NASA και Cisco ανακοίνωσαν την συνεργασία τους για τη δημιουργία της Planetary Skin, μίας online πλατφόρμας παρακολούθησης αλλαγής κλίματος.

ciscoΗ πλατφόρμα θα συλλέγει και θα αναλύει δεδομένα σχετικά με τις περιβαλλοντικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο. Βάσει της συμφωνίας Space Act, η NASA και η Cisco θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη του Planetary Skin, που θα συλλέγει και θα αναλύει δεδομένα από αισθητήρες που βρίσκονται σε δορυφόρους, στον αέρα, τη θάλασσα και τη γη. Τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στο κοινό, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις για τη μέτρηση και επαλήθευση περιβαλλοντικών συνθηκών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με στόχο τον προσδιορισμό και την προσαρμογή στις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές.

«Τα τελευταία 50 χρόνια, οι εξειδικευμένες γνώσεις της NASA χρησιμοποιούνται για την εξεύρεση λύσης σε σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, καθώς και στις κλιματικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη», δήλωσε ο S. Pete Worden, διευθυντής του Ames Research Center της NASA. «Η συνεργασία μεταξύ της NASA και της Cisco φέρνει κοντά δύο από τους μεγαλύτερους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαθέτουν τόσο την τεχνολογία όσο και τις ικανότητες για την ανάπτυξη και προτυποποίηση της υποδομής της πλατφόρμας Planetary Skin».


Η Cisco και η NASA θα θέσουν σε λειτουργία την πλατφόρμα Planetary Skin μαζί με μία σειρά πιλοτικών project, στα οποία περιλαμβάνεται το “Rainforest Skin”, το οποίο θα προτυποποιηθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Το Rainforest Skin θα εστιάσει στην αποψίλωση των τροπικών δασών ανά τον κόσμο και θα ανακαλύψει με ποιον τρόπο είναι εφικτή η ενσωμάτωση ενός ολοκληρωμένου δικτύου αισθητήρων. Επίσης θα εξετάζει με ποιον τρόπο μπορεί να συγκεντρώσει, να αναλύσει και να παρουσιάσει πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στο ποσό διοξειδίου του άνθρακα στα τροπικά δάση με σαφή και εύχρηστο τρόπο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καταστροφή των τροπικών δασών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και την παραμονή του σε αυτήν. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.


«Η μείωση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι ουσιώδης για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο John Chambers, Cisco Chief Executive Officer. «Η μοναδική αυτή συνεργασία αξιοποιεί την ισχύ και την καινοτομία της αγοράς έχοντας ως γνώμονα το κοινό καλό. Η Cisco είναι περήφανη που συνεργάζεται με τη NASA στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ελπίζει ότι και άλλοι δημόσιοι, ιδιωτικοί και μη κερδοσκοπικοί φορείς θα ενωθούν μαζί μας σε αυτήν τη συναρπαστική προσπάθεια».


Η NASA ασχολείται με τη συνεχή παρακολούθηση του πλανήτη, βασιζόμενη σε μία πλειάδα διαστημοπλοίων, καθώς και σε εγκαταστάσεις στη γη και τον αέρα για την παρακολούθηση της καλής κατάστασης του πλανήτη. Οι επενδύσεις της NASA σε παρατηρήσεις και σε έρευνα για την κλιματική αλλαγή είναι μεγαλύτερες από αυτές όλων των άλλων κρατών μαζί.


Η Cisco θα συμβάλει στο συγκεκριμένο project προσφέροντας την εμπειρία της και τις εξειδικευμένες της γνώσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες δικτύωσης. Το Internet Business Solutions Group της Cisco συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το επιχειρηματικό και επιστημονικό δαιμόνιο με την κατανόηση της οικονομίας και της στρατηγικής. Οι ειδικοί της Cisco θα ασχοληθούν με την ανάλυση δεδομένων και θα μοιραστούν τις γνώσεις τους σχετικά με τις αρχιτεκτονικές Internet Protocol επόμενης γενιάς, έτσι ώστε να καθορίσουν πώς θα προτυποποιήσουν, θα αντιγράψουν και θα αναβαθμίσουν το Planetary Skin για εκατομμύρια συμμετέχοντες.


Εξάλλου, η Cisco συνεργάζεται για το πρόγραμμα Planetary Skin με τα Ηνωμένα Έθνη, με τράπεζες ανάπτυξης, επιχειρήσεις, διεθνείς κυβερνητικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια, ομάδες προβληματισμού, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και ιδρύματα. Οι συμμετέχοντες στο project Planetary Skin θα χρησιμοποιήσουν τις μοναδικές τους ικανότητες, προσόντα και τεχνολογίες για να αναπτύξουν δυνατότητες υποστήριξης ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους φυσικούς πόρους, όπως η βιομάζα, το νερό, η γη και η ενέργεια, τους κινδύνους που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές, όπως η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, οι ξηρασίες και η διάδοση των ασθενειών, καθώς και τις νέες αγορές που αφορούν στο περιβάλλον, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το νερό και η βιοποικιλότητα.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project Planetary Skin και τη συμμετοχή σε αυτό είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://www.planetaryskin.org/

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη NASA και τα προγράμματά της είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://www.nasa.gov/