Η διεύθυνση IP, αυτό το περίεργο σύνολο από αριθμούς και τρεις τελείες, είναι μοναδική για κάθε συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. Πώς γίνεται όμως αυτό;

 

list-of-ipsΚάθε υπολογιστής που συνδέεται στο διαδίκτυο, διαθέτει μία μοναδική διεύθυνση IP. Η διεύθυνση αυτή δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτή του σπιτιού ή του γραφείου σας, ωστόσο πρακτικά έχει τον ίδιο ακριβώς ρόλο: να προσδιορίσει τη δικιά σας ανάμεσα στον «ωκεανό» συσκευών του διαδικτύου. Μια διεύθυνση IP αποτελείται από τέσσερις αριθμούς που χωρίζονται μεταξύ τους με τελείες. Καθένας εξ αυτών των αριθμών μπορεί να αποτελείται από ένα έως και τρία ψηφία. Ένα παράδειγμα διεύθυνσης IP είναι το 192.168.1.1 το οποίο συνήθως αντιστοιχεί στο router του οικιακού/επαγγελματικού σας δικτύου.

 

tip: Για να δείτε τη διεύθυνση IP του υπολογιστή σας θα πάτε στην καρτέλα της σύνδεσης δικτύου σας και από εκεί, θα πατήσετε στην επιλογή Λεπτομέρειες.

Πώς γίνεται όμως και κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στον παγκόσμιο ιστό, έχει τη δικιά της διεύθυνση IP; Ανάμεσα στις δισεκατομμύρια συσκευές που είναι online με κάποιον τρόπο, πώς και δύο απ’ αυτές δεν τυγχάνει να έχουν την ίδια IP; Αυτό είναι κάτι που γίνεται αυτόματα: κάθε πάροχος πρόσβασης στο διαδίκτυο σε κάθε χώρα, έχει στη διάθεσή του διαφορετικές διευθύνσεις IP, ορισμένες στατικές και ορισμένες μεταβαλλόμενες, οπότε ουσιαστικά δίνει από αυτές στους πελάτες του. Σημειώστε ότι στο σπίτι σας, φερ’ ειπείν, αντιστοιχεί μία διεύθυνση IP η οποία πηγαίνει στο router. Από εκεί και πέρα, οι διευθύνσεις IP του εσωτερικού δικτύου σας, είναι απλά για «εσωτερική κατανάλωση».

 

ip-address-1

 

Όσο για το πόσες διευθύνσεις IP μπορούν να υπάρξουν ταυτόχρονα στον κόσμο; Με το παλαιότερο πρότυπο IPv4 το οποίο και διαχειριζόταν 32-bit διευθύνσεις (η καθεμία δηλαδή αποτελείτο από 32 bit στην καλύτερη περίπτωση), έβγαιναν περίπου 4,3 δισ. διαφορετικών IP. Ωστόσο επειδή οι συνδέσεις στο διαδίκτυο αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, μας προέκυψε ένα νέο πρότυπο, το IPv6 το οποίο πλέον υποστηρίζει διευθύνσεις έως και 128 bit! Πόσες διευθύνσεις μπορεί να «σηκώσει»; 3,4 x 1038 ή αν προτιμάτε 2128 –το αντίστοιχο νούμερο για το IPv4 ήταν 232!