Πάνε οι εποχές των «πειρατών των FM», του “267”, των κεραιών στις ταράτσες και του κυνηγητού για τις συχνότητες. Φτιάξτε εύκολα τον δικό σας ραδιοσταθμό!

 
Οι ιντερνετικοί ραδιοσταθμοί έχουν δύο τεράστια πλεονεκτήματα έναντι των άλλων, των «παραδοσιακών»: δημιουργούνται πολύ πιο εύκολα και έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν, δυνητικά, έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ακροατών. Θεωρητικά είναι και νόμιμοι αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ένας online ραδιοφωνικός σταθμός, είναι σε θέση να εκπέμπει από την Αθήνα π.χ. αλλά να ακούγεται από τη Μελβούρνη και τη Νέα Υόρκη, μέχρι το Κιότο και το Μπουένος Άιρες, όλα χάρη στη δύναμη του διαδικτύου.

 

o-RADIO-MICROPHONE-facebook

 
Πώς θα φτιάξετε όμως τον δικό σας τέτοιο σταθμό;

 
Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσετε ποια υπηρεσία θα εμπιστευτείτε προκειμένου να «πατήσετε» πάνω της και να στήσετε τον σταθμό σας. Μπορείτε να επιλέξετε μέσα από πληθώρα υπηρεσιών, όμως εμείς θα σας προτείνουμε δύο διαφορετικές προκειμένου να καταλάβετε πώς λειτουργεί το όλο κόνσεπτ.

 

Στήνοντας σταθμό βήμα-βήμα

 
Κατεβάστε το Icecast, έναν GPL media server που προσφέρει δυνατότητα streaming σε μορφή mp3. Εγκαταστήστε το και τρέξτε το. Στο μενού Configuration, επιλέξτε το Edit Configuration και εκεί, στη γραμμή 30 αλλάξτε τα 7866 και 7655.

 
Κατεβάστε το SHOUTcast Server (SHOUTcast DSP) προκειμένου μέσω αυτού να στήσετε τον σέρβερ σας. Εγκαταστήστε το.

 
Χρειάζεστε όμως και ένα πρόγραμμα για να παίζετε τη μουσική σας. Αυτό είναι το παλιό, καλό Winamp. Εγκαταστήστε το, τρέξτε το και στα Options, πατήστε Preferences. Βρείτε το DSP/Effect και επιλέξτε Nullsoft SHOUTcast Source DSP. Στο popup που εμφανίζεται διαλέξτε το Output και στο κουτάκι, γράψτε την IP του σέρβερ σας (καθώς αυτός θα είναι μάλλον το PC σας, βάλτε τη δικιά του IP). Επιλέξτε το Yellowpages για να ορίσετε το όνομα του σέρβερ σας, διαλέξτε τη διεύθυνση του site που αντιπροσωπεύει το stream σας και ορίστε το είδος μουσικής που θα παίζετε ως επί το πλείστον.

 

shoutcast_winamp_running

 
Τέλος, θα πρέπει να επιστρέψετε στον SHOUTcast Server της Nullsoft. Ανοίξτε το αρχείο ρυθμίσεών του (sc_serv.ini) και στη γραμμή 29 αλλάξτε τον κωδικό. Τρέξτε το και κατόπιν, επιστρέψτε στο Winamp για να πατήσετε Connect στο παράθυρο του SHOUTcast DSP.

 
Αν όλα έχουν πάει καλά, το διαδίκτυο σας ακούει!

 

Η αυτοματοποιημένη διαδικασία

 
Αν τα παραπάνω σας φάνηκαν… βουνό, υπάρχει και πιο εύκολη λύση. Μπορείτε να στήσετε τον σταθμό σας «πατώντας» πάνω σε μία έτοιμη πλατφόρμα. Μία τέτοια είναι το Radionomy: δημιουργείτε τον σταθμό σας μέσα σε λίγα βήματα, παίζετε κομμάτια από τη βάση δεδομένων της υπηρεσίας, είναι δωρεάν και έχετε πρόσβαση σε καταλόγους και βιβλιοθήκες για να βρείτε ευκολότερα κοινό. Το μειονέκτημα της όλης περίπτωσης, είναι πως ο σταθμός ουσιαστικά δεν σας ανήκει, όπως φερ’ ειπείν συμβαίνει και με ένα προφίλ στο Facebook, το Twitter ή το YouTube. Σας νοιάζει όμως;

 

iphone-mockup-white