Μην αμελήσετε σε καμία μα καμία περίπτωση να ανανεώσετε τον Google Chrome στην τελευταία του έκδοση. Μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη σας περιμένει…

 
Όλοι μας «σερφάρουμε» στο διαδίκτυο. Εκείνοι μάλιστα που είναι λίγο περισσότερο εξοικειωμένοι από τους υπόλοιπους, συχνά έχουν περισσότερα από ένα tabs (παράθυρα ή, ορθότερα, καρτέλες) ανοιχτά, καθώς κάνουν πολλά μαζί, συγκρίνουν ή αφήνουν πράγματα για αργότερα. Όσα περισσότερα τα tabs σε ένα παράθυρο browser όμως, τόσο πιο πολλή η RAM που δεσμεύει η εφαρμογή, κάνοντας σταδιακά το σύστημα να βραδυπορεί ολοένα και περισσότερο.

 

google-chrome

 
Όσοι έχετε επιλέξει τον Chrome ως κύριο browser πάντως, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε καθώς η Google όχι απλά έχει λάβει γνώση του προβλήματος αλλά έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά ως προς τη λύση του. Στην έκδοση 43 του Chrome λοιπόν, το κάθε tab δεσμεύει περίπου 50 MB από τη μνήμη του υπολογιστή σας, οπότε π.χ. για 10 tabs ανοιχτά, καταναλώνετε περί τα 500 MB ή αν προτιμάτε, το 1/8 της RAM ενός τυπικού, καθημερινού συστήματος.

 
Στον Chrome 45 όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο ίδιος ο browser αντιλαμβάνεται πότε ένα tab είναι ανενεργό αν και ανοιχτό, και προχωρά στο λεγόμενο “garbage collection” (συλλογή σκουπιδιών, ελληνιστί), μια διαδικασία που του επιτρέπει να παραμένει διαθέσιμο μεν, καταναλώνοντας τους ελάχιστους δυνατούς πόρους δε. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το κάθε tab δεσμεύει 10% λιγότερη μνήμη σε σχέση με παλαιότερα –το Gmail, φερ’ ειπείν, μειώνει τις απαιτήσεις του κατά 25%.

 

google-chrome-update

 
Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως η νέα έκδοση του Chrome είναι ιδιαίτερα προσεκτική και με τα tabs που διαθέτουν στοιχεία flash (τα φορτώνει μεμονωμένα και ένα-ένα), τότε αντιλαμβάνεται κανείς τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει πιθανή εγκατάστασή της σε ένα laptop. Για να βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε την πιο πρόσφατη version του Chrome, πηγαίνετε στο μενού δεξιά και επιλέξτε Σχετικά με το Google Chrome (About Google Chrome). Στο παράθυρο που θα ανοίξει, θα έχετε τη δυνατότητα ενημέρωσης αν υπάρχει νέα έκδοση.