Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι αναφορές σε κάποιο USB OTG. Τι να είναι αυτό; Κάποιας νέας μορφής USB; Διαφορετική ονομασία για το USB 4.0; Κάποιο καινούριο πρωτόκολλο; Ψυχραιμία, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά –και ενδιαφέροντα- απ’ ό,τι φαίνονται.

Το OTG αποτελείται από τα αρχικά των λέξεων On-The-Go και χρησιμοποιείται στις συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δεδομένα μέσω USB συνδέσεων χωρίς την ανάγκη ύπαρξης υπολογιστή. Σκεφτείτε λίγο τι ίσχυε μέχρι σήμερα: για να μεταφέρετε π.χ. δεδομένα από ένα USB stick στο κινητό σας, έπρεπε να βάλετε το stickάκι στο PC σας, να αντιγράψετε εκεί τα αρχεία σας, κατόπιν να συνδέσετε το smartphone με τον υπολογιστή και μέσω καλωδίου να τα μεταφέρετε εκ νέου στον τελικό τους προορισμό. Ε, πλέον η κατάσταση αλλάζει!

usb-otg-logo

Αν η συσκευή σας υποστηρίζει USB OTG (μπορεί δηλαδή να μετατραπεί σε αυτό που λέμε “USB host”), μπορεί να διαβάσει απ’ ευθείας USB sticks, να επικοινωνήσει με το χειριστήριο του Xbox 360 και άλλα τέτοια ωραία! Θα χρησιμοποιήσετε ασύρματα (όχι απλά Bluetooth) πληκτρολόγια και ποντίκια, θα εκτυπώσετε απ’ ευθείας σε εκτυπωτή, θα ελέγξετε τη DSLR σας χωρίς να την αγγίξετε και πολλά, πολλά sci-fi ακόμα!

Στο Android άλλωστε η λειτουργία USB OTG υποστηρίζεται καιρό τώρα ενώ και η Microsoft έχει εκφράσει τις προθέσεις της να τη φέρει και στα Windows Phone 10. Σε πρώτη φάση, θα σας προτείναμε να ελέγξετε στο site του κατασκευαστή του smartphone σας αν αυτό υποστηρίζει USB OTG –θα πρέπει να δείτε ένα λογότυπο σαν κι αυτό που φαίνεται λίγο πιο πάνω. Εναλλακτικά κατεβάστε το USB OTG Checker από το Play Store και αφήστε αυτό να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά.