Καλό το Facebook αλλά μήπως το βαρεθήκατε; Μήπως κουραστήκατε από τις αλλαγές και τα καπρίτσια του; Ε, δείτε και μερικά εναλλακτικά social δίκτυα…

 
Το Facebook παραμένει ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στα social media, όμως έχει κουράσει. Όλες αυτές οι αλλαγές, οι προσθήκες, τα θέματα που αφορούν την ιδιωτικότητα των χρηστών, ε, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για το μέσο μέλος του. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει κόσμος και μάλιστα πολύς που ψάχνει για κάτι διαφορετικό από το Facebook, κάτι παρεμφερές αλλά περισσότερο άφθαρτο που θα υποκαταστήσει/αντικαταστήσει το δίκτυο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

 

iu-2

 
Εναλλακτικές υπάρχουν, όμως το βασικό ζήτημα είναι πού βρίσκονται οι φίλοι και γνωστοί του καθενός. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα: ποιος ο λόγος να μπείτε σε ένα καινούριο δίκτυο αν δεν ξέρετε κανέναν (και μην αρχίσετε τα «θα βρείτε»). Εκτός κι αν μπορείτε να επηρεάσετε τον περίγυρό σας οπότε πάσο, είστε opinion leader και ορίζετε τη μόδα! Όπως και να ‘χει, δείτε μερικές εναλλακτικές προτάσεις για την περίπτωση που έχετε βαρεθεί το Facebook. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται να δραστηριοποιηθείτε σε αυτές, τουλάχιστον να ξέρετε τι χάνετε.

 

Ello

 
Το Ello προκάλεσε αίσθηση εξ αρχής καθώς ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο να δώσει τα δεδομένα των μελών του σε τρίτες εταιρείες, σεβόμενο απόλυτα την ιδιωτικότητά τους –και «χτυπώντας» κάθε social δίκτυο σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Δεν υποστηρίζει διαφημίσεις και κάθε λογής εμπορική παρουσία ενώ αρχικά η εγγραφή γινόταν αυστηρά κατόπιν πρόσκλησης από άλλο μέλος ή αίτησης στο δίκτυο. To Ello συγκέντρωσε αρχικά $5,5 εκατ. από επενδυτές όμως είναι απορίας άξιο πού θα βρει τα χρήματα για να συνεχίσει να λειτουργεί εν ευθέτω χρόνω…

 

0925_ello2

 

Path

 
To Path «τη βλέπει» διαφορετικά απ’ ότι όλα τα άλλα social media. Πώς; Όταν όλα τους σας προτρέπουν να κάνετε φίλους, αυτό σας περιορίζει! Συγκεκριμένα οι επαφές σας δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 150, κάτι που θέλοντας και μη σας αναγκάζει να επιλέξετε τις σημαντικότερες από τον κατάλογό σας –όχι όπως στο Facebook που κάνετε «φίλο» σας κάθε καρυδιάς καρύδι. Με αυτούς τους φίλους θα μοιράζεστε τις πληροφορίες που επιθυμείτε: θα ανεβάζετε φωτογραφίες και βίντεο, θα γράφετε τις σκέψεις σας και οτιδήποτε σας απασχολεί, θα δημοσιεύετε τραγούδια κ.α.. Μη σας αγχώνει ο αριθμός των επαφών σας: ο μέσος χρήστης του Path δεν ξεπερνά τις 40!

 

bits-path-tmagArticle

 

Diaspora

 
Το Diaspora (ναι, από την ελληνική λέξη «διασπορά») είναι ακόμα μία ιδεαλιστική προσέγγιση στο θέμα του social networking. Εμφανίστηκε πριν το Ello και συγκεκριμένα το 2011, συγκέντρωσε $200.000 στο Kickstarter και είχε ως στόχο την εξέλιξή του σε ένα αποκεντροποιημένο δίκτυο, βασισμένο σε open-source λογισμικό με τους χρήστες να διατηρούν τους σέρβερ τους και να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα δεδομένα που θα μοιράζονται με τους φίλους τους. Το Diaspora (υπό)λειτουργεί και σήμερα, χωρίς ποτέ όμως να φτάσει στα επίπεδα που ονειρεύονταν οι δημιουργοί του.

 

disaporascreen1635

 

Myspace

 
Πώς καταντήσαμε λοχία, ποιος είμαι εγώ, ποιος είσαι εσύ… Οι στίχοι από το τραγούδι του Γιάννη Καλατζή περιγράφουν επακριβώς την κατάσταση του Myspace, του πρωτοπόρου δικτύου που κάποτε όριζε τη μοίρα των social media και πλέον έχει περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου, σαν ένας ήλιος που περιοδικά χάνει τη δύναμή του και παγώνει αργά αλλά σταθερά. Ιδρύθηκε το 2003 και τρία χρόνια αργότερα είχε ξεπεράσει το Google σε επισκέψεις στις ΗΠΑ! Την ακμή ακολούθησε η πτώση και το 2013 το Myspace έκανε νέο ξεκίνημα, το δεύτερό του.

 

myspace

 

Τα… εναλλακτικά εναλλακτικά!

 
Αν τα παραπάνω δεν σας γέμισαν το μάτι, τότε αγαπητοί μας θα πρέπει να προτιμήσετε κάτι τελείως διαφορετικό. Μπορείτε να δοκιμάσετε το Tagged ή κάποια υπηρεσία που να βασίζεται στην εικόνα (Flickr, Pinterest, Instagram). Διαφορετικά μπορείτε να επενδύσετε σε κάποια εφαρμογή που σχετίζεται με την τοποθεσία σας όπως το Circle, το Highlight, το Kismet και το Ban.jo.