Η δοκιμαστική έκδοση Windows 7 Beta, του διάδοχου λειτουργικού συστήματος των Vista, άφησε καλές εντυπώσεις σε όσους την εγκατέστησαν.

windows7Τα Windows 7 δεν έχουν μεγάλες αλλαγές στην αρχιτεκτονική τους, καθώς ακολουθούν περισσότερο τη φιλοσοφία των Vista. Με την πρώτη ματιά δεν μπορείς να πεις ποιες οι διαφορές ανάμεσά τους. Οπτικά το μόνο που διαφέρει, είναι ότι κάποια εικονίδια είναι διαφορετικά, ενώ δεν υπάρχει η sidebar (πλευρική μπάρα), όμως, η πρώτη αίσθηση είναι ότι είναι πανομοιότυπα. Αυτή η αίσθηση σταματάει, όταν αρχίσετε πραγματικά να χρησιμοποιείτε τα Windows 7.

Αρχικά, το νέο λειτουργικό δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Κάποιες μικρές αλλαγές θα σας φανούν χρήσιμες, όπως ότι κάθε φορά που θα χρειαστεί κάποιο πρόγραμμα, να τοποθετήσει ένα εικονίδιο στην taskbar, θα σας ζητάει την άδεια να το κάνει. Επίσης, δεν υπάρχει η ενοχλητική αίτηση άδειας σας κάθε φορά που θέλετε να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα, αν και μπορείτε να την ενεργοποιήσετε.


Πότε θα βγει στην κυκλοφορία

Ο Steve Sinofsky (αντιπρόεδρος της Microsoft) είχε δηλώσει ότι τα Windows 7 θα κυκλοφορήσουν σε λιγότερο από 3 χρόνια από την κυκλοφορία των Vista. Αυτό οριοθετεί την κυκλοφορία τους ανάμεσα στον Νοέμβριο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2010. Ενώ η Beta 1 έχει ήδη κυκλοφορήσει, ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλες μέχρι την τελική ημερομηνία (αν και πρόσφατες φήμες θέλουν την εταιρεία να κυκλοφορεί σύντομα έκδοση Release Candidate, την τελευταία δοκιμαστική, δηλαδή, πριν το επίσημο εμπορικό λανσάρισμα). Η πρώτη Beta διατίθεται δωρεάν, ωστόσο η επόμενη (ή επόμενες) δοκιμαστικές εκδόσεις δύσκολα θα φτάσουν στο ευρύ κοινό, αφού η Microsoft παίρνει feedback για την αξιοπιστία και τις επιδόσεις από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές υλικού και λογισμικού για υπολογιστές, αλλά και από όσους εμπλέκονται στην ανάπτυξή τους.

Υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα τελειοποιηθεί στα Windows 7, και ακόμα κι αν η έκδοση 7 είναι πλήρως λειτουργική, μοιάζει περισσότερο με μία πιο light έκδοση των Vista.


Περιβάλλον Windows 7

Το πρώτο που θα παρατηρήσετε είναι ότι δεν υπάρχει Quick Launch πλέον. Υπάρχει μόνο η taskbar, στην οποία μπορείτε να σύρετε εφαρμογές και να ανοίγουν με ένα κλικ, ουσιαστικά ότι έκανε και η Quick Launch, όμως τώρα είναι όλα μαζί. Εάν περάσετε με το ποντίκι σας πάνω από την taskbar σε κάποιο παράθυρο θα δείτε μία προεπισκόπηση του τι έχετε ανοιχτό. Εάν π.χ. έχετε ανοιχτό τον Internet Explorer με 10 tabs ανοιχτά, θα σας δείξει μία προεπισκόπηση από αυτά τα 10 tabs, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να ανοίξετε ή να κλείσετε απευθείας όποιο επιθυμείτε. Παρότι δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα στα Vista, θα τη συνηθίσετε γρήγορα. Η Microsoft έχει «δανειστεί» πολλές λειτουργίες από άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως η περίφημη dock bar από το Mac OS.


Networking in Windows 7

Η Microsoft προσπαθεί με το HomeGroup να κάνει τη δικτύωση στο σπίτι εύκολη υπόθεση σε αντίθεση με την αντίστοιχη προσπάθεια (ονομαζόταν Castle) στις πρώτες Beta εκδόσεις των Vista, που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Στα Windows 7 περιέχονται και οι Βιβλιοθήκες (Libraries), οι οποίες ανιχνεύουν κοινό υλικό μεταξύ φακέλων και σας το παρουσιάζουν ομαδοποιημένο, διευκολύνοντάς σας στο να έχετε κάπου μαζεμένα τις φωτογραφίες σας, τις μουσικές σας, τα βίντεο ή τα έγγραφά σας.

