Εκεί που περπατάτε αμέριμνοι στον δρόμο, θυμάστε επιτέλους αυτό που ψάχνατε να βρείτε απ’ το πρωί! Πού θα το σημειώσετε πριν το… ξαναχάσετε; Ιδού οι λύσεις!

 
notes-taking-appsΗ δυνατότητα δημιουργίας σημειώσεων είναι πάρα πολύ σημαντική, κι ας είναι από τις πλέον… υποτιμημένες ή παραμελημένες, αν θέλετε. Το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να είναι κάτι το θαυμαστό και το πολύπλοκο αλλά, στην κυριολεξία, ό,τι θυμάται χαίρεται. Γιατί λοιπόν να κινδυνεύετε να χάσετε και πάλι, αυτό που ξάφνου σας ήρθε κατά νου κι ενώ το ψάχνατε από το πρωί; Αρκεί ένα κλάσμα του δευτερολέπτου προκειμένου το… πουλάκι να πετάξει και πάλι κι εσείς να μείνετε με την απορία ως προς το τι ήταν εκείνο που σας βασάνιζε. Ευτυχώς η Τεχνολογία είναι με το μέρος σας στο θέμα αυτό και είναι εδώ προκειμένου να σας βοηθήσει να κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο εύκολα και άμεσα σημειώσεις ενώ βρίσκεστε “on the go”.

 
Πάμε να δούμε τι έχει να μας προτείνει;

 

Απλά… γράψτε το!

 
Η πιο απλή λύση είναι να σημειώσετε αυτό που σας ήρθε στο μυαλό χρησιμοποιώντας κάποια από τις βασικές εφαρμογές του smartphone σας. Ποιες είναι αυτές; Σίγουρα το app με το οποίο κρατάτε σημειώσεις (στο iOS π.χ. είναι το Notes, στα Windows το One Note, ενώ η Google για το Android έχει το Google Keep) μπορεί να βοηθήσει, ιδίως αν συμβάλλετε κι εσείς, τοποθετώντας το στις συντομεύσεις της συσκευής σας. Εναλλακτικά, υπάρχει πάντα το αξιόπιστο, παραδοσιακό, κλασσικό γραπτό μήνυμα (SMS): γράφετε εν τάχει ό,τι θέλετε και το αποθηκεύετε στα πρόχειρα!

 

onenote-mobile-hero

 

Γράψτε το ξανά (αλλά αυτή τη φορά με ειδικό app)

 
Αν θέλετε και πάλι να κρατήσετε σημείωση με τον παραδοσιακό τρόπο (ούτως ειπείν γράφοντας) αλλά είστε απ’ αυτούς τους οργανωμένους τύπους, τότε θα κοιτάξετε για μία εφαρμογή παραγωγικότητας (productivity app), όπως λέγονται αυτές χαρακτηριστικά. Τέτοιες είναι το Evernote και το Trello, εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να βάλετε σε μια τάξη τις αρμοδιότητες και τις εκκρεμότητές σας, προσφέροντάς σας παράλληλα μια πλήρη εικόνα του προγράμματός σας. Μέσα σε όλον αυτόν τον… χαμό δυνατοτήτων λοιπόν, εσείς μπορείτε να προσθέσετε ό,τι σας έρχεται στο κεφάλι, πάντα με το σκεπτικό πως θα το ξαναδείτε αργότερα με πιο καθαρό μυαλό.

 

Trello

 

Ξαναματαγράψτε το (χαρτί και καλαμάρι!)

 
Δεν λέμε να φύγουμε απ’ το γράψιμο, μόνο που τώρα η πρότασή μας διαφέρει ελαφρώς. Αντί να πληκτρολογήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δάχτυλό σας για να κρατήσετε χειρόγραφες σημειώσεις. Πιο άμεσο, πιο γρήγορο και με μεγαλύτερη άνεση και ελευθερία κινήσεων, δεν βρίσκετε; Μπορείτε μάλιστα να το κάνετε χρησιμοποιώντας post-it! Τέτοιες εφαρμογές είναι το BugMe! και το Penultimate καθώς επίσης το Jotter και το GoodNotes. Επιλογές έχετε, οπότε αν νιώθετε πιο άνετα με ένα τέτοιο app, απλά προτιμήστε το, φτάνει να θυμάστε να ελέγχετε τι γράφετε.

 

50705c9167c857ed4e1e55501d7d4db8

 

Ένα-δύο-ένα: ηχογραφούμε;

 
Κι όμως, υπάρχει κάτι πολύ πιο άμεσο από το γράψιμο, είτε πρόκειται για πληκτρολόγηση, είτε για χρήση του δείκτη για χειρογραφία. Ποιο είναι αυτό; Η ηχογράφηση! Όλα τα λειτουργικά έχουν το δικό τους app ηχογράφησης, οπότε δεν χρειάζεται όχι απλά «ξήλωμα» αλλά ούτε καν ψάξιμο! Το χρησιμοποιείτε και καθετί που σας έρχεται κατακέφαλα, τσουπ, το υπαγορεύετε στη συσκευή σας –το έκανε αν θυμάστε η Ντένη Μαρκορά στους Δύο Ξένους! Αργότερα θα έχετε τον χρόνο να ανατρέξετε στις ηχογραφήσεις σας, φτάνει μόνο να μιλάτε δυνατά και καμπανιστά!

 

record-voice-android-840x420

 

Πάρτε χαρτί και μολύβι…

 
Όλα τα παραπάνω έχουν ισχύ, φτάνει να πληρούται μια βασική προϋπόθεση: το smartphone ή το tablet σας να έχει μπαταρία. Γιατί αν δεν, τότε… παίξατε και χάσατε! Σε περίπτωση λοιπόν που κυκλοφορείτε με τσάντα, τσαντάκι, «μπανάνα», χαρτοφύλακα, κάτι τέλος πάντων εκτός από τις τσέπες σας, θα σας προτείνουμε τον πλέον δοκιμασμένο τρόπο: ένα μικρό, ολιγοσέλιδο σημειωματάριο και ένα στυλό ή μολύβι (κατά προτίμηση το πρώτο για να μην ξύνετε κιόλας). Ε, όπως και να το κάνουμε, τουλάχιστον αυτό δεν χρειάζεται μπαταρίες!