Με βασικό συνεργάτη τη UniNortel, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) προχωρά στην υλοποίηση του πρώτου δικτύου του.

grnetΗ πρωτοποριακή τεχνολογία Metro Ethernet Routing Switch 8600 τίθεται σε λειτουργία δημιουργώντας δίκτυο Carrier Ethernet. Με βασικό συνεργάτη τη UniNortel, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) προχωρά στην υλοποίηση του πρώτου δικτύου του, βασισμένου στην τεχνολογία Carrier Ethernet, επιλέγοντας κατόπιν διαγωνισμού τη λύση Metro Ethernet Routing Switch (MERS) 8600 της Nortel.
Το έργο αυτό θεωρείται εξαιρετικά πρωτοπόρο, καθώς η ΕΔΕΤ ΑΕ θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει στους συνεργαζόμενους με αυτό φορείς, όπως τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, υπηρεσίες Ethernet VPN αξιόπιστα και γρήγορα, μια και οι ταχύτητες θα φθάνουν τα 1Gbps. Ταυτόχρονα δε, θα υποστηρίζονται διασυνδέσεις με το υπόλοιπο δίκτυο κορμού του φορέα, με ταχύτητες που φτάνουν τα 10Gbps.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η υψηλή διαθεσιμότητα των υπηρεσιών της ΕΔΕΤ ΑΕ εξασφαλίζεται, τόσο χάρη στην υποστήριξη τοπολογίας δακτυλίων στην αρχιτεκτονική του δικτύου Carrier Ethernet της Nortel, όσο και στην ικανότητα άμεσης αποκατάστασης μιας διασύνδεσης σε περίπτωση βλάβης, σε χρόνο λιγότερο από 50msec.
Επιπλέον, η υποστηριξη των καινοτόμων τεχνολογιών, βασισμένων σε καθιερωμένα πρότυπα, όπως Provider BackBone Transport (PBT) και Provider BackBone Bridging (PBB), εξασφαλίζουν στο ΕΔΕΤ ευελιξία στο συνδυασμό υπηρεσιών τύπου E-Line, E-LAN, E-tree και bandwidth-on-demand, με ταχύτητες από 1Mbps έως 10Gbps.
Το δίκτυο Carrier Ethernet πρόκειται να αναπτυχθεί σε τέσσερεις (4) κόμβους, καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, καθώς και όλη την Κρήτη.


Τεχνικά χαρακτηριστικά της λύσης:
Η λύση Metro Ethernet της Nortel που προσφέρει η UniNortel στην ΕΔΕΤ ΑΕ, συμπληρώνεται από τους μεταγωγείς Ethernet Service Units 1850, μαζί με το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης Metro Ethernet Manager 3.0.
Για την άμεση αποκατάσταση μιας διασύνδεσης και την υψηλή διαθεσιμότητα των υπηρεσιών Ε-VPN, χρησιμοποιούνται οι μηχανισμοί Mulit-Link Trunking (MLT) και η δημιουργία δακτυλίων (ring topology) υποστηρίζεται από τον MERS8600.
H Nortel, είναι πρωτοπόρα στο Carrier Ethernet και συνεχίζει να ηγείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και λύσεων, που δίνουν την δυνατότητα σε Τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να υλοποιούν υπηρεσίες Ethernet, με γνώμονα την υψηλή χωρητικότητα, την ασφάλεια, την αυξημένη αξιοπιστία, την επεκτασιμότητα και το χαμηλό κόστος λειτουργίας του δικτύου.