Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επαναλειτουργεί το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη χάρη στη σημαντική συμβολή των OTE και Cosmote.

Dorides-telescopeΈνα από τα πρώτα τηλεσκόπια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το τηλεσκόπιο Δωρίδη, είναι και πάλι στη διάθεση όσων θέλουν να απολαύσουν τον Αττικό ουρανό από το λόφο των Νυμφών στο Θησείο, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Τις εργασίες αποκατάστασης του τηλεσκοπίου και της αναβάθμισης του κτιρίου που στεγάζεται, ανέλαβαν και υλοποίησαν ο ΟΤΕ και η COSMOTE.

 

Για σχεδόν μισό αιώνα το τηλεσκόπιο Δωρίδη έμενε παροπλισμένο λόγω έλλειψης πόρων για τη συντήρηση και αποκατάστασή του. Μετά από αίτημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έμπειρο τεχνικό προσωπικό του ΟΤΕ και της COSMOTE ανέλαβαν τη μελέτη και αποκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών και δομικών προβλημάτων του τηλεσκοπίου, του κτιρίου και της θόλου, υλοποιώντας εργασίες ανακαίνισης, συντήρησης και στεγανοποίησής τους.

 

Το τηλεσκόπιο, με διάμετρο κατόπτρου 40 εκ., κατασκευάστηκε από το γαλλικό οίκο Gautier το 1902 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά την έκλειψη Ηλίου στις 30 Αυγούστου 1905. Υπήρξε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1959, οπότε και εγκαταστάθηκε στην Πεντέλη το τηλεσκόπιο Newall με διάμετρο 62,5 εκ.

 

VivliothikiΕπιπλέον, για την εύκολη πρόσβαση στο κτίριο που στεγάζεται το τηλεσκόπιο Δωρίδη, έγινε μελέτη για την ηλεκτροδότηση του μονοπατιού που το συνδέει με το κεντρικό κτίριο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι και τεχνικοί του ΟΤΕ και της COSMOTE έλαβαν με χαρά μέρος στο έργο και επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο λόγω της ιδιαιτερότητάς του ενώ το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές τους.

 

Η αποκατάσταση του τηλεσκοπίου Δωρίδη αποτελεί μια ακόμη δράση εταιρικής υπευθυνότητας στην οποία συμμετέχουν ενεργά οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ και της COSMOTE, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.