Τώρα που το γρήγορο internet έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, είναι καιρός να προμηθευτούμε και ένα καλό modem/router για να έχουμε μέγιστες επιδόσεις.

Γράφει ο Γιάννης Μαργέτης

routerH επιλογή ενός σωστού wireless router, όχι μόνο θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη γρήγορη σύνδεσή μας, αλλά θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνδέσουμε με το internet ό,τι συσκευές έχουμε στο σπίτι μας, όπως laptop, κινητά με wi-fi κ.λπ.


Προτερήματα

Το ασύρματο modem / router έχει πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχάς, μπορεί να «μοιράσει» το internet σε περισσότερες από μία-δύο συσκευές. Ετσι, αν έχετε πολλούς υπολογιστές, κινητά που υποστηρίζουν wi-fi, ή αν απλά θέλετε να χρησιμοποιούν τη σύνδεσή σας οι φίλοι σας, που θα έρχονται με τα laptop τους, το wireless router είναι μονόδρομος. Και βέβαια μην ξεχνάμε πως το router μπορεί να γίνει και η δίοδος για να οργανώσετε τα Lan parties σας, παίζοντας δικτυακά παιχνίδια. Επιπροσθέτως, τα routers έρχονται εξοπλισμένα με firewall προσφέροντας επιπλέον προστασία από ιούς και «κακόβουλους» χρήστες.

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το οικονομικό σκέλος. Αν ζείτε σε ένα διώροφο σπίτι, ή αν έχετε κάποιο φίλο σε διαφορετικό διαμέρισμα, και οι ανάγκες σας καλύπτονται με μία σύνδεση, τότε μπορείτε με ένα καλό router να «μοιράζεστε» μία σύνδεση, μοιράζοντας το κόστος στα δύο.


Συνδεσμολογία

Το να συνδέσετε το wireless router σας είναι μία σχετικά απλή διαδικασία. Καταρχάς, υπάρχουν συσκευές που υποστηρίζουν USB σύνδεση και άρα δεν διαφέρουν στην εγκατάσταση από τις υπόλοιπες USB συσκευές μας. Το καλύτερο, όμως, είναι να επιλέξετε τη σύνδεση μέσω Ethernet, κυρίως γιατί έτσι θα έχετε πιο γρήγορη μεταφορά δεδομένων. Η συνδεσμολογία μέσω Ethernet, βέβαια, είναι λίγο πιο πολύπλοκη και απαιτεί θύρα Ethernet (όλα τα σύγχρονα PC και laptops έχουν). Από εκεί και ύστερα μπορείτε να κάνετε τις ανάλογες ρυθμίσεις από το interface της συσκευής και να τη ρυθμίσετε έτσι, ούτως ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτήν ασύρματα. Θα σας συμβουλεύαμε, βέβαια, να έχετε το «κυρίως» PC σας συνδεδεμένο με καλώδιο (USB ή Ethernet) και τις «δευτερεύουσες» συσκευές σας να τις συνδέετε ασύρματα.


Ασφάλεια

Το βασικό πρόβλημα του wireless router είναι η ασφάλεια. Οχι πως δεν είναι ασφαλή, το αντίθετο μάλιστα. Απλά αν κάποιος δεν ξέρει πώς να προστατευτεί τότε μπορεί να έχει «παρείσακτους» στο δίκτυό του. Βέβαια, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος, για να προστατευτεί κάποιος από κακόβουλους, που θέλουν να «κλέβουν» bandwidth. Αυτός δεν είναι άλλος από το να ασφαλίσετε το δίκτυό σας με ένα password. Μέσα από το interface της συσκευής σας πρέπει να βρείτε την επιλογή που λέει «Wireless Lan» ή «WAN» και μέσα εκεί μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα πρότυπα ασφαλείας. Το καλύτερο και πιο απλό είναι το WPA2 – PSK στο οποίο ορίζετε εσείς ένα password και έτσι, αν κάποιος επιθυμεί να μπει στο δίκτυό σας θα πρέπει να το γνωρίζει.

Από την άλλη, όπως προαναφέραμε, τα routers έχουν στην πλειοψηφία τους hardware firewall. Ετσι με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορείτε να έχετε μία επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, για να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από ιούς και διάφορα άλλα κακόβουλα προγράμματα. Βέβαια, επειδή τα περισσότερα firewalls αυτού του τύπου τείνουν να είναι… υπέρ-προστατευτικά, θα πρέπει να ανοίξετε μερικές «πόρτες» (όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται), για να επιτρέψετε σε διάφορα προγράμματα να στέλνουν και να δέχονται δεδομένα, όπως το skype, ή κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων.