δεν βρίσκεται στο Chrome Web Store λοιπόν, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το Developer Mode. Πηγαίνετε στο Περισσότερα εργαλεία (More tools) στο μενού του Chrome κι από εκεί επιλέξτε τις Επεκτάσεις (Extensions). Πάνω δεξιά θα βρείτε ένα μικρό κουτάκι πλάι στο Λειτουργία για προγραμματιστές (Developer mode). Πατήστε το και κατόπιν κάντε το ίδιο με το Φόρτωση ανεπτυγμένης επέκτασης (Load unpacked extension).

Αυτό ήταν. Τώρα μπορείτε να πλοηγηθείτε απλά στην τοποθεσία του μη εγκεκριμένου πρόσθετου που θέλετε να εγκαταστήσετε στον Chrome σας και να το κάνετε. Σημειώστε ότι η μέθοδος αυτή αφορά τον Chrome σε Windows και Mac OS (στο Linux δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός) ενώ ακόμα κι έτσι, δεν θα είστε σε θέση να εγκαταστήσετε extensions τύπου .crx.

chrome-add-ons-2

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και δεύτερη εναλλακτική: μπορείτε απλά να προτιμήσετε αντί του Chrome κάποιον άλλον browser που να βασίζεται στο Chromium, την πλατφόρμα δηλαδή που «πατά» και ο Chrome. Ο καλύτερος τέτοιος είναι ο Opera o οποίος αφ’ ενός παίρνει τα πρόσθετα του Chrome και αφ’ ετέρου δεν νοιάζεται για το πού τα βρήκατε και το αν είναι εγκεκριμένα.