Οι δίσκοι SSD είναι σε γενικές γραμμές ανθεκτικότεροι σε σχέση με τους τυπικούς σκληρούς δίσκους (τους HDD, που λέμε). Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως μπορούμε να τους εκθέτουμε ελαφρά τη καρδία σε κάθε λογής κίνδυνο: μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, ε, την τρίτη θα ψάχνουμε τα δεδομένα μας, μόνο που τότε θα ‘ναι πολύ αργά. Οι SSD δίσκοι δεν διαθέτουν κινούμενα μέρη, όπως οι HDD. Το γράψιμο και το σβήσιμο των δεδομένων γίνεται ηλεκτρονικά με τους δίσκους να έχουν . Πόσες είναι αυτέςσυγκεκριμένες αντοχές; Ανέρχονται σε κάμποσα… PB (petabytes, κάμποσες χιλιάδες terabytes ή TB), κάτι που μεταφράζεται σε πολλά πολλά χρόνια ζωής.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς από πλευράς σας; Να έχετε στον νου σας κάποιους κανόνες καλής λειτουργίας τους οποίους και θα πρέπει να τηρείτε αόκνως και αδιαλείπτως, προκειμένου να διασφαλίσετε για λογαριασμό του δίσκου σας πως αυτός θα λειτουργεί υπό τις βέλτιστες συνθήκες –ώστε να «πιάσει» μέχρι τέλους το προσδόκιμο ζωής του αυτός.

ssd-3

Αφήστε ελεύθερο χώρο

Ναι, δικά σας είναι όλα τα GB ενός σκληρού δίσκου, γι’ αυτά πληρώσατε άλλωστε, όμως στην περίπτωση των SSD, σας θέλουμε λαρτζ κι όχι καρμοίρηδες. Φροντίστε πάντα να υπάρχει ελεύθερος χώρος στον δίσκο σας, όσο πιεσμένα κι αν είναι τα πράγματα –και δεν αναφερόμαστε φυσικά σε MB αλλά ιδανικά σε GB. Ο λόγος που σας το λέμε αυτό είναι το λεγόμενο “wear levelling”, μια τεχνολογία χάρη στην οποία ο δίσκος γράφει ισόποσα σε όλα τα κελιά του τα δεδομένα που του ζητάτε. Μακροπρόθεσμα αυτό εξασφαλίζει μικρότερη φθορά στον δίσκο αφού οι κύκλοι ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Κρατήστε χαμηλές θερμοκρασίες

Προφανές αλλά πόσοι μεριμνάτε γι’ αυτό; Ένας SSD μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες από 5 έως και 55 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί δε να αντέξει (χωρίς να λειτουργεί) από τους -40 ως και τους 85 βαθμούς! Αυτά τι σημαίνουν; Πως θα πρέπει να δοκιμάζετε τις αντοχές του δίσκου σας; Εννοείται πως όχι. Φροντίστε να βρίσκονται σε μέρη με χαμηλή υγρασία και θερμοκρασίες δωματίου, χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις ει δυνατόν στα παραπάνω. Κάτι που δεν φαντάζεστε, είναι πως ένας SSD σε λειτουργία μπορεί να είναι αποτελεσματικότερος σε πιο “extreme” συνθήκες σε σχέση με έναν που βρίσκεται «παρκαρισμένος» σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι.

ssd

Αποφύγετε τις διακοπές ρεύματος

Κανόνας που ισχύει για κάθε υπολογιστή και όχι μόνο τους δίσκους SSD, μία διακοπή ρεύματος είναι σε θέση να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε έναν τέτοιο. Αν το απευκταίο συμβεί κατά τη διάρκεια εγγραφής δεδομένων στον δίσκο, το καλό σενάριο λέει πως χάνετε αυτά τα δεδομένα σας. Το κακό σενάριο πάλι, λέει πως χάνετε ολόκληρο τον δίσκο. Κάντε λοιπόν μια χάρη στον εαυτό και τον SSD σας και επενδύστε σε ένα UPS, ίσα-ίσα για να έχετε την ευκαιρία σε ενδεχομένη διακοπή ρεύματος, να προλάβετε να κλείσετε οι ίδιοι ομαλώς τον υπολογιστή σας.