Αν δουλεύετε με Mac και θέλετε να μετρήσετε τις λέξεις ενός κειμένου, μπορείτε να το κάνετε γρήγορα και εύκολα, δίχως να καταφύγετε σε εργαλεία και online λύσεις!

mac-os-word-count-main,jpgΗ καταμέτρηση λέξεων σε έναν Mac μπορεί να γίνει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με έναν απόλυτα εντυπωσιακό τρόπο, δίχως την ανάγκη χρήσης τρίτων εργαλείων και online λύσεων –με μερικά «κλικ» ή ακόμα και με το πάτημα ενός κουμπιού!
Αρχικά τρέξτε το Automator από τον φάκελο των Applications. Στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται, επιλέξτε το Service και κατόπιν πατήστε Choose.

 

mac-os-word-count-1
Στην επόμενη οθόνη, βρείτε το πεδίο αναζήτησης πάνω-πάνω στη μεσαία στήλη. Ψάξτε για το Run AppleScript. Μόλις το βρείτε, σύρετέ το στη δεξιά στήλη (drag & drop) και επικολλήστε (paste) το ακόλουθο κομμάτι κώδικα μέσα του:
on run {input, parameters}
tell application “System Events”
set _appname to name of first process whose frontmost is true
end tell
set word_count to count words of (input as string)
set character_count to count characters of (input as string)
tell application _appname
display alert “” & word_count & ” words, ” & character_count & ” characters”
end tell
return input
end run

 

mac-os-word-count-2
Αποθηκεύστε τη δουλειά σας (File / Save) με ένα όνομα που να ταιριάζει στη λειτουργία που μόλις στήσατε και είστε έτοιμοι! Για την τεστάρετε, επιλέξτε ένα οποιοδήποτε κείμενο (από μία ιστοσελίδα λ.χ.), δεξί κλικ και θα πρέπει να δείτε το scriptάκι που φτιάξατε κάτω-κάτω. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα έχετε μπροστά σας τις λέξεις και τους χαρακτήρες του επιλεχθέντος κειμένου και… αυτό ήταν όλο!