Έξι στις δέκα εταιρείες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική δεν διαθέτουν υποδομή ΙΤ για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό της αγοράς.

cloudΈλλειμμα ευελιξίας, το οποίο δεν τους επιτρέπει να προσαρμόζονται έγκαιρα σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες ή να λανσάρουν γρήγορα νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν 6 στις 10 εταιρείες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA). Την ίδια στιγμή, που η ευελιξία αναγορεύεται σε σημαντικό παράγοντα επιχειρηματικής επιτυχίας, οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλήρη επίγνωση των τρόπων με τους οποίους οι τεχνολογίες PaaS (παροχή λειτουργιών πλατφόρμας με τη μορφή υπηρεσιών) μπορούν να αυξήσουν τη λειτουργική ευελιξία τους.

 

Για του λόγου το αληθές, σε ποσοστό 58% οι επιχειρήσεις της περιοχής δεν διαθέτουν μια υποδομή IT, για να αντιμετωπίσουν απειλές, όπως την ικανότητα των ανταγωνιστών να λανσάρουν νέες εφαρμογές. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι επιχειρήσεις της περιοχής αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της ευελιξίας, με το 78% να δηλώνει ότι η δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης, δοκιμής και παρουσίασης νέων επιχειρηματικών εφαρμογών είναι είτε σημαντική, είτε κρίσιμη για την επιτυχία τους. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό σχεδόν 30%, πιστεύουν πως η αποτελεσματική υποστήριξη φορητών συσκευών από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας, όσον αφορά στην υποδομή του IT.

 

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει νέα έρευνα της Oracle, η οποία είχε ως στόχο την κατανόηση της επιχειρηματικής ευελιξίας στην εποχή του cloud. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι επιχειρήσεις στην περιοχή EMEA δεν γνωρίζουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ευελιξίας μέσω του Cloud.

 

Σύμφωνα με το γενικό της συμπέρασμα, ενώ στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι είναι ευέλικτες, η έρευνα καταδεικνύει ότι πολλοί οργανισμοί δεν μπορούν να διαχειριστούν με ευελιξία τους φόρτους εργασίας ή να αναπτύξουν, να δοκιμάσουν και να λανσάρουν νέες εφαρμογές γρήγορα.

 

Κρίσιμη η ευελιξία
Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι η επίδραση της ευελιξίας στην ανταγωνιστικότητα είναι κρίσιμης σημασίας για τις επιχειρήσεις. Η δυνατότητα των ανταγωνιστών να παρουσιάζουν πιο γρήγορα καινοτόμες υπηρεσίες για τους πελάτες αναγνωρίστηκε, από μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων (27%), ως η κυριότερη απειλή. Σε ποσοστό έως και 58%, οι επιχειρήσεις της περιοχής δεν διαθέτουν μια υποδομή IT, για να αντιμετωπίσουν απειλές, όπως την ικανότητα των ανταγωνιστών να λανσάρουν νέες εφαρμογές.

 

Έλλειψη ενημέρωσης
Η έρευνα εντόπισε, επίσης, μεταξύ των επιχειρήσεων, μια έλλειψη ενημέρωσης για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες, όπως η παροχή λειτουργιών πλατφόρμας με τη μορφή υπηρεσιών (PaaS), για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις. Σημαντική είναι, επίσης, η αποκάλυψη της έρευνας για το γεγονός ότι τα πλεονεκτήματα της ευελιξίας, που προσφέρουν οι τεχνολογίες PaaS, δεν αξιοποιούνται.

 

Σε ποσοστό 59%, οι επιχειρήσεις στην EMEA είτε δεν είναι σε θέση, είτε δε γνωρίζουν αν είναι σε θέση να μετακινήσουν φόρτους εργασίας μεταξύ δημόσιων, ιδιωτικών και υβριδικών cloud και να μεταφέρουν στο cloud εφαρμογές εσωτερικής εγκατάστασης. Επιπλέον, μόνο το 44% των επιχειρήσεων είναι σε θέση να αναπτύξει, να δοκιμάσει και να παρουσιάσει νέες επιχειρηματικές εφαρμογές για χρήση σε φορητές συσκευές εντός έξι μηνών, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 27% για χρονοδιάγραμμα ενός μηνός.

 

Τεχνολογίες PaaS
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την αξιολόγηση ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλήρη επίγνωση των τρόπων με τους οποίους οι τεχνολογίες PaaS μπορούν να αυξήσουν τη λειτουργική ευελιξία τους.

 

Μόνο το 34% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως τι είναι οι τεχνολογίες PaaS, ενώ σε ποσοστό 20% παραδέχεται ότι δεν τις κατανοεί καθόλου. Για αυτούς που δηλώνουν ότι κατανοούν τις τεχνολογίες PaaS, μόνο το 28% αναφέρει ως κύριο πλεονέκτημα τα μειωμένα χρονικά πλαίσια ανάπτυξης εφαρμογών, ποσοστό πολύ μικρότερο από πλεονεκτήματα μικρότερης στρατηγικής σημασίας, όπως η εξοικονόμηση κόστους από την εσωτερική υποδομή IT (45%).