Ετοιμάζεστε να μεταναστεύσετε στο Λονδίνο για να πιάσετε δουλειά σε κάποια από τις πολλές εταιρείες Τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται εκεί; Κατ’ αρχάς ώρα καλή στην πρύμνη σας, καλή αρχή, σιδεροκέφαλοι και όλα τα σχετικά! Η βρετανική πρωτεύουσα δεν είναι και ιδιαίτερα μακριά, οπότε αφ’ ενός το πήγαινε-έλα θα είναι παιχνιδάκι και αφ’ ετέρου η προσαρμογή σας εκεί θα γίνει σε χρόνο dt. Καλό είναι πάντως πριν μπείτε στο αεροπλάνο για τα Λόντρα, να γνωρίζετε ορισμένα πραγματάκια για το πού πάτε, τη ζωή εκεί και τις απαιτήσεις της δουλειάς σας. Μην αγχώνεστε: κάναμε όλη τη βρώμικη δουλειά για σας!

2015-MOMA-IMG_0550

Καλωσήρθατε στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό hub

Το εντυπωσιακό με το Λονδίνο είναι οι δυνατότητες για “socializing” που προσφέρει. Όσο χαοτικό κι αν είναι, θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε επαγγελματικά πάρα μα πάρα πολύ κόσμο, διευρύνοντας έτσι το καρνέ σας και ανοίγοντάς σας νέους ορίζοντες. Οι εταιρείες Τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται εκεί είναι πάρα πολλές, οπότε όπως αντιλαμβάνεστε αυξάνονται και οι επαγγελματικές σας προοπτικές.

Λονδίνο, ναι. Πού ακριβώς;

Μάλιστα, πάτε Λονδίνο. Εμείς αρκούμαστε και με αυτό, εσείς όμως οφείλετε να ξέρετε λίγο πιο συγκεκριμένα. Μιλάμε για μια πόλη 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων με 32 αυτοδιοικούμενες περιοχές και πέντε κύριες τοποθεσίες: Νότιο (Πέκαμ, Κλάπχαμ, Μπρίξτον), Βόρειο (Κάμντεν, Έιντζελ, Χάμπστεντ), Ανατολικό (Σόρντιτς, Χάκνι, Ντάλστον), Δυτικό (Φούλαμ, Κένσινγκτον, Νότινγκ Χιλ) και Κεντρικό (Σίτι, Σόχο, Ουέστμινστερ). Εντοπίστε πού ακριβώς θα δουλεύετε και που θα μένετε ώστε να ξέρετε τι σας περιμένει: συνοικία με συνοικία διαφέρουν σε περισσότερα απ’ όσα φαντάζεστε…

TechHub-with-iTaxitop-London2

Νοίκι: ο μεγάλος βραχνάς

Εκτός κι αν πάρετε θέση στελέχους με τη μία, υπολογίστε ότι ένα μεγάλο μέρος του μισθού σας, ίσως και το 50% αυτού, θα φεύγει για το ενοίκιό σας σε μηνιαία βάση, ιδίως αν επιθυμείτε το δικό σας σπίτι, δίχως να σκέφτεστε το ενδεχόμενο συγκατοίκησης. Η ζήτηση κατοικιών είναι τεράστια στο Λονδίνο, οπότε και οι τιμές βρίσκονται στον Θεό. Ανατολικό και Δυτικό Λονδίνο είναι τα ακριβότερα, στο Σίτι δεν ζει κανείς, οπότε αναζητήστε κατάλυμα κάπου βόρεια ή νότια. Να ξέρετε ότι τα νοίκια συνηθίζεται να αναγράφονται ανά εβδομάδα (per week ή p/w) οπότε για να βρείτε το μηνιαίο ποσό, πολλαπλασιάστε επί 52 και διαιρέστε διά 12.

…και οι υπόλοιποι

Οι εποχές που ο κόσμος έφευγε για την Αγγλία προκειμένου να κάνει κομπόδεμα και σε λίγα χρόνια να γυρίσει πίσω, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Με τον μισό σας μισθό να φεύγει για το νοίκι, ο άλλος μισός θα καλύψει απλά τις υπόλοιπες ανάγκες σας: σούπερ μάρκετ, λογαριασμοί (ρεύμα, νερό, σταθερό & κινητό τηλέφωνο, γκάζι, άδεια τηλεόρασης) και δημοτικός φόρος (council tax στον οποίο έχετε τουλάχιστον έκπτωση 25% αν ζείτε μόνοι) είναι τα τρία κυριότερα έξοδά σας. Βάλτε και καμιά έξοδο, κάνα θέατρο, καμιά συναυλία και στο τέλος του μήνα θα ‘στε άφραγκοι. Ευτυχώς τουλάχιστον εκεί η «προαγωγή» δεν είναι άγνωστη λέξη ενώ όπως είπαμε μπορείτε εύκολα να κάνετε τα «κονέ» σας προκειμένου να μεταπηδήσετε σε άλλη εταιρεία.

LTW-web-image-12001

Συγκοινωνίες

Στο Λονδίνο ξεχνάτε το αυτοκίνητο, ακόμα κι αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν. Δεν θέλετε να μπλέξετε με τίποτα στην κίνηση των “rush hours”, οπότε όπως και τα εκατομμύρια των Λονδρέζων, θα μάθετε να χρησιμοποιείτε τα ΜΜΜ: μετρό, καραβάκι, λεωφορεία, τρένα κλπ. Το δίκτυο του μετρό (tube) καλύπτει όλο το Λονδίνο με τις 9 ζώνες, τις 11 γραμμές και τους 270 σταθμούς του. Σε πρώτη φάση θα εκδώσετε μια Oyster card, μαγνητική κάρτα που τη γεμίζετε καθώς τελειώνει και εν συνεχεία, μόλις σιγουρευτείτε για τη χρήση των μέσων, μπορείτε να πάτε για ένα μηνιαίο ή και ετήσιο πρόγραμμα. Εναλλακτικά επενδύστε σε ένα ποδήλατο.