Ένα παιχνίδι βασισμένο στην πολύαναμενόμενη ταινία «Wheelman» που αποδεικνύει πως τα games από ταινίες δεν είναι ανάγκη να είναι πάντα μέτρια.

Γράφει ο Γιάννης Μαργέτης
wheelman-xbox_360screenshots3679wheelman-screens-05Είναι σαφές πως το Wheelman δεν είναι «ένα ακόμα παιχνίδι από ταινία». Και αυτό φαίνεται από την πρώτη ματιά, αφού αντί να αναπαριστά απλά σκηνές από το «αδερφάκι του» στην ασημένια οθόνη, βάζει τον ήρωα σε μια εντελώς καινούργια περιπέτεια. Αυτό σημαίνει διαφορετική ιστορία, διαφορετικές τοποθεσίες και βέβαια πολλές μοναδικές σκηνές δράσης που δεν θα τις βρείτε πουθενά στην ταινία.

Το παιχνίδι, το οποίο θα το χαρακτηρίζαμε σαν ένα μείγμα GTA4 και Midnight Club, με λίγη… δόση Mortal Kombat,  σας βάζει στο ρόλο του Milo Burik, ενός μυστικού πράκτορα ειδικού στην οδήγηση, σε μία αποστολή να διεισδύσει σε μία εγκληματική οργάνωση στην Βαρκελώνη. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας θα χρειαστεί να οδηγήσετε πολλά αυτοκίνητα σε έναν ανοιχτό κόσμο, ενώ ορισμένα διαστήματα που θα σας βρουν να βρίσκεστε εκτός του οχήματός σας, δίνουν μία επιπλέον δόση ποικιλίας.


Το σκηνικό της μάχης με αυτοκίνητα στο παιχνίδι είναι αρκετά απλό. Καταστρέψτε τα οχήματα των αντιπάλων σας, είτε χτυπώντας τα ανηλεώς με το δικό σας (οι επιθέσεις γίνονται με το δεξί αναλογικό μοχλό) μέχρι να γίνουν παλιοσίδερα, είτε χρησιμοποιώντας μια ειδική κίνηση που ονομάζεται Cyclone. Αυτή την εντυπωσιακή μανούβρα απαιτεί να έχετε γεμάτη την Focus bar σας, κάτι που επιτυγχάνεται με την εντυπωσιακή οδήγηση. Αφού το καταφέρετε αυτό, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Cyclone και τότε το αυτοκίνητό σας θα κάνει ένα εντυπωσιακό «τετακέ» 180 μοιρών προσφέροντάς σας κάποια δευτερόλεπτα Slow Motion στα οποία θα μπορείτε να πυροβολήσετε τον αντίπαλό σας στοχεύοντας σε νευραλγικά σημεία. Τα καλύτερα είναι τα λάστιχα, το ντεπόζιτο της βενζίνης ή πολύ απλά ο… οδηγός. Βέβαια, το Focus σας επιτρέπει να κάνετε και μερικά άλλα «όμορφα» όπως το να έχετε ένα έξτρα boost ταχύτητας.


Αν οδηγείτε σαν δραπέτης φρενοκομείου, τότε σίγουρα θα κινήσετε το ενδιαφέρον των αστυνομικών της Βαρκελώνης (υπάρχουν πέντε επίπεδα όπως στο GTA) και ένα απλό κυνηγητό μπορεί να εξελιχθεί σε έναν φρενήρη αγώνα δρόμου μεταξύ του Burik και σχεδόν όλου του αστυνομικού σώματος. Και βέβαια, υπάρχουν και τα γνωστά «μπλόκα» που για να τα περάσετε ο μόνος τρόπος είναι να πέσετε πάνω τους σαν πολιορκητικός κριός και να τα κάνετε… σκραμπαλίδια. Η ζημιά στα οχήματα είναι εντυπωσιακή και τα βαθουλώματα, οι γρατζουνιές και τα σπασμένα τζάμια αποδίδονται με έναν άκρως ρεαλιστικό τρόπο, καθώς θα οδηγείτε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.


Όπως βέβαια ήταν αναμενόμενο, υπάρχουν πολλά οχήματα στο παιχνίδι τα οποία μπορείτε να οδηγήσετε συμπεριλαμβανομένου και ενός G8 Pontiac των έξι χιλιάδων κυβικών εκατοστών . Για να έχετε το «πάνω χέρι» έχετε επίσης στη διάθεσή σας μια ποικιλία από gadgets όπως ένα mini-map για να μπορείτε να βλέπετε πού βρίσκεστε στην πόλη.


Η μεγαλύτερη δύναμη του παιχνιδιού είναι ίσως η μεγάλη γκάμα από αποστολές που έχει. Υπάρχουν περίπου 35 κύριες αποστολές και 100 side quests για να ολοκληρώσετε και μάλιστα ανάλογα με την «συμμορία» που θα σας προσεγγίσει οι αποστολές αυτές διαφέρουν προσφέροντας ακόμα περισσότερη αντοχή στο χρόνο. Σε πολλά quests θα χρειαστεί να κάνετε μέχρι και τον ταξιτζή (!), ενώ δεν λείπουν και αποστολές που θα χρειαστεί να πάρετε το αυτοκίνητό σας και να κάνετε επίθεση σε «εχθρικές κρυψώνες» προκαλώντας όσο περισσότερη καταστροφή μπορείτε.


Τα γραφικά και ο ήχος του παιχνιδιού είναι σημείο αναφοράς, όντας πραγματικά υπέροχα με τα μοντέλα των αυτοκινήτων αλλά και τους «ήχους της καταστροφής» να ξεχωρίζουν.


Το Wheelman, χωρίς να είναι σε καμία περίπτωση GTA είναι ένας τίτλος που σίγουρα κινείται σε υψηλά στάνταρ και πρόκειται για μια φωτεινή εξαίρεση του κανόνα «τα παιχνίδια από ταινίες είναι πάντα μέτρια».


ΣΥΣΤΗΜΑ

PS3, Xbox 360, PC


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΓΡΑΦΙΚΑ:                        9

ΗΧΟΣ:                            9

GAMEPLAY:                     8

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ:    8

ΣΥΝΟΛΙΚΑ:                      8.5


ΔΙΑΘΕΣΗ

Centric