Ρίχνουμε μια ματιά στη νέα μόδα στους υπολογιστές, τα υβριδικά laptops ή τα 2 σε 1, όπως είναι ευρέως γνωστά. Πού υπερτερούν των απλών και γιατί να τα προτιμήσετε;

2 in 1Τα 2 in 1 ή 2 σε 1, ελληνιστί, αποτελούν το νέο trend στην αγορά των υπολογιστών. Πρόκειται για laptops που όμως διαφέρουν από τα «συμβατικά» μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα 2 σε 1, βλέπετε, διαθέτουν οθόνη αφής η οποία είτε περιστρέφεται κατά 360 μοίρες, είτε αποσπάται πλήρως από το πληκτρολόγιο-βάση. Και στις δύο περιπτώσεις, ο χρήστης είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη συσκευή του δηλαδή τόσο ως laptop, όσο και ως tablet –η ονομασία τους άλλωστε πηγάζει από τον διττό τους χαρακτήρα.
Γιατί να επιλέξει όμως κάποιος ένα μηχάνημα 2 σε 1;

 

Η ισχύς ενός laptop…

Τα 2 σε 1 είναι ισχυρά. Μη φανταστείτε συσκευές με τίποτα no-name επεξεργαστές, την ελάχιστη δυνατή RAM και μια οθόνη αφής του πεταματού. Η αγορά βρίθει προτάσεων και θα βρείτε από ευέλικτα μηχανήματα με Celeron και Pentium επεξεργαστές, μέχρι «τέρατα επιδόσεων» με Core i7, 8 GB RAM, SSD και Full HD οθόνες! Είτε ψάχνετε ένα απλό σύστημα για τις καθημερινές σας ανάγκες ώστε να γλιτώσετε τον συνδυασμό Android tablet & Windows laptop, είτε απαιτείτε υψηλές επιδόσεις δίχως να είστε διατεθειμένοι να κάνετε εκπτώσεις στη λειτουργικότητα και τη φορητότητα του συστήματός σας, ένα 2 σε 1 είναι η κατάλληλη λύση για εσάς.

 

2 in 1 b

 

…στο σασί ενός tablet!

Το εντυπωσιακό με τα 2 σε 1 δεν είναι άλλο από την άνεση που προσφέρουν κατά τη χρήση. Μιλάμε για συσκευές μικρού μεγέθους, ως επί το πλείστον, με οθόνη μέχρι και 13” και βάρος που σπάνια ξεπερνά το 1-1,5 κιλό. Εννοείται ότι οι συσκευές με την αποσπώμενη οθόνη είναι ακόμα πιο πρακτικές αφού, αν φερ’ ειπείν ενδιαφέρεστε μόνο για τις λειτουργίες του tablet, η συσκευή που θα κληθείτε να πάρετε μαζί σας θα έχει εξαιρετικά μικρό όγκο και βάρος.

 

2 in 1 c

 

Γιατί 2 σε 1;

Ένα 2 σε 1 σύστημα επιτρέπει στον κάτοχό του να το χρησιμοποιήσει όπως εκείνος επιθυμεί. Είτε κάνοντας δουλειά στο γραφείο του, είτε χαλαρώνοντας στον καναπέ του σαλονιού του, είτε καθώς ξεκουράζεται στο κρεβάτι του, το υβριδικό laptop/tablet του θα είναι εκεί για να καλύψει τις εκάστοτε ανάγκες του. Επιπρόσθετα, η τεχνολογία αφής της οθόνης του, προσφέρει έναν ακόμα τρόπο αλληλεπίδρασης μαζί του, ακόμα και δουλεύοντας, κάνοντας έτσι τη χρήση του ακόμα πιο εύκολη και άμεση.
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά δε, ένα 2 σε 1 δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ένα «κανονικό» laptop. Στην αγορά θα βρείτε συστήματα με πάσης φύσεως επεξεργαστές, ανεξάρτητες και μη κάρτες γραφικών, προαιρετικούς δίσκους SSD και οθόνες σε κάθε λογής ανάλυση. Παράλληλα, τα μηχανήματα της παρούσας κατηγορίας παρουσιάζουν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αυτονομία, απόρροια των αποδοτικών μπαταριών που τα συνοδεύουν, αποτελώντας έτσι άψογες λύσεις για εκείνους που ταξιδεύουν συχνά. Ο κανόνας του ό,τι πληρώνεις, παίρνεις ισχύει απόλυτα και σε αυτή την προϊοντική κατηγορία, γι’ αυτό μετρήστε σωστά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας και κάντε την κατάλληλη επιλογή.

 

2 in 1 d

 

Γιατί… όχι 2 σε 1;

Μια επιλογή βέβαια, εκτός από τα θετικά, έχει και τα αρνητικά της. Ένα 2 σε 1 μπορεί να είναι σε θέση να παίξει τους ρόλους του laptop και του tablet, ωστόσο με τις διαστάσεις του, έχει το μειονέκτημα να θεωρείται μεγάλο για tablet και μικρό για laptop. Παράλληλα, ακόμα κι αν το χρησιμοποιείτε ως tablet, θα πρέπει να συμβιβαστείτε με τα apps και τα παιχνίδια των Windows. Με άλλα λόγια, ξεχάστε τις ανεπτυγμένες ειδικά για tablets εφαρμογές των Android και iOS. Η συσκευή σας θα φαίνεται σαν tablet, όμως μέσα της θα χτυπά «καρδιά» PC. Τέλος, σημειώστε ότι στα αρνητικά ενός 2 σε 1 θα μπορούσε να προσμετρηθεί και ο ίδιος ο χαρακτήρας του: Jack of all trades, master of none, λέει η ρήση και άδικο δεν έχει. Πρόκειται για συσκευές που τα καταφέρνουν καλά και ως laptops και ως tablets χωρίς όμως να αριστεύουν σε καμία εκ των δύο κατηγοριών.
Με αυτά κατά νου, ζυγίστε προσεκτικά θετικά/αρνητικά και τις ανάγκες σας και επιλέξτε σοφά. Η επιλογή σας, θα σας ακολουθεί για χρόνια, γι’ αυτό το ενδεχόμενο λάθους θα πρέπει απλά να το ξεχάσετε…