Με τα 4K μοντέλα να κατακλύζουν την αγορά, αξίζει μια ελαφριά ώθηση του budget προς τα επάνω για να αποκτήσετε ένα τέτοιο; Υπάρχει λόγος για να το κυνηγήσετε;

Το 4K είναι το νέο trend στις τηλεοράσεις. Για να γνωρίζουμε όλοι για τι μιλάμε, το 4K δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία ανάλυση. Όπως το HD Ready ή σκέτο HD είναι τα 1280×720 pixels και το Full HD αντιστοιχεί στα 1920×1080, έτσι και το 4K ισοδυναμεί με τέσσερις HD τηλεοράσεις ή αν προτιμάτε, 3840×2160 pixels. Ναι, ως 4K ή UHD (Ultra HD) χαρακτηρίζονται και τηλεοράσεις με ελαφρά διαφορετικές αναλύσεις (4096×2160 π.χ.) όμως αυτό λίγο θα πρέπει να μας απασχολεί. Αξίζει η αγορά μιας τέτοιας τηλεόρασης ή όχι;

 

4k-tv
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας το εξής: αν πρόκειται να προχωρήσουμε στην αγορά 4K μοντέλου, τότε θα πάμε εκ των πραγμάτων για πολλές ίντσες. Την επένδυση σε μία 4K στις 40” τη λέει κανείς και πεταμένα λεφτά αφού σε τόσες λίγες ίντσες, η ανάλυση αδυνατεί να δείξει όλα όσα είναι σε θέση να προσφέρει –την απίστευτη λεπτομέρεια κατά βάση. Αν λοιπόν σκοπεύετε να πάτε σε 4K λύση, υπολογίστε ότι οι 50-55” θα πρέπει να είναι το μίνιμουμ στο οποίο στοχεύετε. Μια πρόταση στις 60-70” θα ήταν η ιδανική, ανάλογα φυσικά και με την ποιότητα της εικόνας –διαφέρει ανά μοντέλο.
Από εκεί και πέρα, ωραία, την πήρατε την 4K σας. Με γεια! Τι θα βλέπετε; Mega και ANT1; Αντιλαμβάνεστε ότι τα κανάλια της ελεύθερης τηλεόρασης εκπέμπουν σε “standard definition”, τουτέστιν ανάλυση χαμηλότερη της HD; Στη συνδρομητική τηλεόραση και μόνο θα συναντήσετε HD προγράμματα, εκπομπές και μεταδόσεις και… αυτό ήταν όλο. Μια 4K τηλεόραση μπορεί να μετατρέψει την HD/Full HD εικόνα σε 4K με το λεγόμενο “upscale” όμως και πάλι, το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο «ομαλό» όσο αν μιλούσαμε για φυσική εικόνα. Ακόμα και οι κονσόλες τελευταίας γενιάς, δίνουν μάχη για να πιάσουν το Full HD και τα 1080p. Άρα; Ουσιαστικά η μόνη περίπτωση να εκμεταλλευτείτε το 4K επί του παρόντος, είναι οι 4K ταινίες που μπορείτε να προμηθευτείτε σε Blu-ray και… αυτό ήταν όλο.

 

resolutions
Οι 4K τηλεοράσεις πάντως δεν έχουν μόνο αρνητικά. Αγοράζοντας μια τέτοια, ναι μεν επί του παρόντος είστε μπροστά από την εποχή σας, όμως σε δυο-τρία χρόνια που η ανάλυσή τους θα έχει πάρει τη θέση του Full HD, θα είστε έτοιμοι να υποδεχθείτε τη νέα τεχνολογία. Παράλληλα, από την πρώτη κιόλας μέρα, θα είστε σε θέση να απολαύσετε και να εκμεταλλευτείτε τις λειτουργίες που τη συνοδεύουν όπως για παράδειγμα την υψηλή συχνότητα (άνω των 1.000 Hz) και τις πρόσθετες υπηρεσίες βελτίωσης εικόνας και εμπειρίας θέασης εν γένει. Ελέγξτε προσεκτικά το budget σας και δείτε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές σας στις κατηγορίες του Full HD και του 4K. Αν διακρίνετε διαφορές, τολμήστε το, αν όχι, τότε καλύτερα να περιμένετε και να αναβαθμιστείτε στο νέο πρότυπο σε μερικά χρόνια.