Ο Γαλαξίας ή η Γαλακτική Οδός (Milky Way), η «γειτονιά» μας μέσα στο χάος του Διαστήματος, κρύβει ακόμα πολλές εκπλήξεις. Με τον άνθρωπο να πασχίζει τις τελευταίες δεκαετίες να εξερευνήσει το αχανές Διάστημα και να προσεγγίσει άλλους πλανήτες, για αρχή, οι Επιστήμονες αρχίζουν και χαρτογραφούν αυτό που αποκαλείται ορθώς ως «το τελευταίο σύνορο».

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ρουρ του Μπόχουμ, κατόρθωσαν να τραβήξουν τη μεγαλύτερη φωτογραφία του γαλαξία μας, αν και το «τραβήξουν» είναι μάλλον αδόκιμο αφού η περί ούσας ο λόγος φωτογραφία, δεν τραβήχτηκε ακριβώς αλλά συνετέθη. Βλέπετε, χρειάστηκαν περί τα πέντε χρόνια (!) λήψης φωτογραφιών για να συντεθεί εν τέλει μία με ανάλυση 46 δισ. pixels! Το τελικό αποτέλεσμα, φανταστείτε, ήταν τόσο μεγάλο, που ουσιαστικά κυκλοφόρησε τμηματικά. Διαθέτει δε τέτοιο βάθος και τόση λεπτομέρεια, που χάρη σε αυτή τη μία φωτογραφία, αποκαλύφθηκαν περίπου 50.000 καινούρια φωτεινά αντικείμενα, τα οποία οι αστρονόμοι θεωρούν ότι αποτελούν άστρα –τουλάχιστον τα περισσότερα απ’ αυτά.

Το Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ διέθεσε την προαναφερθείσα φωτογραφία σε όλο της το μεγαλείο στο κοινό και μπορείτε να τη δείτε κι εσείς εδώ. Μεταξύ μας, όχι ότι θα καταλάβετε και πολλά, αλλά όπως και να ‘χει πάντα είναι εντυπωσιακό όταν κάποιος παρατηρεί τον έναστρο ουρανό, ακόμα και μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του. Σκεφτείτε απλά ότι κάποια από τα φωτεινά αντικείμενα που βλέπετε, μπορεί να είναι άλλοι γαλαξίες!

Για τους λάτρεις του Διαστήματος άλλωστε, υπάρχει πάντα το προφίλ της NASA στο Flickr, εκεί όπου η Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ μοιράζεται με το κοινό γύρω στις 10.000 φωτογραφίες από τη δράση και τις αποστολές της.