Αφήστε τα πολλά-πολλά και ελέγξτε όσο είναι καιρός το smartphone σας καθώς μπορεί να ξεκλειδώνει ακόμα και εισάγοντας τυχαίο κωδικό! Δείτε πώς θα το κάνετε.

 
IMG_0046-645x429Ένα περίεργο κενό ασφαλείας ανακάλυψαν στο Android ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Συγκεκριμένα, στην έκδοση Lollipop του λειτουργικού συστήματος της Google, παρατήρησαν ότι υπάρχει η δυνατότητα ξεκλειδώματος μίας συσκευής που έχει κλειδωθεί με password (και όχι σχηματικό συνδυασμό) ακόμα κι αν αυτό δεν είναι γνωστό!

 
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Εισάγοντας έναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κωδικό! Με άλλα λόγια, και το password σας να μη γνωρίζει κανείς, μπορεί να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στη συσκευή σας εισάγοντας χαρακτήρες επί χαρακτήρων! Η Google λάνσαρε ήδη patch που διορθώνει το συγκεκριμένο πρόβλημα για τα Nexus της ενώ το ίδιο κάνουν η μία μετά την άλλη όλες οι εταιρείες που έχουν υιοθετήσει το Android ως λειτουργικό στα μοντέλα τους. Υπολογίζεται δε πως το 21% των χρηστών Android διαθέτει συσκευή που «τρέχει» την προβληματική έκδοση του λειτουργικού!

 

img_55123bc1a53c6

 
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς τώρα; Το πιο απλό: να προτιμάτε το γραμμικό κλείδωμα σχήματος αντί του αριθμητικού κωδικού για τη συσκευή σας. Εν αντιθέσει με τη δεύτερη, στην πρώτη μέθοδο δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα επί του παρόντος. Παράλληλα να ελέγχετε διαρκώς για νέες εκδόσεις και patches από τον κατασκευαστή σας για την έκδοση του Android που διαθέτετε: η λογική λέει πως μέσα σε κάποιο απ’ αυτά θα βρίσκονται και τα δεδομένα που θα κλείνουν το κενό ασφαλείας αυτό.