Φτιάξτε το δικό σας ασφαλές οικιακό δίκτυο και μοιραστείτε με όλους τους υπολογιστές του σπιτιού σας αγαπημένα σας αρχεία, μουσική, φωτογραφίες και video.

Γράφει ο Γιάννης Μαργέτης

wi-fiΈχουμε φτάσει στην εποχή, που ένα σπίτι έχει παραπάνω από έναν υπολογιστή. Τώρα πια το PC έχει και το «μικρό του αδελφάκι» που δεν είναι άλλο από το laptop ενώ πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν και δεύτερο PC. Σε αυτό τον οδηγό, θα σας δείξουμε με απλά βήματα πώς να φτιάξετε το δικό σας οικιακό δίκτυο για να μπορείτε να δίνετε internet σε όλους τους υπολογιστές σας αλλά και να ανταλλάζετε αρχεία μεταξύ τους.


Βήμα 1: Τα «υλικά»

Το πιο βασικό συστατικό σε ένα δίκτυο είναι το router. Αυτό είναι που θα μοιράζει internet σε όλους τους υπολογιστές, αλλά θα είναι και ο «κύριος υπεύθυνος» για να τους ενώσει και να γίνει εφικτή η διαμοίραση αρχείων μεταξύ τους. Όσον αφορά τώρα το τι είδους router να αγοράσει κάποιος, πλέον η επιλογή μιας ασύρματης συσκευής είναι σχεδόν μονόδρομος, αφού οι υπολογιστές μπορεί να απέχουν αρκετά μεταξύ τους, ενώ αν υπάρχει και κάποιο laptop, αυτό μπορεί να μην έχει μια σταθερή θέση. Η τιμή ενός ασύρματου router εξαρτάται από την ποιότητά του αλλά και από άλλα χαρακτηριστικά όπως η εμβέλεια. Οι τιμές ξεκινάνε από τα 60€ και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 200€ ενώ υπάρχουν και οι άκρως επαγγελματικές λύσεις των 1000 και πλέον ευρώ.

Το δεύτερο που χρειάζεται ένα οικιακό δίκτυο είναι οι λεγόμενες «κάρτες δικτύου». Συνήθως, στα σύγχρονα μηχανήματα αυτές δεν είναι απαραίτητες αφού οι σύγχρονες μητρικές κάρτες έχουν ενσωματωμένες ασύρματες κάρτες δικτύου που κάνουν εφικτή την διασύνδεση χωρίς επιπλέον έξοδα. Παρόλα αυτά, παλαιότερα (ή οικονομικότερα) συστήματα δεν έχουν αυτές τις κάρτες ενσωματωμένες με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αγοράσετε μία. Αυτές οι κάρτες είναι που κάνουν εφικτή την ασύρματη επικοινωνία μεταξύ υπολογιστή και router.


Βήμα 2: Η σύνδεση

Αφού έχετε προμηθευτεί όλα όσα χρειάζεστε, και έχετε εγκαταστήσει σωστά το router αλλά και τις κάρτες δικτύου, το μόνο που μένει είναι να τα ενώσετε μεταξύ τους. Για αρχή, θα πρέπει να πάτε στις ρυθμίσεις του router και να βρείτε την επιλογή που ενεργοποιεί το ασύρματο δίκτυο (ή WLAN που σημαίνει WirelessLAN). Αυτές τις ρυθμίσεις θα τις κάνετε από έναν «κεντρικό» υπολογιστή, ο οποίος θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος με το router όχι ασύρματα αλλά με καλώδιο. Ανάλογα με το router που έχετε αγοράσει, αυτή η επιλογή ενδέχεται να βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο, αλλά θα έχει πάντα την ίδια ονομασία, δηλαδή WLAN. Αφού την ενεργοποιήσετε, θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως και οι κάρτες δικτύου των υπόλοιπων υπολογιστών είναι ενεργοποιημένες.

Αν όλα πάνε ομαλά, τότε όλοι οι υπολογιστές θα πρέπει να «βρουν» την σύνδεσή σας και να συνδεθούν αυτόματα σε αυτή. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί τότε σιγουρευτείτε πως έχετε ενεργοποιήσει το ασύρματο δίκτυο στους υπόλοιπους υπολογιστές, και ιδιαίτερα αν διαθέτετε laptop, αφού σε αυτά υπάρχει συνήθως ένα μικρό κουμπί που το ενεργοποιεί ή το απενεργοποιεί. Επίσης, πολλά firewalls μπορεί να μην επιτρέπουν την σύνδεση και καλό θα ήταν -για αρχή τουλάχιστον- να τα απενεργοποιήσετε για να δείτε αν όλα πάνε καλά.


Βήμα 3: Ασφάλεια

Αν έχετε συνδέσει όλους τους υπολογιστές σας επιτυχώς, τότε υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη. Αυτή είναι η ασφάλεια του δικτύου σας. Βλέπετε, το ασύρματο router δεν ξεχωρίζει τους δικούς σας υπολογιστές από τους υπόλοιπους της πολυκατοικίας (ή ακόμα και της… γειτονιάς!) και ενδέχεται να μπορούν όλοι με το δίκτυό σας και να σας «κλέβουν» bandwidth. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να μπείτε στις ρυθμίσεις του router και να βρείτε την επιλογή «encryption» (συνήθως βρίσκεται στην καρτέλα WLAN). Εκεί επιλέξτε το «WPA-PSK» ή «WPA2» και αμέσως θα σας ζητηθεί ένα password. Αφού εισάγετε το password, τότε αυτόματα οι υπόλοιποι υπολογιστές θα σας ζητήσουν την ίδια λέξη κλειδί που θα πρέπει να εισάγετε προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυό σας.


Βήμα 4: Διαμοίραση αρχείων

Τώρα λογικά όλοι οι υπολογιστές σας πρέπει να έχουν πρόσβαση στο internet και το μόνο που μένει είναι να μπορείτε να διαμοιράσετε τα αρχεία που επιθυμείτε. Για να το κάνετε αυτό, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στον φάκελο που θέλετε να έχουν πρόσβαση όλοι υπολογιστές σας και να κάνετε δεξί κλικ με το mouse. Επιλέξτε  «ιδιότητες» και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε την καρτέλα  «κοινή χρήση». Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τσεκάρετε το κουτάκι που λέει  «κοινή χρήση του φακέλου στο δίκτυο» (η μεσαία επιλογή). Αυτό ήταν! Το ίδιο μπορείτε βέβαια να κάνετε και για ολόκληρο το σκληρό σας δίσκο με την ίδια διαδικασία.