Η δεύτερη έκδοση της δημοφιλούς σειράς PES για το Wii είναι εδώ και βελτιώνει σχεδόν σε όλους τους τομείς το περσινό «επαναστατικό» ποδοσφαιράκι.

pes09-wiiΤο Pro Evolution Soccer για το Wii ήταν μια πραγματικά μεγάλη έκπληξη καθώς διαφοροποιήθηκε σημαντικά από ότι είχαμε δει μέχρι σήμερα στα «ποδοσφαιράκια». Και αυτό γιατί αντί να ακολουθήσει την γνωστή πρακτική που έχουμε συνηθίσει σε άλλες πλατφόρμες, όπου ελέγχουμε τον παίκτη που έχει τη μπάλα στην ομάδα που έχουμε επιλέξει, στο PES για το Wii μπορούσαμε να ελέγχουμε όλη την ομάδα, δίνοντας οδηγίες σε διαφορετικούς παίκτες για το πού να κινηθούν στον ελεύθερο χώρο, και γινόμασταν πραγματικοί «μαέστροι» προσπαθώντας να «απλώσουμε» την ομάδα στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό το γκολ.


Στην φετινή έκδοση του PES για το Wii τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η δυνατότητα να παίξουμε με το κλασσικό χειριστήριο του Wii (classic controller) με έναν πιο συμβατικό τρόπο, πράγμα που δεν γινόταν στο παρελθόν. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του παιχνιδιού, η επιλογή να υπάρχει αυτή η δυνατότητα στην φετινή έκδοση και να λείπει από την περσινή ήταν συνειδητή, αφού θέλανε να δείξουν στους παίκτες τον καινοτόμο χειρισμό του, πριν τους δώσουν τη δυνατότητα να παίξουν το παιχνίδι όπως το έχουν συνηθίσει.


Έτσι λοιπόν, μπορείτε είτε με το classic controller, είτε με το wiimote να παίξετε το PES 2009 όπως είχατε συνηθίσει τόσα χρόνια, ελέγχοντας έναν παίκτη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ο προηγούμενος χειρισμός του παιχνιδιού έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχουν πολλές νέες βελτιώσεις που υπόσχονται να κινήσουν το ενδιαφέρον αυτών που αρέσκονται στο να παίζουν PES στο Wii όπως το πρώτο της σειράς.


Για αρχή, ο έλεγχος της άμυνας είναι πολύ πιο άμεσος. Πατώντας το κουμπί Ζ ο

[ιο κοντινός παίκτης κινείται για να κάνει τάκλιν σε όποιον έχει τη μπάλα, όμως πλέον μπορείτε να κινήσετε ολόκληρη την αμυντική σας γραμμή με την χρήση του αναλογικού μοχλού του nunchuk.


Οι αλλαγές και βελτιώσεις του χειρισμού επεκτείνονται και στην επίθεση, αφού οι ποδοσφαιριστές μπορούν πλέον να επιλέξουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το πού θα σουτάρουν. Το σουτ γίνεται πάλι με μια γρήγορη κίνηση του wiimote, όμως μπορείτε πατώντας το κουμπί B να στοχεύσετε με περισσότερη ακρίβεια το πού θέλετε να στείλετε την μπάλα.


Ίσως όμως η μεγαλύτερη καινοτομία της καινούργιας έκδοσης του PES είναι η δυνατότητα για παιχνίδι Coop μεταξύ δύο παικτών, με τον ένα να έχει τον συνολικό έλεγχο της ομάδας, χρησιμοποιώντας το προηγούμενο σύστημα χειρισμού του τίτλου, και έναν φίλο του να παίζει με το classic controller. Αυτός ο πραγματικά καινοτόμος τρόπος παιχνιδιού δίνει έναν άλλο αέρα στο παιχνίδι και υπόσχεται πολλές αξέχαστες στιγμές καθαρής ποδοσφαιρικής απόλαυσης.


Όσον αφορά τώρα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, μπορεί να λέγεται πως το Wii δεν μπορεί να αποδώσει υψηλής ποιότητας γραφικά, όμως τα πάντα στο PES 2009 δείχνουν πολύ όμορφα, με το animation των παικτών να κλέβει για μία ακόμα φορά τις εντυπώσεις, ενώ τα πάντα τρέχουν ομαλά χωρίς την παραμικρή διακοπή στο frame rate. Ο ήχος είναι και αυτός πολύ καλός, με τα γνωστά συνθήματα αλλά και τα ηχητικά εφέ που παρασύρουν τους παίκτες στην ποδοσφαιρική του ατμόσφαιρα. Το PES 2009 για το Wii είναι ένα ξεχωριστό «ποδοσφαιράκι» για όσους θέλουν κάτι λίγο πιο «ψαγμένο» και οι φίλοι του σπορ πρέπει να το αποκτήσουν οπωσδήποτε


ΣΥΣΤΗΜΑ

Wii


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΓΡΑΦΙΚΑ:                           8

ΗΧΟΣ:                                   8

GAMEPLAY:                       9

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ:    8

ΣΥΝΟΛΙΚΑ:                        8


ΔΙΑΘΕΣΗ

Nortec