Είστε ακόμα «πειρατές»; Έχετε… εθιστεί στο παράνομο downloading προγραμμάτων, multimedia και λειτουργικών; Για δείτε γιατί σιγά-σιγά πρέπει να το… κόψετε!

 
piracyΗ πειρατεία είναι πλέον ντεμοντέ! Σοβαρά, αν κάποτε ανήκατε σε ‘κείνους που «έλιωναν» τα torrents σε καθημερινή βάση, κατεβάζοντας «σπασμένο» οτιδήποτε μπορούσε να φανταστεί κανείς, πλέον δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε. Ευτυχώς για όλους μας, η Τεχνολογία συνιστά μια απόλυτα δυναμική αγορά και βιομηχανία η οποία αλλάζει διαρκώς, φροντίζοντας να προσαρμόζεται –ενίοτε και να προλαβαίνει δημιουργώντας τις- στις απαιτήσεις του κοινού και τις επιταγές των καιρών. Κι αν κάποτε πολλοί ήταν εκείνοι που κατέφευγαν για πολλούς και διάφορους λόγους στη λύση της πειρατείας, σήμερα, εν έτει 2015, δεν έχουν την παραμικρή αιτία κι αφορμή για να το κάνουν!

 
Φαντάζεστε το γιατί;

 

Δωρεάν λειτουργικά

 
Κάποτε τα λειτουργικά προσφέρονταν επί πληρωμή. Σήμερα ούτε καν! Δηλαδή ναι μεν για την αγορά ενός αντιτύπου των Windows κάποιος θα πρέπει να πληρώσει το κατιτίς του, ωστόσο όλα τα έτοιμα PC που διατίθενται στην αγορά, έρχονται με το λειτουργικό της Microsoft εγκατεστημένο. Επίσης οποιαδήποτε έκδοση από τα Windows 7 κι έπειτα κι αν έχει κανείς, μπορεί να την αναβαθμίσει εντελώς δωρεάν στα Windows 10, αποκτώντας έτσι την τελευταία τους version χωρίς να πληρώσει το παραμικρό. Συνυπολογίστε και τα δωρεάν updates για τα λειτουργικά στις mobile πλατφόρμες (iOS, Windows, Android) προκειμένου ο χρήστης να έχει εγκατεστημένη στη συσκευή του την πιο πρόσφατη και κλείσατε. Δωρεάν λειτουργικά για όλους!

 

get-windows-10-free-upgrade-icon-100588298-primary.idge

 

Εναλλακτικά προγράμματα

 
Παλαιότερα τα διάφορα «μεγάλα» προγράμματα, ήταν αυτό που λέμε “one of a kind”: υπήρχε, δηλαδή ένα πρόγραμμα που έκανε κάτι συγκεκριμένο –οι υπόλοιπες λύσεις ήταν απλώς ανεπαρκείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτό ταύτο το πρόγραμμα να πρέπει οι χρήστες να το χρυσοπληρώνουν ή να αναγκάζονται να το βρίσκουν «σπασμένο». Πλέον όμως, ό,τι κι αν ψάχνει κάποιος, θα βρει στο διαδίκτυο εύκολα μια ντουζίνα εφαρμογές, έτοιμες να τον εξυπηρετήσουν. Το καλύτερο; Πολλές απ’ αυτές θα το κάνουν χωρίς να του ζητήσουν το παραμικρό αντίτιμο! Επί πληρωμή εκδόσεις υπάρχουν (συνήθως για να «διώχνουν» τις διαφημίσεις) αλλά ουδείς χρειάζεται να πληρώσει σώνει και ντε κάτι γι’ αυτές!

 

YouTube & δωρέαν streaming

 
Έστω ότι 10-15 χρόνια πριν θέλατε να ακούσετε ένα τραγούδι. Ναι, στην εποχή που το YouTube δεν ήταν τόσο εδραιωμένο στον παγκόσμιο ιστό και οι ταχύτητες πρόσβασης όπως επίσης και η διείσδυση της ευρυζωνικότητας δεν ήταν σαν τις σημερινές. Τι κάνατε; Αναγκαστικά καταφεύγατε σε κάποιο torrent site ή p2p δίκτυο και το κατεβάζατε από εκεί. Ε, ποιος θα ασχοληθεί με δαύτα σήμερα όταν υπάρχει το YouTube και κάθε σπίτι διαθέτει έστω μια τυπική DSL σύνδεση; Ακόμα καλύτερα, όσοι βρίσκονται στον δρόμο, νομίζετε ότι έχουν όρεξη να ψάχνουν, να κατεβάζουν και να μεταφέρουν αρχεία, όταν με μερικά ευρώ τον μήνα μπορούν να κάνουν «κύριοι» τη δουλειά τους με το Music της Apple ή το Spotify;

 

o-SPOTIFY-facebook

 

Συνδρομές παντού!

 
Αν στις αρχές του «μιλένιουμ» κάποιος ήθελε να αγοράσει για προσωπική χρήση το Photoshop, θα έπρεπε να πουλήσει στην καλύτερη περίπτωση το ένα του νεφρό, μιας που η Adobe ζητούσε τετραψήφιο νούμερο για μία και μόνο άδεια του προγράμματος. Σήμερα, το Photshop Express προσφέρεται από το Windows Store δωρεάν ενώ το πακετάκι που απαρτίζεται από Photoshop CC και Lightroom CC στοιχίζει 12,99€ τον μήνα, τιμή που αν μη τι άλλο μπορεί να «αντέξει» ο καθένας, ακόμα και ένας νεόκοπος freelancer. Όταν λοιπόν τα πάντα έχουν υιοθετήσει το συνδρομητικό μοντέλο (βλ. cloud λύσεις, Office κ.α.), έχουν γίνει τόσο προσβάσιμα που κανείς δεν έχει λόγο να καταφύγει σε πειρατικές λύσεις!