Δεν χρειάζεται εξειδίκευση, ούτε αστείρευτες γνώσεις: κοινή λογική να έχετε και δείτε πώς θα προστατέψετε οι ίδιοι το PC σας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό (malware).

 
computerVirus_TrueITΟι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο είναι πολλοί. Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπάρχουν τα διάφορα αντιιικά προγράμματα τα οποία υπόσχονται να σας προστατεύσουν από κακόβουλο λογισμικό (malware) και «περίεργα» sites που μπορεί να επισκεφθείτε. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα προγράμματα τα καταφέρνουν μια χαρά, όμως η καλύτερη άμυνα για έναν υπολογιστή ενάντια σε όλους εκείνους τους κινδύνους του διαδικτύου, είναι ο ίδιος ο χρήστης του!

 
Δεν χρειάζεται τίποτα το φοβερό! Προσεκτικοί και υποψιασμένοι αν είστε, μπορείτε από μόνοι σας να εντοπίσετε πιθανούς κινδύνους και να τους αποφύγετε, κρατώντας το σύστημα και τα δεδομένα σας ασφαλή. Πάμε να δούμε τι μπορείτε να κάνετε:

 

Καταλήξεις αρχείων

 
Είναι σύνηθες φαινόμενο, ένα προγραμματάκι να έρχεται «μασκαρεμένο» σαν ένα άλλου τύπου αρχείου (π.χ. έγγραφο, mp3 ή spreadsheet), φέροντας ακόμα και το χαρακτηριστικό εικονίδιό του! Για να είστε σίγουροι ότι αυτό που ανοίγετε δεν είναι πρόγραμμα (αρχείο με κατάληξη .exe δηλαδή), πηγαίνετε σε έναν οποιονδήποτε φάκελο του υπολογιστή σας, βρείτε το μενού Προβολή και πατήστε στις Επιλογές. Στο pop up που εμφανίζεται, επιλέξτε το δεύτερο tab (Προβολή) και εντοπίστε το Απόκρυψη επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων. Αποεπιλέξτε το και πλέον θα βλέπετε καθετί στον υπολογιστή σας με την κατάληξή του.

 

hide-filetypes

 

USB sticks

 
Οι ιοί δεν διαδίδονται μόνο μέσω ίντερνετ αλλά και με τη βοήθεια USB sticks, εξωτερικών σκληρών δίσκων και λοιπών συσκευών αποθήκευσης. Τα περισσότερα προγράμματα antivirus, ελέγχουν τους σκληρούς του υπολογιστή σας αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι για ένα USB stick που συνδέετε και παίζει αυτόματα –πριν αυτά δηλαδή προλάβουν να μπλοκάρουν κάτι κακοήθες. Τι πρέπει να κάνετε; Να φροντίσετε να ελέγξετε σε ένα άλλο σύστημα ένα USB stick για τυχόν malware, trojans και ιούς πριν το συνδέσετε στον υπολογιστή σας ή να ζητήσετε από αυτόν που σας το δίνει, να το σκανάρει μπροστά σας.

 

Ασύρματα δίκτυα

 
Μη συνδέεστε όπου να ‘ναι! Κατανοούμε πως η εύρεση δικτύου Wi-Fi που θα σας εξασφαλίσει πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι κομβικής σημασίας για όλους σας, όμως δεν θέλετε να μπείτε σε ένα δίκτυο, την ασφάλεια και την ακεραιότητα του οποίου αγνοείτε, σωστά; Αν ο διαχειριστής του θέλει και έχει τις απαραίτητες γνώσεις, μπορεί να μπει άνετα στο σύστημά σας, γι’ αυτό προσοχή τόσο στα δίκτυα που επιλέγετε να συνδεθείτε (αν δεν είστε 100% σίγουροι για την προέλευση κάποιου, αφήστε το το ρημάδι), όσο και στις πληροφορίες που στέλνετε μέσω αυτού (emails, passwords, στοιχεία πιστωτικών κλπ).

 

fake_hotel_wi-fi_20130402082757_640_480

 

Κωδικοί πρόσβασης

 
Κωδικοί: το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην ιστορία της διαδικτυακής ασφάλειας. Μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό δεύτερη φορά και ποτέ, ούτε κατά διάνοια, τον ίδιο συνδυασμό email-κωδικού. Φροντίστε να αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα passwords στις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε (e-banking, emails, forums, social δίκτυα, e-shops κλπ) και ενεργοποιήστε κάθε μέθοδο διασταύρωσης στοιχείων (τηλέφωνο, εναλλακτική διεύθυνση email, ερωτήσεις ασφαλείας, tokens). Πολλή προσοχή στις φόρμες συμπλήρωσης κωδικών: να ελέγχετε ότι βρίσκεστε στο σωστό website και προς Θεού μην αποκαλύψετε password σε κανέναν!

 

Cookies

 
Τα cookies σε γενικές γραμμές κάνουν την εμπειρία πλοήγησής σας στο διαδίκτυο αρκετά ευκολότερη και σίγουρα λιγότερο πολύπλοκη, κρατώντας για εσάς ιστορικό με τις σελίδες που επισκεφθήκατε, τις αγορές, τις προτιμήσεις και βέβαια κωδικούς και usernames. Πολλές φορές όμως, αυτά τα «μπισκότα» μπορεί να στέλνουν καθετί που καταγράφουν σε τρίτους που σίγουρα δεν θα θέλατε να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους στοιχεία. Γι’ αυτό λοιπόν, θα πρέπει να φροντίσετε ανά τακτές περιόδους να τα καθαρίζετε προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Θα πάτε στις Επιλογές του browser σας και θα βρείτε εκεί τη Διαγραφή δεδομένων περιήγησης. Διαλέξτε τι θέλετε να διαγραφεί και κάντε το.

 

delete-data