Εάν χρησιμοποιείτε το HomeGroup, οι Βιβλιοθήκες θα μπορούν να σας παρουσιάζουν ομαδοποιημένα αρχεία και από τους υπόλοιπους υπολογιστές του δικτύου σας και θα μπορείτε να τα αναπαραγάγετε απευθείας.


Εφαρμογές Windows 7

Η Microsoft έχει αφαιρέσει όλα τα έξτρα προγραμματάκια, που είχε βάλει στα Vista και που πολλές φορές κατέληγαν να υπάρχουν στον υπολογιστή τα ίδια προγράμματα παραπάνω από μία φορά εγκατεστημένα, ωστόσο αυτό δεν θα συμβαίνει στα 7. Κυριότερο παράδειγμα ο Messenger.


Επιδόσεις Windows 7

Η Microsoft δεν έχει θέσει ρητά τις επιδόσεις, που θα έχουν τα Windows 7, αλλά  ο Gabriel Aul (διευθυντής της Windows Performance Team) λέει πως αν ένα σύστημα «τρέχει» Vista, τότε θα τρέχει τα 7 γρηγορότερα, ενώ σε ένα notebook που «τρέχει» Vista, «τρέχοντας» τα 7 θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας. Η εκκίνηση των Windows 7 είναι αισθητά γρηγορότερη από οποιαδήποτε άλλη έκδοση, αφού η ενεργοποίηση των υπηρεσιών που δεν είναι απαραίτητες δεν γίνεται κατά την έναρξη, αλλά όταν τις χρειαστούμε. Για παράδειγμα, δεν θα περιμένετε να φορτώσουν τα Windows μέχρι να φορτώσει το Bluetooth service. Οταν ανοίξετε πολλά παράθυρα δεν θα δείτε κάποια αισθητή μείωση της απόδοσης, καθώς διαχειρίζονται πολύ καλύτερα τη μνήμη. Ακόμα και 100 παράθυρα να ανοίξετε δεν θα έχετε κάποιο κόλλημα, έως ότου βέβαια ανοίξετε τον Internet Explorer.


Windows 7 σε αργά συστήματα

Παρότι η Microsoft δεν έχει προχωρήσει σε απαιτήσεις συστήματος για τα Windows 7 ο Sinofsky σε δηλώσεις που έχει κάνει ισχυρίζεται πως θα «τρέχουν» σε συστήματα στα οποία ούτε σκέφτεστε να βάλετε Vista. «Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις των Windows 7, ακόμα και σε low-budget netbooks τα οποία έχουν επεξεργαστή Atom και 1 GB RAM».

Περιμένουμε όλα αυτά να τα δούμε και στην πράξη.


Μήπως τα Windows 7 θα έπρεπε να είναι μια αναβάθμιση των Vista;

Τα Vista στο σύνολό τους δεν είναι κακό λειτουργικό σύστημα, αλλά αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα κατά την κυκλοφορία τους. Οι διάφοροι κατασκευαστές δεν έφτιαξαν αμέσως drivers και δεν υποστήριζαν αμέσως τα Vista λόγω της διαφορετικής αρχιτεκτονικής, που έπρεπε να ακολουθήσουν σε σχέση με τα XP. Ωστόσο, η Microsoft φαίνεται ότι λειτούργησε καλύτερα στα Windows 7. Δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στο σχεδιασμό του νέου λειτουργικού. Φορτώνουν σε πολύ λιγότερο χρόνο, δεν κάνουν τον φορητό υπολογιστή να χρησιμοποιεί το 100% της CPU χωρίς λόγο, ενώ πάνε πολύ πιο γρήγορα σε μηχανήματα, που είχαν προβλήματα με Vista.

Από τη στιγμή που τα Windows 7 «πατάνε» στα Vista, η Microsoft θα έπρεπε ίσως να σκεφτεί να βγάλει 2 εκδόσεις των Windows 7. Η μία θα ήταν το λειτουργικό μόνο με τα άκρως απαραίτητα, η οποία και θα δινόταν δωρεάν ως αναβάθμιση των Vista και η άλλης θα ήταν κάποια Ultimate έκδοση, η οποία θα είχε όλα τα έξτρα, όπως υποστήριξη οθόνης αφής. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Microsoft δεν θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά ίσως θα έπρεπε.