Το πρώτο, μεγάλο update των Windows 10 έρχεται τον Νοέμβριο με τη Microsoft να κάνει διάφορες αλλαγές και προσθήκες και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που η εγκατάστασή του να είναι σχεδόν αναγκαστική! Με τα Windows 10 να έχουν κωδικό όνομα Threshold, το εν λόγω update έγινε γνωστό ως Threshold 2 ή έκδοση 1511 (μιας που θα κυκλοφορήσει τον 11ο μήνα του 2015) και θα διατεθεί μέσω Windows Update. Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές που κάνουν την εγκατάστασή του επιτακτική; Πάμε να τις δούμε.

Χρωματικές αλλαγές

Τα χρωματιστά “title bars”, οι οριζόντιες μπάρες στην κορυφή κάθε παραθύρου δηλαδή, επέστρεψαν! Τέλος στην ασπρίλα, ήρθε η ώρα να βάλετε λίγο χρώμα στη ζωή σας πηγαίνοντας στα Settings, από εκεί στο Personalization και τέλος στο Colors ώστε να επιλέξετε το Show color on Start, taskbar, action center and title bar. Διαλέξτε προσεκτικά το χρώμα σας και τροποποιήστε την εμφάνιση των Windows 10!

Μενού Έναρξη

Στο μενού Έναρξη πλέον θα εμφανίζονται διαφημίσεις από apps που μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε στο σύστημά σας. Εννοείται πως μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε πηγαίνοντας στα Settings και από εκεί κατά σειρά σε Personalization και Start, απενεργοποιώντας κατόπιν το Occasionally show suggestions in Start. Επιπρόσθετα, το μενού Έναρξη πλέον υποστηρίζει έως και 2048 εφαρμογές, απεικονίζοντας παράλληλα apps, μενού και συντομεύσεις με ακόμα βολικότερο τρόπο.

windows-10-update-edge

Εγκατάσταση & ενεργοποίηση

Τα Windows 10 θα δύνανται να ενεργοποιηθούν με την εισαγωγή του product key των Windows 7, 8 και 8.1 –δεδομένου ότι το αντίτυπο και το PC προσέφεραν δικαίωμα αναβάθμισης στα Windows 10. Η όλη διαδικασία έχει απλοποιηθεί και θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα σε δευτερόλεπτα. Παράλληλα, τα Windows θα μπορούν να εγκατασταθούν και σε δίσκο διαφορετικό από τον κύριο του συστήματος όπως π.χ. σε μια SD κάρτα, προκειμένου έτσι να διευκολυνθούν οι κάτοχοι υπολογιστών με μικρό δίσκο.

Εύρεση χαμένου PC

Στα Settings των Windows 10 και συγκεκριμένα στο Update & Security, έχει προστεθεί μία ακόμα λειτουργία: το Find My Device. Τι κάνει αυτό; Ουσιαστικά δίνει δυνατότητα tracking στα Windows 10 έτσι ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε το laptop σας μέσω GPS χρησιμοποιώντας μια τρίτη εφαρμογή (εξαιρετική επιλογή το Prey) σε περίπτωση που το χάσετε ή σας το κλέψουν (κούφια η ώρα).

Edge browser

Νέα έκδοση για τον Edge, τον νέο browser της Microsoft, με υποστήριξη HTML5, CSS3 και ECMAScript. Επειδή τα παραπάνω πιθανότατα να μη σας λένε και κάτι, σημειώστε ότι προστέθηκαν τα tab previews ώστε να βλέπετε σε μικρογραφία το περιεχόμενο του κάθε tab όπως επίσης και η δυνατότητα συγχρονισμού των δεδομένων σας σε κάθε συσκευή Windows 10.

windows-10-update-cortana

Skype

To Skype “Metro” app των Windows 8 είναι πλέον παρελθόν καθώς το «νέο» Skype ενσωματώνει ουσιαστικά τρεις λειτουργίες: Skype Video, Messaging και Phone, ό,τι χρειάζεστε δηλαδή για απλές κλήσεις, βιντεοκλήσεις και messaging σε πραγματικό χρόνο. H κλασσική εφαρμογή του Skype θα εξακολουθεί να υπάρχει, όμως στ’ αλήθεια, τι να την κάνει κανείς όταν υπάρχει η ενσωματωμένη στα Windows 10;

Cortana

Βελτιωμένη, τέλος, παρουσιάζεται και η Cortana η οποία δεν απαιτεί πια λογαριασμό Microsoft για να λειτουργήσει. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ένα PC με τοπικό (local) λογαριασμό δηλαδή, θα μπορείτε να την «εκμεταλλευτείτε» κανονικά. Συν τοις άλλοις, η Cortana πλέον «αντιλαμβάνεται» γραπτές σημειώσεις, ψάχνει προβολές ταινιών και άλλα events με εισιτήρια (!), σας ενημερώνει για χαμένες κλήσεις (βλ. Skype) και συγχρονίζει το ιστορικό μηνυμάτων και κλήσεων. Επιπλέον, όταν δεν χρησιμοποιείτε το PC, η Cortana «σβήνει» αυτόματα ώστε το σύστημά σας να καταναλώνει λιγότερους πόρους.